fbpx

Csütörtöktől külföldi és magyar jazzisták költöznek Érdre

2023. szeptember 04.

A kultúra Érdre költözik csütörtöktől. A IX. AVL-Érdi Jazz Fesztivál, immár összművészeti fesztivállá alakul és több helyszínen lesz a jazzkoncertek mellett irodalmi műsor és kiállítás.

AVL-Érdi Jazz Fesztivál

Az augusztus 14-én kezdődő jazzfesztivál, egynapos százhalombattai kitekintés után a megszokott helyére költözik, és elindul a négynapos jazzfesztivál szeptember 7-én Érden az AVL Székházban, majd a Magyar Földrajzi Múzeum festői kertjében.

Idén a jazz hazai nagyágyúi mellett külföldiek is érkeznek a fesztiválra, és közös koprodukciókban szólalnak meg a mainstream, kortárs, jazz-rock és latin jazz gyöngyszemei.

Szeptember 7-én, csütörtökön Pozsár Eszter szaxofonon és fuvolákon, Szabó T. Anna verssel fogja megszólítani a közönséget, az izgalmas előadáson a rögtönzés, az improvizáció lesz a főszereplő.
Pénteken a csodaszép Földrajzi Múzeum kertjébe költözik a fesztivál, és minden nap 2-2 koncertre várják a zenekedvelőket. Rögtön pénteken a magyar jazz-zenészek mellett Angliából érkezik az egyik legkeresettebb angol énekesnő, Polly Gibbons, és a fiatal generációnak leginnovatívabb zongoristájával, Oláh Krisztián és csapatával adnak közös koncertet fél 6-kor. Utánuk a különleges hangszerarzenállal: vibrafonnal, Hammond orgonával, dobbal Lengyelországból érkező Vas-Bukowski-Szmanda Trió lemezbemutatót tart, akikhez ketten a legkedveltebb hazai zenészek közül csatlakoznak, trombitán és szárnykürtön Fekete-Kovács Kornél, valamint a gitármester Gyárfás István.

Szombaton ismét lemezbemutatóval kezd az Udvardi Márton és Baló István + Sámuel alkotta öt fős Ég Alatti 5. De előtte még Hollai Krisztina és Homolya Gábor képzőművészeti kiállításán lesz tárlatvezetés. Este 7 órakor pedig az amerikai blues énekes, Ric Toldon a Halper-Hendrix Experimenttel mutatja be Jimi Hendrix dalainak jazzes hangzását, akikhez az egyik legkiválóbb zongorista, Oláh Kálmán csatlakozik.

Vasárnap ismét a fiatal és rendkívül tehetséges egyetemistáké lesz a főszerep. Majercsik Lili és Jákli Zsófi Érdre összeállított zenekara ad betekintést a mai fiatalok muzsikájába. A fesztiválra pedig a szenvedélyes, kubai énekesnő Elsa Valle latin estje teszi a koronát, ahol a boldogság pillanatait élheti át a közönség.

A két koncert között minden nap játék színesíti a programot, ahol értékes ajándékokért játszhatnak a részt vevők, mint a BMC Record kedvelt lemezeiért.

 

AVL-Érdi Jazz Fesztivál • szeptember 7-10. • ÉRD

 AVL-Érdi  Jazz Fesztivál

 

Fotó: Irk Réka

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005