fbpx

Magyar Jazz Szövetség Udvara - hétvégi, délutáni előadások

2024. július 16.

Idén is lesznek érdekes, jazzről szóló előadások a koncertek mellett a Művészetek Völgyében a kapolcsi Magyar Jazz Szövetség udvarán. A tavalyi siker után idén is változatos témákkal próbálják közelebb vonzani a völgylakókat a jazzhez. Az előadások izgalmasak lesznek és érdeklődésre számot tartóak.

Művészetek Völgye előadás

 Csak a hétvégéken kerül sor előadásokra, összesen 6 napon, 16 órakor. Várják a zeneértőket, de nem kell kifejezetten zenésznek lenni. Az előadásokat zenészek tartják, bár nem mindegyikük profi zenész. Lesz jazztörténet, egy kis pszichológia, mesterséges intelligencia és az improvizáció is szóba kerül. 

 

Július 19. • péntek • 16:00

A fusion jazz kialakulása: Halper László

Azért választottam ezt a témát az előadásomhoz, mert az egy nagyon érdekes pillanata volt a zenetörténetnek, amikor a rockzene erőteljessége találkozott a jazz differenciáltabb dallam és harmóniavilágával. Ez a 60-as évek végén történt és ennek is, mint annyi más változásnak a jazztörténetben Miles Davis volt az egyik legfontosabb alkotója. Azt gondolom, hogy ez az időszak mindenkinek érdekes lehet, aki szereti az izgalmas zenei változásokat. Természetesen hangzó illusztrációkkal és érdekes „sztorikkal” is színesíteni fogom az előadásomat.

 

Július 20. • szombat • 16:00

Hogyan hallgassunk jazzt? : Kollmann Gábor 

Miért jó jazzt hallgatni? Milyen a régi és a mai jazz? Mi a különbség a swing és a free között? Hogyan ismerd meg a jazzt közelebbről? Hogyan kapcsolódik a jazz a pop és rockzenéhez? Mik ezek a fogalmak, hogy ritmus, time, drive, groove? Idén sem maradhat ki egy kis jazztörténet.

 

Július 21. • vasárnap • 16:00

Játékos jazztörténet: Csapó Krisztián

A Játékos jazztörténet minden korosztálynak szól. Kronológiai sorrendben beszéljük át az egyes korszakokat, kivetített prezentációval és zenei példákkal. Közben improvizációs játékok is lesznek a közönség bevonásával és a végén kvízzel teszteljük, hogy kiben mennyire rögzültek az elhangzottak.
Az előadást először az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felkérésére állítottam össze, majd az MCC (Mathias Corvinus Collegium) több száz diákja előtt mondtam el.
Ezen a héten csütörtökön az MCC középiskolások számára szervezett nyári táborában hangzik el újra, mielőtt a Művészetek Völgye közönsége is találkozik vele. 

Művészetek Völgye előadás

Július 26. • péntek • 16:00

Generatív AI használata zenei és zenészi kontextusban: Kováts Gergő

 A jelenleg a zeneiparban használható mesterséges intelligencia alapú programok bemutatása, pozitív és negatív hatásai, valamint saját fejlesztésű programját mutatja be. (ha megkapjuk a pontosabb bemutatást, közöljük)

 

Július 27. • szombat • 16:00

A hangfestés és a Kígyó: Párniczky András – improvizáció és kompozíció összefüggései

Az előadásom reményeim szerint részben interaktív lesz – tehát workshop jellegű is –, ahol a hallgatóság azon része, akit érdekel ki is próbálhatja, milyen részt venni egy élő zenei kompozíciós folyamatban. Szó lesz arról, hogy miért merült fel a jazz-zenészekben a mainstream és a free jazz stílusokkal párhuzamosan, hogy kialakítsanak olyan zenei megoldásokat, ahol más jellegű improvizáció tud létrejönni, sőt ezenfelül az így létrejött zenei történések irányítói (Promter – John Zorn darabjaiban, Hangfestő a Soundpainting zenei nyelvben, vagy maga a zenekarvezető például Anthony Braxton esetében), úgynevezett "real time" komponálási utakat találtak. Ami a címet illeti, nem véletlenül figyelem felkeltő, hadd tartsam meg a jelentését azok számára, akik eljönnek személyesen meghallgatni az előadást.

 

Július 28. • vasárnap • 16:00

Megy a levesbe a stressz!: Hevesi Lia – szorongás és zenélés

 (ha megkapjuk a bemutatást, közöljük)

 

 

 Fotó:  Irk Réka

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005