fbpx

Jazzikonok Érden – szeptember 10-15.

2019. augusztus 26.

A hatnapos Érdi Jazz Fesztivál szeptember 10-én kezdődik. A jazzfesztivált 5. éve rendezik meg az Érd MJV Önkormányzatának köszönhetően, az Érdi Napok programsorozat részeként. Lesznek fiatal és tehetséges zenészek, jól ismert zenekarok, szombaton ismét egy új jazz-stílust kerül bemutatásra. Pénteken és vasárnap pedig visszatérnek - egész más felállásban - azok a jazz-zenészek, akik az előző négy évben a legnagyobb közönséget vonzották. Ráadásul vasárnap a magyar jazz nagy generációjának zenészei fognak játszani.

Szeptember 10-én, kedden kezdődik a jazzfesztivál, és ahogy most már 3. éve megszokhatták az érdi jazz-kedvelők, ismét a jazz és irodalom előadással. Grecsó Krisztián nagyon népszerű az olvasók körében, nem véletlenül, regényeiben, novelláiban, verseiben a vidéki életet írja le kendőzetlen őszinteséggel. Balogh Kálmánról pedig a jazz-szeretőknek nem kell mesélni. Kivételes cimbalmos játékával táncra perdít mindenkit. Érden nem csak jazzt, de népzenét is fog játszani. Az előadás a Művelődési Központban 19 órakor kezdődik.

 

Szerdán ugyanott és ugyancsak 7 órakor, Tóth Viktor: A könnyen érthető jazz előadását tekinthetik meg. Tóth Viktor szaxofonos arra vállalkozik, hogy a közönséget beavassa a jazz történetébe, stílusjegyeibe, hogy könnyebben megérthessék a jazz-zenét. Mindezt nemcsak zenéléssel, hanem audiovizuális eszközök segítségével, tehát vetítéssel és zenék lejátszásával  teszi.

 

Szeptember 12-én, csütörtökön egy kiváló szaxofonos érkezik a zenei könyvtárba, Elek István fiatal feltörekvő zenészekkel fog koncertezni: a jazz-bőgőssel Arday Dániellel és a dobossal Márkosi Andrással.

 

Péntektől az Érdi Jazz Fesztivál egy gyönyörű, fás, ligetes, virágos kertbe költözik, a Magyar Földrajzi Múzeum felújított kocsiszíne ad otthont ezután a fesztivál zenekarainak. Nagy eső vagy hideg esetén sem marad el a jazzfesztivál, hiszen a Művelődési Központ helyet ad neki.

 

Szeptember 13-án pénteken, Borbély Mihály és Dresch Mihály érkezik a zenekarával, és a népzene és a jazz fúzióját hallhatjuk tőlük. Vendégük lesz ezen az estén Tálas Áron, fiatal, rendkívül tehetséges zongorista. A zenekarban Horváth Balázs fog bőgőzni, és G. Szabó Hunor dobolni. A koncert 20 órakor kezdődik.

 

Szombaton két koncertet is hallgathat a nagyérdemű. Először tehetséges egyetemisták mutatják be zenekarukat. Egyikük, Rozbora Ádám trombitás, az érdi zeneiskolában kezdte a zenélést. A gyönyörű hangú Nagy-Babos Rebeka pedig már több koncerten bemutatta tehetségét. Társaik lesznek gitáron Cseh Péter, bőgőn Miskolczi Márk, dobon Mohai Szabolcs. Ők 18.30-kor kezdenek.

Egy rövid átállás után, Barabás Lőrinc Quartet veszi birtokba a színpadot, akik egy egész más, új jazz-stílussal ismertetik meg a közönséget, ahol az elektronika nyer teret, és akik nyitottak mindenféle zenei irányzat felé. A zenekar különlegességét még fokozza, hogy egy fantasztikus jazz-gitáros fog hozzájuk csatlakozni, akivel még soha nem játszottak együtt. Birta Miki, aki igazi all-around balkezes gitáros, mindenféle produkcióban fellépett már, de a Budapest Jazz Orchestra oszlopos tagja, és nem mellesleg Érden lakik. A zenekar további tagjai: Cséry Zoltán - billentyű, Herr Attila - basszusgitár és Mihalik Ábel - dob.

 

Szeptember 15-én, vasárnap ismét két zenekart hallgathat meg a közönség. Az első, Az év fiatal jazz-zenésze győztesei, akik 18.30-kor kezdenek. A versenyt a Magyar Jazz Szövetség rendezi meg minden évben, és két győztest hirdetnek, az egyik a szakmai zsűri választottja, aki idén Hász Eszter énekesnő lett, a másik pedig a közönségdíjas, aki a trombitás Sebestyén Patrik. A Jazz Szövetség segíti a győzteseket egy éven át, így a vezetők kísérik ezen az estén is a győzteseket, akik Pintér Zoltán – zongora, Elek István – szaxofon, Orbán György – bőgő, valamint Bágyi Balázs – dob, aki a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Az átállás után, a magyar jazz nagy alakjai, legendái lépnek színpadra, egy igazi szupercsapat, akiknek a nevei egytől egyig jól ismertek, nemcsak a jazzt kedvelők közt. Érden állnak először össze ebben a formációban, akik között három Liszt-díjas is van: Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre. Mellettük a Németországban élő világhírű szaxofonos, Tony Lakatos és a kiváló bőgős Orbán György fognak muzsikálni. Ők azok, akik a magyar jazzt megismertették, híressé tették nemzetközi színtéren is. A kapocs köztük, hogy játszottak egyenként a többiekkel, de együtt soha. Szakcsi, Kőszegi Imre, Orbán György a Rákfogóban dolgoznak együtt, László Attila és Tony Lakatos a Thingsben zenéltek együtt, Szakcsi és Tony Lakatos több formációban is szoktak együtt játszani. Ők teszik fel a koronát a hat napos rendezvénysorozatra az 5. Érdi Jazz Fesztivál záró koncertjeként.

 

Idén is minden előadás ingyenes. Érd megközelíthető vonattal és busszal is 20-30 perc alatt.

További információk: https://erdijazzfesztival.hu
https://www.facebook.com/ErdiJazzFesztival/

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005