fbpx

BÚCSÚ TÖRÖK ÁDÁMTÓL

2023. április 23.

Keddre virradóra 75 éves korában meghalt Török Ádám, a hírt közösségi oldalán fia, Török Dániel jelentette be. Teljes erőbedobással készült nagyszabású május 8-i koncertjére, melyen egykori és mostani muzsikustársaival az Erkel Színházban az új Bartók cd lemez bemutatása mellett, több mint fél évszázados életművét foglalta volna össze, egyben Orszáczky Jackie emlékére is ajánlva, a Syrius - Mini Jam 50. évfordulójának alkalmából. Minden gondolata a koncert körül forgott, másnap reggel is próbára indult volna. Lefeküdt aludni, és nem ébredt fel többé. Álmában érte a halál.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám 1948. január 12-én született, tinédzserként élte meg a beat még a vasfüggönyön innen is érezhető, ősrobbanáshoz hasonló születését. Itt is több ezer együttes alakult, kivirágzott a klubélet, gimnáziumi évei alatt ő is a korszak sűrűjében találta magát. Legtöbben persze a gitárt választották, de Ádám talán az igazi kuriózumnak számító Jethro Tull hatására maradt a gyerekkora óta tanult fuvolánál, és el is végezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakának előkészítőjét. Pár évvel később, 1968-ban, a jó nevűnek számító Dogs énekese lett, majd megalapította a Mini együttest. A jazzhez közelálló rockzene térhódítása idején, a Syrius mellett a hetvenes évek elejének legizgalmasabb zenéjét játszó Mini vitte az én korosztályomat is a jazz előszobájába. A Bem rakparton hetente hosszú sorban álldogálva vártuk, hogy bebocsájtást nyerjünk a szentélybe, ahol a második részben jam session volt, melyekre Orszáczkyval az élen a hazai jazzélet kiválóságai rendszeresen lejártak.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám nekrológ

Május elsejéken nekünk az igazi ünnepet a Tabán jelentette, ahol 1972-től több tízezres közönség előtt játszottak, csakúgy, mint a legendás diósgyőri rockfesztiválon, 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken”, és 1972 nyarán óriási sikerrel szerepeltek Keith Jarrett előtt a székesfehérvári Videoton Interjazz Fesztiválon is. Ádám állandó vendége volt a Jackie szervezte, majd távozása után még egy ideig létrejött legendás jam sessionöknek, melyek korabeli technikával sokszorosított plakátjait a mai napig őrzöm. A névelírásokat, pontatlanságokat nézzük el, a névsor így is veretes.

Török Ádám nekrológ

Török Ádám nekrológ

A hatalom azonban a progresszív zenét játszókhoz hasonlóan őket sem fogadta kegyeibe, az úgynevezett „Tűrt” kategóriába soroltattak. A hanglemezgyár nagy kegyesen két kislemez elkészítésére engedélyt adott, az első nagylemezre csaknem egy évtizedet, 1978-ig kellett várniuk. Sorsuk hasonló lett volna a Syrius zenekaréhoz, de Török Ádám mindig talpra tudta állítani az együttest, amelyben az eredeti felállásból csak ő maradt. Számos fiatal tehetséget nevelt, formált, indított a pályán. A Mini 1983 novemberétől szünetelt, de Ádám a Mini RC (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandem, a Závodi Jánossal közösen alapított RABB (Rhythm and Blues Branch) után 1993-ban nosztalgia Mini-koncertet szervezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol az együttes valamennyi korábbi tagja is szerepelt. 1998-ban jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, a kilencvenes évek végétől Török Ádám és a Mini néven újra éltre hívta legendás zenekarát.

Török Ádám nekrológ

1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott, 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A kulturális élet bölcs döntéshozói által könnyűnek minősített zenét játszóként 2019-ben a Máté Péter-díjat is megkapta, és végül 2021-ben a Fonogram Életműdíjat vehette át.

Két éve átesett egy stroke-on, melyből felépült. Töretlenül koncertezett, a nagyszínpadoktól a kis klubokig, elment élőzenés sörözőkbe, és ugyanúgy, mindent beleadva, teljes szívvel játszott pár tucat embernek is, mint a dugig telt nézőterek közönségének. Tudod, engem ez éltet, addig élek, amíg tudom csinálni – mondta, mikor gyanakodva figyeltem, ahogy kissé remegő kézzel próbálta a jack dugót beilleszteni. Aztán az örökifjú Török bácsi elkezdett játszani, és a tinik szép lassan letették mobiljaikat. Szemük csillogni kezdett, és a „Vissza a városba” strófáit vele énekelték, az én szemem meg bepárásodott. Isten veled Ádám!   

 

„Kiáltok: gyere vissza!
Itt meleg van, nyugalom, és fény!”

 

 

 

 

Fotó: Somogyvári Péter archívum

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005