fbpx

A Nemzetközi Jazznap 2022-ben békére és egységre hív

2022. április 22.

A Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) két házigazdája, az UNESCO főtitkára Audrey Azoulay és jószolgálati nagykövete, Herbie Hancock április 21-én bejelentették az idei központi gála részletes műsorát, és közölték, hogy a világmozgalommá szélesedett ünneplésbe legalább 180 ország kapcsolódik be élő zenei rendezvényekkel.

Ilyen módon a Nemzetközi Jazznap a világon a legnagyobb jazz összejövetel, amelynek célja a műfajt a békeműfajt a béke, az interkulturális párbeszéd és a nemzetközi együttműködés eszközévé tenni. Április 30-án minden évben azt igyekeznek kifejezni a résztvevők, hogy a jazz hirdesse az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletét, csökkentse a diszkriminációt, elősegítse a nemek közötti egyenlőséget, és megerősítse a fiatalok szerepét a kedvező társadalmi változások előmozdításában.

Az idei központi gálát New Yorkban rendezik, az ENSZ-központban, a Közgyűlés dísztermében, a ceremóniamester és főszervező természetesen Herbie Hancock, a zenei főrendező John Beasley. A kiemelt szólisták között találjuk a következő előadókat: Shemekia Copeland, José James, Youn Sun Nah (Észak-Korea), Gregory Porter, Alune Wade (Szenegál) és Lizz Wright énekesek; Joey Alexander (Indonézia), Helio Alves (Brazília), Laurent de Wilde (Franciaország), Hiromi (Japán), Ray Lema (Kongói Demokratikus Köztársaság), Tarek Yamani (Libanon) zongoristák; Terri Lyne Carrington, Brian Blade dobosok; James Genus, Marcus Miller, Linda May Han Oh (Ausztrália) nagybőgősök/basszusgitárosok; Ravi Coltrane, David Sanborn és Erena Terakubo (Japán) szaxofonosok; Mark Whitfield gitáros, Randy Brecker és Jeremy Pelt trombitások, és sokan mások. Szintén csatlakozik a fellépőkhöz Grégoire Maret svájci szájharmonikás, Edmar Castañeda kolumbiai hárfás, Pedrito Martínez kubai ütőhangszeres és Kinan Azmeh szíriai klarinétos.

A hagyományokhoz híven a gálát április 30-án több internetes platformon is ingyen és élőben lehet követni, magyar idő szerint este 11 órai kezdettel. A legrészletesebb műsort és a közvetítést a következő  webhelyek kínálják: jazzday.comunesco.orghancockinstitute.org, de az International Jazz Day YouTube és Facebook oldalaira is érdemes lesz ellátogatni.

 

Fotó: International Jazz Day