fbpx

Nyári jazztáborok – Lamantin, BVIT, BJO tábor

2024. máj. 19.

Három táborról kaptunk eddig hírt, amiket Szombathelyen, Budapesten és Pilisvörösváron tartanak.

Jazztáborok - 2024

Mindhárom nagy múltra tekint vissza, és a véletlen, helyesebben a kapott lehetőség úgy hozta, hogy kettő egyidőben lesz. Az egyikhez fesztivál is tartozik. Általában a jelentkezési határidő május 31. vagy ameddig hely van.

Lamantin tábor Szombathelyen:

A 20. Lamantin Improvizációs Táborra készülnek Szombathelyen 2024. június 30. és július 6. között, ahol a tábor mellett jazzfesztivál is zajlik minden évben.

Felhívásuk alább olvasható:

A magyar jazz élvonalába tartozó zenészektől tanulhatnak a jelentkezők. Szeretettel várjuk azokat, azokat, akik már meglevő zenei tudásukat szeretnék fejleszteni, azokat, akik teljesen kezdők és ismerkednének az improvizatív zene világával, illetve azokat is, akik zenetanárként továbbképzésen szeretnének részt venni – táborunk ugyanis az Oktatási Hivatal által akkreditált továbbképzésnek minősül. A táborban hangszeres egyéni órák, improvizációs gyakorlatok, jazzelméleti, jazztörténeti csoportos órák, zenekari gyakorlatok, a 24. Lamantin Jazz Fesztiválon fellépő művészek által tartott mesterkurzusok, és még sok más nagyszerű programban való részvételre van lehetőség. Az esti koncertek után a diákok minden nap jam sessionön muzsikálhatnak a fellépő művészek és a tanárok részvételével, végül a Lamantin Tábor lezárásaként a táborzáró koncerten mutathatják be, amit a héten tanultak. A tábor művészeti vezetője Márkus Tibor.
Jelentkezni a www.lamantin.hu oldalon lehet.
Légy lamantin!

*-*

Budai Világzenei és Improvizációs Tábor Budapesten:

A tábor vezetője, Nagy János írt röviden a táborról:

Július 8-14-e között, idén 15. alkalommal rendezzük meg a Budai Világzenei és Improvizációs Tábort, az Óbudai Népzenei Iskolában. Napközis tábor, reggel 9-17 óráig tart minden nap, utolsó napon az Óbudai Társaskörben tartjuk a záró koncertet. Idén új dob tanárunk van, Berdisz Tamás személyében. Mindenkit várunk, akit érdekel az improvizáció, a népzene és a jazz, illetve mindezek kölcsönhatása. Nem baj, ha valaki még nem tanult improvizálni, arról szól a tábor, hogy itt ezt is tanuljuk. Aki pedig már tanult és tud, ők tovább fejlesztik tudásukat. Alapvetően ez az egész egy szórakozás, ahol a zene a nyelv, az eszköz ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.
A táborra lehet még jelentkezni ezen az oldalon: www.vilagzeneitabor.com
érdemes sietni, mert eddig annyian jelentkeztek, mint amennyien szoktunk lenni, szóval fogynak a helyek.
Tanárok: Nagy János Yancha, Szerényi Béla, Kéri Gábor, Eichinger Tibor, Frey, Kézdy Luca, Berdisz Tamás, Tóth Sándor, Nagy Milán

*-*

Budapest Jazz Orchestra könnyűzene és jazz tábor Pilisvörösváron

Az egyik legjobb hazai big band tábora idén – a tavalyi kihagyás után – Pilisvörösvárra költözik, ahol június 30. és július 6. között várják a könnyűzene, azon belül is a jazz-zene iránt érdeklődő 14 éven felüli diákokat.

Rövid leírásuk:

Elsődleges feladat, hogy segítséget nyújtsunk a tábor résztvevőinek minden szintjén a jazz műfaj széles palettáján való tájékozódásban, játékban. Az improvizáció gyakorlási lehetőségeiben, a későbbi egyéni gyakorlásban, fejlődésben.
Kiszenekari és Big Band gyakorlat
Az egyes hangszerek zenekarban eltöltött szerepének megismerése. Big band kórusainak, szekcióinak szerepe. Az egyes szólamok viszonya egymáshoz az adott hangszer csoporton és a zenekaron belül. Elsődleges feladat, hogy segítséget nyújtsunk a különböző stílusok megismerésében, helyes megformálásban, a különböző kotta jelölések, jelzések pontos értelmezésében, játékában. Az egyes hangszerek, szólamok szerepének megismerése a zenekarban. A későbbi egyéni felkészülés és stílusos megformálás, játék.
Tanárok: Urbán Orsolya, Kollmann Gábor, Hofecker Dániel, Schreck Ferenc, Hárs Viktor, Birta Miklós, Révész Richárd, Serei Dániel
Helyszín: Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola; 2085 Pilisvörösvár Szabadság u. 21.
Jelentkezés: https://www.budapestjazzorchestra.hu/single-post/%C3%BAjra-t%C3%A1bor

 

 

Fotó: táborok weblapjai

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005