fbpx

Mainstream Jazz Albumok - 2024 – Bill Charlap Trio

2024. szeptember 17.

Egyre kevesebb lemezkritika jelenik meg hasábjainkon, mivel a hazai piac túl kicsinek bizonyul ahhoz, hogy a külföldi lemezkiadók többsége fizikai változatban elküldje nekünk a termékeit. A terepet ma már a fizetéses megosztók uralják, mint például a Spotify. Munkatársunk, Pallai Péter, aki továbbra is híve a jazz fő áramlatának, amit „jazzes hangzású jazzként” szokott emlegetni, néhány, a Spotifyon fellelhető idei albumra hívja fel a figyelmét a hozzá hasonló ízléssel rendelkezőknek.

BILL CHARLAP TRIO

BILL CHARLAP TRIO: And Then Again – Blue Note

A klasszikus képzettségű, roppant termékeny New York-i zongorista 27 éve játszik együtt a bőgős Peter Washingtonnal és a dobos Kenny Washingtonnal (akik nem rokonok). A roppant összeforrott, egymás gondolatait játszi könnyedséggel olvasó három zenész minden évben fellép a legendás Village Vanguardban. A lemezen szereplő élő felvételek is ott készültek. A repertoár sztenderdekből áll.
A Bill Charlap Trio megosztja a közönséget és a kritikusokat egyaránt. Egyesek szerint koktél-bár muzsikát produkál, mások az anyaghoz való szofisztikált hozzáállását, a zene finomságát méltányolják.
A nyitó- és egyben címadó szám a zongorista, Kenny Barron szerzeménye, sodró bebop téma, amelyet csendes virtuozitással ad elő a trió. Ez a csendes virtuozitás jellemzi a játékukat, ami harmonikus és dallamos. Az érdekes benne az, hogy olyan szépséget tudnak bevinni a legbonyolultabb részekbe is, hogy az embernek fel sem tűnik, mennyire nehéz így játszani. Nagyon jó példa erre a patinás ballada, a Darn That Dream, ahol menetközben bontakozik ki a zenekarvezető melodikus találékonysága. Van, ahol már a téma eredeti hangulatát megmásítva, jóformán teljesen más számnak tűnik, amit hallunk, pedig a hangok ugyanazok, mint például a Sometimes I’m Happy esetében. Az sem ritka, hogy a szám eredeti hangulatát egy ideig megőrizve, szinte észrevétlenül átmegy a zene egy teljesen más érzelmi fázisba. Ez utóbbira jó példa a néhai Dave Brubeck In Your Own Sweet Way című szerzeménye, amely a szerző eredeti romantikus felfogásából csúszik át egy érdesebb zenei megfogalmazásba.
Végül tennék egy teljesen szubjektív megjegyzést: a lemez anyagában sok az érzés, de szerintem egy kicsit szenvedélymentes. Aki a szenvedélyt igényli, annak nem ajánlanám. Az album inkább a finom árnyalatok kedvelőinek való.

  1. And Then Again
  2. All The Things You Are
  3. ‘Round Midnight
  4. In Your Own Sweet Way
  5. Darn That Dream
  6. Sometimes I’m Happy
  7. The Man I Love
  8. (I Don’t Stand) A Ghost Of A Chance With You

Közreműködtek:

Bill Charlap - zongora, 
Peter Washington - bőgő, 
Kenny Washington - dob

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005