fbpx

Wayne Shorter és Esperanza Spalding operát ír - Iphigenia

2021. március 18.

Tavaly ősszel írtam pont egy operáról, amiben jazz szólt, Jazzt az Operába címmel. Most pedig megvalósulni látszik a kérés. A tizenegyszeres Grammy-díjas Wayne Shorter és a négyszeres Grammy-díjas Esperanza Spalding összefogott és operát írnak, amihez támogatókat keresnek.

A zenét a 87 éves zeneszerző, jazz-szaxofonos Shorter komponálja, a librettót, vagyis a szövegkönyvet pedig a 36 éves bőgős, basszusgitáros, énekes Spalding írja, aki a Harvardon tanít dalszerzést. A zenekar a Wayne Shorter Quartet, aminek a tagjai: Danilo Pérez zongoraművész és John Pattitucci basszusgitáros.
Ami először eszembe jutott, hogy milyen nagyszerű, hogy a 87 éves művész, aki szárnyai alá vette már többször Spaldingot, még ennyi idősen is új terveket sző, és most Spalding nyújt segítő kezet, hogy a mestere 19 éves kori álma megvalósulhasson, hogy új opera születhessen.

Az Iphigenia című operamű nem hagyományos opera előadás lesz. Két éve kezdtek el rajta dolgozni, és most értek el odáig, hogy kész a koncepció, megvannak a producerek, a rendező, a díszlettervező, már csak össze kell rakni az előadást.

Az Iphigenia egy görög mítosz, Euripidész és Goethe is feldolgozta, Gluck pedig operát írt belőle Iphigénia Auliszban címmel. Artemisz megharagudott Agamemnónra, mert levadászott kertjében egy szarvastehenet. Egy látnok azt javasolta Agamemnónnak, hogy áldozza fel egyetlen leányát, Iphigeniát, akkor az Istennő haragja megtörhető. De végül Artemisz megszánta a máglyára küldött hercegnőt és kimentette, majd a papnőjévé tette.

Esperanza Spalding azt mondja: „A mi Iphigéniánk középpontjában az autonómia érzése áll - ebben az életben van választási szabadsága. Minden kártya az asztalon van, és Iphigenia szabadon választhat. Példáján keresztül megtanulhatjuk, hogyan kell mindenhez kreatívan viszonyulni, felhasználva a spontán elkötelezettség erejét. Az átfogó érzelem a humanisztikus szeretetből fakad, abban az értelemben, hogy fel akarja ébreszteni a fiatalság álmait a felnőttkor nyomása nélkül.”
A fentiekből következik, hogy a két jazz-zenész operájában nem a görög mítosz adaptációja fog megjelenni, hanem inkább beavatkozás a mítosz alkotásába. A díjnyertes rendező, Lileana Blain-Cruz vezetésével és Frank Gehry díszlettervező ösztönzésére meg kellett, hogy értsék, hogyan mesélték el hagyományosan a történeteket, és hogyan alakítsák át a meglévő rendszereket a saját struktúrájukra, történetükre. Megalapították a Real Magic céget, és a céljuk az, hogy kereskedelmi elvárások nélkül, nyílt együttműködéssel és radikális kísérletezéssel fejlesszék az Iphigeniát.

Azonban támogatásra van szükségük, hogy nagyszerű művészek, tervezők és kreatív csapatuk az utolsó fejlesztéseket is el tudják végezni, hogy turnéra indulhasson vállalkozásuk, az opera 2021 őszén. Cserébe egyedülálló előnyöket kap a támogató, mint a beszélgetésekhez és próbákhoz való speciális hozzáférést, a limitált kiadású terméket és természetesen a nyilvános elismerést.

75.000 dollárt szeretnének összegyűjteni 47 nap alatt. Ebből már 11.000 össze is gyűlt pár nap leforgása alatt.

 

További információ, támogatói oldal: https://www.indiegogo.com/projects/iphigenia-by-wayne-shorter-esperanza-spalding?fbclid=IwAR3gCjMkW_VWHvRFL7w-dJCXE1IHT-WPHtmrgD_nDKPb-bSGeSDM8vhuvqs#/

 

 Fotó: Esperanza Spalding, Wayne Shorter

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005