fbpx

"Gershwintől Bartókig" - Interjú Karosi Júliával

2019. augusztus 10.

Karosi Júlia hazánk egyik legszebb hangú énekesnője. Legutóbbi Müpa-beli telt házas koncertje a Jazz Showcase keretein belül, nagy sikert aratott. Gershwin-átdolgozásaiból lemez készült tavaly, mellyel járja az országot és koncerteket ad. Legközelebbi fellépése a Zenés Állatkerti Esték sorozatának záró előadása lesz, melyen Karosi Júlia saját Quartetjével és a Bujtor Balázs vezette RTQ vonósnégyessel lesz hallható augusztus 14-én. Karosi Júlia nemcsak a jazz klubokban, hanem komolyzenei koncerteken is fellép, tagja a Musiciens Libres fiatal zenei társulatának is. Sokszínű repertoárján saját szerzemények és népdalok is szerpelnek, amelyek 2014-ben, a Hidden Roots című albummal New York-ban is nagy sikert arattak.  Júliát az elkövetkezendő koncertekről, tervekről és készülő új lemezének Bartók-feldolgozásairól kérdeztem.

MagyarJazz: Már több mint tíz éve vagy részese a jazz-életnek, az ELTE-n (is) diplomáztál. Nem bántad meg, hogy nem azt az irányt választottad, hanem ezt a pörgős, kicsit sem unalmas életet, amiben a zene, azon belül is többnyire a jazz dominál? 

Karosi Júlia: Még "előző - nem jazz-énekes - életemben" egy állásinterjú során kiderült, mennyire alacsony a monotonitás-tűrésem. Úgyhogy azt hiszem ilyen szempontból is nagyon jól alakult a pályamódosításom. A jazz egy örök szerelem számomra. Maga a spontán alkotói szabadság, ami mindig feltölt energiával és kreativitással. Nagyon boldog vagyok, hogy végül itt kötöttem ki. 

MagyarJazz: Kérlek mesélj a következő hónapok koncertjeiről!

Karosi Júlia: Augusztus 14-én a Fővárosi Állatkertben játszuk el teljes pompájában Gershwin albumunk anyagát, ami talán az egyik utolsó ilyen jellegű koncertünk lesz. Utána ugyanis továbblépünk, és Gershwin mellett egy másik nagyszerű Broadway szerzővel bővítjük ki ennek a műsorunknak a repertoárját. Október 19-én Gershwin és Cole Porter estet adunk a Zeneakadémia Solti termében. Emellett másik előadói profilom műsora is folyamatosan megújul, nagy tervek vannak születőben. Februárban ugyanis lemezt vettünk fel az egyik legeredetibb ma élő jazz-gitárossal, Ben Monderrel. Jelenleg a lemez utómunkálatain dolgozunk. Saját szerzemények, Bartók-, és Kodály-feldolgozások szerepelnek majd rajta.  

MagyarJazz: Végre "szabad préda" lett Bartók műveinek feldolgozása. Az utóbbi években kiváló magyar jazz-zenészektől hallhattunk átdolgozásokat. Ti mivel készültök?

Karosi Júlia: A bartóki életmű valóban egy kiapadhatatlan inspirációs forrás. Nem csak a művek, hanem a zenei gondolkodásmód és kifejezésmód tekintetében is. Engem első körben a Mikrokozmosz darabjai késztettek arra, hogy egy-egy témát átemelve, azt egy improvizatív zenei kontextusba helyezzem, ahol az ének mintegy hangszerként van jelen. Egyetlen szöveges vokális mű fog szerepelni az új albumon, ez pedig Bartók döbbenetesen gyönyörű kórusműve, a Bánat. 

  

MagyarJazz: Gondolom vannak terveid, vágyaid azzal összefüggésben, hogy még milyen zenéket dolgoznál fel, igazítanál a saját ízlésed szerint a zenekarod képére? Kiket tartanál fontosnak megmutatni, akikre egész estét szánnál?

Karosi Júlia: Szeretem a terveimet érlelni, forgatni magamban akár évekig, aztán egyszercsak hagyni kigördülni, hogy szinte maguktól megérve kilépjenek belőlem. Valóban vannak nagyszabású álmaim a bartóki életművel és az egyik kedvenc klasszikus zeneszerzőmmel kapcsolatban is, de hogy pontosan mikor, hol és kikkel fognak megvalósulni, az még maradjon a jövő zenéje. 

 

Fotó: Nicolas Delafraye

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005