fbpx

Régi ismerősök négy év után // A James Carter Organ Trio ismét a BJC vendége lesz

2023. október 28.

A könnyen megjegyezhető, egy korábbi amerikai elnök nevét viselő afro-amerikai szaxofonos alighanem hangszerének szűkebb elitjébe tartozik. Pedig a sokunk által a legjazzesebb instrumentumként aposztrofált szaxofon-család megszólaltatóinak igazán széles tábora van a műfaj szülőföldjén, de bárhol, ahol jazz szól…

James Carter Organ Trio

 James Carter kiemelkedő személyiség, aki hihetetlen sokféle formációban játszott már, nem is beszélve zenei partnereiről, akiknek puszta felsorolása is egy jazz Who’s Who lehetne. A fekete amerikaiak tömegei által lakott Detroitban született 1969-ben, ahová az autógyártás munkaerő szükséglete miatt sokan költöztek a déli államokból. Itt aztán mindent áthatott a blues és a jazz. Már tinédzserként is sokfelé játszott, aztán a 80-as években jött az áttörés: Wynton Marsalis, majd Lester Bowie kvintettje. 1990-től él New Yorkban, ahol a World Saxophone Quartet és a Mingus Dynasty következtek a sorban. Saját együttesével 1994-ben mutatkozott be, amelyben Craig Taborn zongorázott, Jaribu Shahid bőgőzött és Tani Tabbal dobolt. A stílusakrobata muzsikus játékában megtalálhatók a swing, a bebop, az R&B, de a free és az avangárd elemei is. Közreműködött a Kansas City c. filmben, de a veteránokat sem kerülte: játszott Harry „Sweets” Edisonnal, Buddy Tate-tel, vagy Flip Phillipsszel is.  

Érdekes, hogy hazánkban először 2008 szeptemberében a Debreceni Jazznapokon adott nagysikerű koncertjén mutatkozott be, és már akkor is ugyanazzal a Hammond B3 orgonával és a dob-arzenállal felálló trió formációval, amely még elnevezésével is hangsúlyozza az orgona jelenlétét. További fellépései is az Organ Trio-val folytatódtak: 2014-ben és 2019-ben, mindkét alkalommal a világsztárok sokaságát felléptető Budapest Jazz Clubban. Carter most is a négy évvel ezelőtti formációval érkezik hozzánk és ad két egymást követő, fergetegesnek ígérkező koncertet a BJC-ben! És úgy tűnik, hogy Gerard Gibbs nagyon bevált, hiszen ezúttal is ő lesz a billentyűk varázslója, a dobos személye sem változik, azaz Alex White lesz most is az ütős. (Csak a korábbi két alkalommal volt Leonard King a doboknál.)

James Carter Organ Trio

Száz szónak is egy a vége, a James Carter Organ Trio tehát ugyanabban a felállásban lesz a vendégünk november 7-én a New York Jazz Fesztiválon, mint volt éppen négy éve 2019 októberében. Elárulhatjuk, azt is, hogy az akkori koncertről két beszámolót is olvashatnak honlapunkon Iván Csaba és Márton Attila tollából. Csak a legfontosabbak: nagy show volt, Carter az általa pályája során használt nem kevesebb, mint tíz – a szaxofon-családba tartozó – hangszeréből hármat használt: a szoprán-, az alt- és a tenorszaxofont. Akkori megállapításom szerint az orgonista is egyedi szólójátékával lepte meg a közönséget, mert nem Jimmy Smith vagy Joey DeFrancesco modorában játszott, mi több nekem még Dr. Lonnie Smith-től is jobban tetszett. Alex White is kiemelkedő muzsikus, nem egyszerű hangszeres kísérő, hanem a modern idők dobművészetét képviselő önálló személyiség. Nem kell hangsúlyozni, hogy a három ikonikus figura milyen hihetetlen szimbiózisban dolgozik, hiszen fellépéseiknek, lemezeiknek se szeri se száma.   

 

Fotó: Irk Réka, BJC

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005