fbpx

Shai Maestro - The Dream Thief

2020. június 10.

A Brooklynban élő, izraeli születésű zongorista, Shai Maestro Avishai Cohen basszusgitáros együttesében tűnt fel. Ez az első lemeze az ECM-nél, és nem vállaltak vele nagy rizikót, hiszen a kortárs jazz szcéna egyik legérdekesebb és technikásabb zongoristájáról van szó.  Erről mindenki meggyőződhet személyesen is november 16-án, mikor Pesten koncertezik triójával a GetCloser szervezésében a MoMkultban, így lesz egy lemezajánló egyben programajánló is. Mert aki meghallgatja a CD-t, el fog menni.

Az album nyitószáma, a „My Second Childhood” zenei névjegy a CD elején. Matti Capsi (Maestro fontos izraeli mestere) kompozíciója. Még egy ilyen szóló felvétel van a korongon („A Moon’s Tale”), ami Maestro finom szövésű és érzékeny impresszióinak tipikus példája. Ha egymás után hallgatja meg valaki ezt a kettőt az album végére tett „These Foolish Things”-szel, akkor láthatja igazán, mi a „maestro” igazi különlegessége: a klasszikus kompozíciók és hangzás ötvözete a jazz struktúrájával.

A lemezen egyébként egy trióformáció hallható. Maestro zongorázik, Jorge Roeder bőgőzik és Ofri Nehemya dobol. Olyan típusú kamarajazz ez, amelyet Jarrett triója tudott. A zenészek egymásra reagáló érzékeny improvizációja. A „The Forgotten Village” jó példa erre a kollektív zeneteremtésre, a perui basszusgitáros különleges szólójával, a dobok épp „minimálartos” ritmikájával. Minden esőerdő felett készült drónfelvétel kedvenc aláfestő zenéje lehet. A koncerten gyorsabban játszott „Lifeline”, (az „Életvonal”) ide le lett lassítva, nyilván, hogy passzoljon az album meditatív hangulatába. A „Choral” és a „New River, New Water” kiválóan ellenpontozzák egymást. A láthatatlan és a látható világ határain tett zenés utazás kompozíciói.

Az album végére került „What Else Needs To Happen” pedig sajnos aktuálisabb ma, mint a cd megszületésekor. A Sandy Hook iskolai mészárlás megmagyarázhatatlan tragédiája ihlette (Maestro egyik kollégájának lánya is ott halt meg). Megrázó konceptzene Obama beszédének részleteivel. Gyászzene az értelmetlen halál döbbenetéről. Egy érzékeny művész megrázó megszólalása: el a kezekkel az álmainktól.

 

Programajánló:
Shai Maestro koncert: 2020. november 16., Momkult: https://getcloserconcerts.com/koncert/shai-maestro-2020/

 

ECM Records, 2018

 

Tracklista:

  1. My Second Childhood
  2. The Forgotten Village
  3. The Dream Thief
  4. A Moon’s Tale
  5. Lifeline
  6. Choral
  7. New River, New Water
  8. These Foolish Things (Remind Me of You)
  9. What Else Needs To Happen?

 

Zenészek: 

Shai Maestro – zongora
Jorge Roeder - akusztikus basszus
Ofri Nehemya - dobok

 

 

© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005