fbpx

Djabe + Chieli Minucci – interjú Égerhází Attilával

2024. máj. 21.

A Djabe májusban a világhírű amerikai gitárossal, Chieli Minuccival hatnapos turnéra indul az országban. Tavaly a vinil album kiadását követően határozták el a közös fellépést, melynek nem véletlenül adták a Tour of Waterfalls címet.

Djabe +  Chieli Minucci

Minuccinak van magyar kötődése, mert 1982-ben a magyar ütőssel, Jinda Györggyel, azaz George Jindával alapította meg a nagy sikerű Special EFX nevű latin ritmuson alapuló smooth jazzt játszó zenekart. A Spotify-on havi 60 ezres hallgatóval rendelkező zenekar nemrég jelentette meg a legújabb lemezét, Return to Budapest with Love címmel. A turné különlegessége még, hogy ezúttal trombita helyett szaxofon fog szerepelni a zenekari hangszerek között. Égerházi Attila, a Djabe alapítója mesél a közös munkáról.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Mióta ismeritek egymást Chieli Minuccival? Miért hozzátok került a vinil lemeze kiadása?
  • Égerházi Attila: Chielit, mint a Special EFX kiváló gitárosát a 80-as évek óta ismerem. Nagy tisztelője vagyok. Személyesen kb. 6-8 éve vettem fel vele a kapcsolatot az interneten, 2010 utáni Special EFX CD-ket rendeltem tőle. 2019-ben találkoztunk először személyesen, amikor Budapesten koncertezett. Ezután email kapcsolatban maradtunk, egyre szélesebb témakörökben levelezve. A 2022-ben megjelent Special EFX featuring Chieli Minucci: Twenty Twenty 2 CD-je nagyon tetszett. Észrevettem, hogy magánkiadásban jelent meg, ezért felajánlottam neki, hogy a kiadónk szívesen megjelenteti a vinyl változatot. Megtetszett neki az ötlet és nagyon gyorsan megegyeztünk a részletekben. Az alap album mellett a dupla LP-re 3 bónusz számot is feltettünk. Egy véletlen egybeesés folytán szeptember 12-én a Budapest Jazz Clubban, egy lemezbemutató eseményt tudtunk szervezni. Chieli partnerével Európában, buszos körúton vett részt, melyből 2 napot Budapesten töltöttek. Az egyik napra beiktattuk egy sajtótájékoztatót. Chieli felvetette, hogy ha már itt van és a Budapest Jazz Clubban lesz a rendezvény, játszana együtt pár számot a Djabe zenekarral. A minikoncert keretében egy Special EFX, egy Djabe és egy Minucci szóló kompozíció hangzott el.
  • Irk Réka / Jazz.hu: Megtudtál tőle érdekességeket Jinda Györgyről?
  • Égerházi Attila: Nagyon tiszteli Jinda Györgyöt és mesélt pár érdekes és többnyire vicces turné-sztorit. Külön érdekesség volt, hogy a bemutatón találkoztunk magyarországi rokonaival. Természetesen szóba került Szakcsy Lakatos Béla is, hiszen évekig együtt dolgozott a Special EFX-szel Jinda György barátjaként.
  • Irk Réka / Jazz.hu: Májusban indultok közös turnéra. A Djabe-nak Minuccival van közös produkciója? Mióta játszotok együtt?
  • Égerházi Attila: A 2023-as bemutatón játszott 3 szám volt a 2024-es set list alapja, melyet kiegészítettünk Chieli Minucci és Djabe szerzeményekkel. A Chieli-féle kompozíciók elsősorban Special EFX számok, de a „Without You” egy régebbi szólólemezén jelent meg és még nem játszotta soha élőben. Velünk mutatja be, amit nagy megtiszteltetésnek érzek. A műsor másik fele Djabe kompozíciókból fog állni. Több olyan szerzeményt is választottunk, amit már régen nem játszottunk. A koncertsorozat a Tour of Waterfalls címet kapta. Ennek az az oka, hogy Chieli átküldött nekem egy friss szerzeményt, azzal, hogy ez jó lenne nyitószámnak. Ennek az a címe, hogy Waterfall. Nagyon tetszett és eszembe jutott, hogy a Djabénak is van egy Waterfall kompozíciója. Elküldtem neki és azt mondta, hogy szívesen játszaná. Így a két Waterfall fogja keretbe a műsort. Megjegyezte még azt is, hogy számára nagyon fontos spirituális szimbólum a vízesés.
  • Irk Réka / Jazz.hu: Ti inkább a rockos hangzást helyezitek előtérbe a világzenén belül, a Special EFX pedig a lágyabb zenét. Mire készülhet a közönség, mit fog hallani?
  • Égerházi Attila: A közönség mind a két megközelítést hallani fogja, a Steve Hackett-es műsorokhoz képest inkább a jazz felé közelít majd az este és a Special EFX kompozíciók esetében igyekszünk azt a hangzást is reprodukálni. Chieli egyébként nagyon szereti a rockos megközelítést. Az egyik bónusz track, ami a dupla LP-re került, Jimmy Hendrix „Little Wing”-jének feldolgozása, kifejezetten rockos gitárhangzással. Egyébként mostanában több, régebbi Special EFX számban a kompozíció közben vált át jazzes hangzásról rockosabb megszólalásra. Ebből a szempontból véleményem szerint nagyon változatos és érdekes koncertet fogunk adni.
  • Irk Réka / Jazz.hu: Mikor és hol fogtok fellépni? Készültök arra, hogy esetleg lemezen is megjelenik a turné?
  • Égerházi Attila: A Tour of Waterfalls május 23. és 28. között 6 koncertből fog állni. 5 városban lépünk fel, Budapesten május 23-án és május 26-án a Budapest Jazz Clubban. Május 26-án lemezfelvételt is tervezünk, így reméljük jól sikerül és év végére kijöhet az első Djabe special guest Chieli Minucci album. Május 24-én Miskolcon, az Ady Endre Művelődési Központban lépünk fel, ahol előzenekarunk lesz a debreceni, progresszív rockot játszó Android. Május 25-én a Debreceni Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc koncerttermében folytatódik a sorozat, szintén az Androiddal közösen. Május 27-én Veszprémben, a Hangvilla kamaratermében szerepel a formáció. Május 28-án Szegeden, az IH Café-ban zárul az első Djabe special guest Chieli Minucci turné.
    A zenekar az alábbi felállásban szerepel:
    Chieli Minucci – gitár, vokál
    Barabás Tamás – basszusgitár, vokál
    Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek
    Kaszás Péter – ének, dobok
    Bubenyák Zoltán – billentyűs hangszerek
    Zana Zoltán – szaxofon, EWI
    További részletek a Djabe.hu oldalon, valamint a djabeworld Facebook profilunkon olvasható.

 

 Fotó: Djabe weblap

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005