fbpx

Szakcsi Lakatos Béla - megemlékezés

2022. október 02.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, pótolhatatlan veszteség érte a hazai jazz életet. Nagyformátumú, nyitott gondolkozású művész volt, aki hosszú évtizedekig tartó pályafutása során a jazz-zongorázásnak képes volt új dimenziókat adni. Világszerte nagyra tartották a játékát, Chik Corea többször is elragadtatással beszélt a „touch”- ról, amivel Szakcsi a hangokat a zongorán megszólaltatja. Ezt, aki felvételit és koncertjeit hallotta, azonnal megérezhette, és felismerhette azt az egyéni felfogást is játékában, amitől magában ujjongani kezdett: „ah, ez a Szakcsi…”

Hosszú és termékeny zenei tevékenységéből szerencsére nagyon sok minden maradt utána. Neves amerikai jazz sztárokkal játszott együtt a hazai jazzélet fénykorában, és ezek során nem volt kétség, Szakcsi Lakatos Béla világszínvonalú művészünk.

Most mégis hadd emeljek ki egy olyan tényt, ami szerintem különösen fontos a zenei tevékenységeinek sorában. Ő volt Magyarországon a modern jazz-zongorázás atyja…

Ezt nem csak a játékából lehet érezni, hanem tudását és felfogását több generáció fiatal zongoristáinak is átadta. A ’70-es évek végén sok órájára bejártam a Jazztanszakon, üdítő volt azt a frissességet látni, hallani, amivel magával ragadó megoldásokat választott a legkülönbözőbb zenei helyzetekben. Nem is sorolnám fel most külön a zongoristákat, akikre közvetlenül hatással volt, és akik az ő zenei felfogását tovább viszik. Mindenesetre, ha valamelyik hangszeren Magyarországot most is jazz „nagyhatalomnak” lehet nevezni, az éppen a jazz-zongorázás.

Hálás köszönet érte Szakcsi Lakatos Béla!          

 

Fotó: Érd, 2019. szeptember 15. - Sztraka Ferenc

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005