fbpx

Szakcsi Jr. a Renaissance-szal mutatkozik be a BJC-ben

2023. február 20.

Szakcsi Jr legújabb formációja február 25-én, szombaton mutatkozik be a közönségnek a BJC-ben.

Fiatalokkal lép színpadra ifjabb Szakcsi Lakatos Béla Renaissance nevű zenekara.

Szakcsi Jr.-t kérdeztem a koncertről, a fiatalokkal való munkáról.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Először hadd kérdezzek rá a zenekar nevére? Miért lett Renaissance az új formációd neve?
  • Szakcsi Jr.: Próbálkoztam más nevekkel is, de az utolsó pillanatban ez ugrott be és ezt találtam megfelelőnek. Sokat nem gondolkoztam rajta, művészeti átalakulás megújulás - többek közt ezt is jelenti a nevünk! Azt hiszem, jól döntöttem.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Megszoktuk az évek alatt, hogy majdnem ugyanazok a nagyszerű zenészek alkotják a triódat, kvartettedet. Miért érezted úgy, hogy eljött az ideje a váltásnak?
  • Szakcsi Jr.: Igen, jó kérdés. Egy zongoristának az első recept: legyen egy triód, ami hosszú távon működik, és akkor az igazi, ha több 10 év után is tudnak egymásnak meglepetést okozni! Nekem ez megadatott Balázs Elemér és Lakatos Pecek Krisztián személyében. És ha Quartet vagy esetleg Quintet formációban játszottam, akkor is ragaszkodom azokhoz, akiket szeretek és zeneileg is egy húron pendülök, ilyen volt Tűzkő Csaba, Zana Zoltán, Fekete-Kovács Kornél, Egri János, Hárs Viktor stb.
    Én és a generációm nagyon kötődtünk és kötődünk is egy bizonyos jazz stílushoz. Érdekes, hogy nem az akkori trendi stílus tetszett nekünk, nem tudom megmagyarázni miért?? Úgy éreztem, most kipróbálok egy kicsit mást is! Apám halála nagyon összetört, nem térek magamhoz, ezért elkezdtem írni, valamennyire ez kikapcsol! Persze ez nem azt jelenti, hogy abbahagyom a Triót, már annál inkább sem, mert nemrégen megjelent lemezünk Easy To Love címmel. De nagyon szeretem ezt az új formációt is!

 

  • IR / Jazz.hu: Énekelni Claudia Castagno, dobolni Fazekas Tamás fog, akik a Zeneakadémia padjait koptatják. Hogy esett rájuk a választás? Milyen énekesnőkkel működtél együtt eddig?
  • Szakcsi Jr.: Nagyon sokat tanítottam az elmúlt 12 évben két helyen is és nagy energiákat fektettem bele. Így ismerem a fiatalokat, az új generációt, volt szerencsém dolgozni velük akár főtárgy órán, akár zenekari gyakorlaton vagy jazztörténet órán! Nagyon szeretem őket és jó látni, ahogy kezdenek felnőni (én meg már nagyon kezdek felnőtt lenni) és nagyon örülők a sikereiknek! Ezért volt kikből válogatni! Így volt ez Claudiával is és Tomival is. Mindketten igazán tehetségesek, és hosszú út áll előttük! Sok énekessel és énekesnővel dolgoztam a 90-es évek elején: Katona Klári, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, Pocsai Krisztina és természetesen a barátom, testvérem Winand Gábor!

 

  • IR / Jazz.hu: Varga Balázs lesz a gitáros, aki idén a Müpa tehetségkutatójára is meghívást kapott zenekarával, és több versenyen megmutatta már fantasztikus tudását. Miért került a zenekarba egy gitáros?
  • Szakcsi Jr.: Egy zenekarban, ha van gitár és zongora is, az nagyon kényes dolog…intelligencia és alázat kell hozzá a zene érdekében, mindig kell, hogy hallgassuk a másikat is és egyben az egész zenét! Ilyen szituációban nagyon kell egymásra figyelni.
    Olyan zenét játszunk, amiben elengedhetetlen a gitár. Balázst egész pici korától ismerem, ő is mindkét oktatási intézményben megfordult, ahol dolgoztam! (Egressy Református Művészeti Szakközépiskola és a Snétberger Tehetség Központ) Nagyon tehetséges és sokoldalú zenész, valamint kiváló zenéket is ír.

 

  • IR / Jazz.hu: Torma Rudolfot, aki basszusgitározik a zenekarban, keveset hallottuk az utóbbi tíz évben játszani. Mostanában Tzumoval szokott fellépni. Róla mit kell tudniuk az olvasóknak?
  • Szakcsi Jr.: Torma Rudolf a magyar jazz egyik legendája, aki intelligens játékával már a 80-as években is elkápráztatott mindenkit, igazi jazz-zenész, aki úgy bőgőzik, hogy a szólistát segíti és ő maga a háttérben marad. Ettől lesz nagy! Erősen Ray Brown, Paul Chambers és Gary Peacock által befolyásolt, de egyéni hanggal rendelkező muzsikus, generációjának egyik legjobb bőgőse - Egri Jánossal együtt! Ebben a zenekarban basszusgitáron játszik hasonló tulajdonságokkal!

 

  • IR / Jazz.hu: Milyen repertoárral, műsorral készültök a szombati koncertre?
  • Szakcsi Jr.: Evvel a zenekarral saját zenét játszunk, saját darabjaimat! Hárs Viktor és Szőke Nikoletta írta a remek szövegeket. Készülünk Babos Gyulára emlékezve egy dallal és Apám egy szerzeményét is eljátsszuk kicsit másképpen.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Lesz folytatás? Lemez?
  • Szakcsi Jr.: Igen, persze, akármennyire döglődik a lemezipar, mindenképpen lemezre fogjuk játszani ezt az anyagot! A zenekart hosszú távra tervezem, és küzdve az inflációval, valamint a kultúra legsötétebb éveinek ellenére, ha Isten is úgy akarja, akkor tavasszal és nyáron elmegyünk egy koncertkörútra. Szervezés alatt van, de sok az akadály. Remélem a támogatók pozitív irányba tudnak minket indítani.

 

Budapest Jazz Club   •   2023. február 25.   •    20:00

Fotó: BJC

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005