fbpx

Chris Potter újra Budapesten koncertezik

2022. június 17.

A nemzetközi jazzélet meghatározó szaxofonosa, aki a lezárás előtt rendszeresen koncertezett hazánkban, jövő pénteken újra színpadra lép. Nem is akárkikkel.

A Müpa június utolsó péntekére időzítette a különleges SFJAZZ Collective zenekar meghívását.

Nemcsak a fellépő sztárok miatt különleges ez a formáció, hanem mert folyamatosan változik az összetétele. 2004-ben alapította a San Francisco-i SFJAZZ, mely egyben oktatási, stúdió és koncerthelyszín is. Nincs vezető, demokratikus alapokon nyugszik a formáció. Céljuk, hogy egy-egy modern mester műveiből feldolgozásokat adjanak elő, de nagy hangsúlyt fektetnek a tagok kompozícióira is. Dolgozták már fel Chick Corea, Joe Henderson, Ornette Coleman műveit is, de a könnyedebb területen mozgó zeneszerzők műveiből is csemegéztek, mint Michael Jackson, Stevie Wonder. Az európai turnéra a pandémia alatt született zenékkel érkeznek, melyek reakciók a világ társadalmi és globális problémáira.

Az európai turnéjuk harmadik állomásaként Budapestre érkeznek június 24-én.

Eddig a zenekarnak volt tagja többek közt Miguel Zenón, Joe Lovano, Joshua Redman, Avishai Cohen, Nicholas Payton, Josh Roseman, Jeff Ballard, Brian Blade.

Az európai turnén Chris Potter szaxofonos mellett egy másik világhírű szaxofonos fog állni, mégpedig a Grammy-díjas tenorszaxofonos David Sánchez, a doboknál Kendrick Scott fog ülni, aki 2020-ban saját együttesével lépett fel Budapesten. A produkcióban két énekes is szerepel. Egyikük Gretchen Parlato, akinek a lemezei a Grammy-jelölésig jutottak. Másikuk Martin Luther McCoy, aki inkább az R&B és pop irányában zenél. A kilenctagú zenekar mindegyikére elmondható, hogy fantasztikusan improvizálnak.

 

Az európai turnéra induló zenekar tagjai:

Chris Potter - zenekarvezető, tenor- és szopránszaxofon,
David Sánchez - tenorszaxofon,
Etienne Charles - trombita,
Warren Wolf - vibrafon,
Edward Simon - zongora,
Matt Brewer - bőgő,
Kendrick Scott - dob,
Gretchen Parlato - ének,
Martin Luther McCoy – ének

 

További info: https://mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/sfjazz-collective-new-works-reflecting-the-moment-2022-06-24_20-00-bbnh

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005