fbpx

Sztárkavalkád novemberben Budapesten

2022. október 24.

Emmet Cohen, Billy Cobham, Jacob Collier is a novemberi fellépők között van. A következő hónapban annyi jól ismert és kedvelt jazz-zenész érkezik Budapestre, amennyi egész évben érkezett tavaly.

Sorrendben mutatjuk a legérdekesebbeket.

November 1.  – Budapest Jazz Club
TRACE BUNDY (US) – jubileumi koncert
A hazai közönség nagy kedvence, a tapping gitár tengerentúli nagykövete, Trace Bundy jubileumi koncerttel várja tíz éve hűséges és persze új rajongóit is.

 

November 2. – RAM Színház / Get Closer
JAZZ/TAKES SUPERGROUP
2022 őszén a Niels Lan Doky Nemzetközi Jazz Kollektíva bemutatja új projektjét, a JAZZ/TAKES SUPERGROUP-ot. Négy legendás zenész indul zenei utazásra, amely az NLD IJC egyik legsikeresebb koncepcióján, a Jazz/Takes koncertsorozaton alapul. Bár a Jazz/Takes kreatív feladata összetett, a koncepció egyszerű: A kortárs zene jól bevált műfajainak kánonjainak értelmezése – a jazz szemüvegén keresztül.
Niels Lan Doky (piano & keyboard), Bill Evans (tenor & soprano saxophones), Harvey Mason (drums), Darryl Jones (bass)

 

November 3. – Müpa
REDMAN • MEHLDAU • MCBRIDE • BLADE
A kilencvenes évek elején a post-bopos jazz-színtérre négy kiváló zenész robbant be, akik mára mind hangszerük legmegbecsültebb megszólaltatói közé tartoznak. Együtt, egy nagylemezen tették le névjegyüket a Joshua Redman Quartet MoodSwing című 1994-es albumán. A mára klasszikussá vált korongon a névadón kívül Brad Mehldau zongorista, Christian McBride bőgős és Brian Blade dobos szerepelt. Külön-külön már mind jártak a Müpa színpadán, de együtt, ebben a legendás felállásban most először hallhatók Magyarországon.

 

November 7. – Budapest Jazz Club
SCOTT KINSEY – HADRIEN FERAUD – BORLAI GERGŐ TRIO (US-FR-HU)
A Grammy-díjra is jelölt Scott Kinsey, és a nemzetközileg jegyzett basszusgitáros, Hadrien Feraud mellett a doboknál az egyik legkeresettebb hazai „jazz-export cikk”, Borlai Gergő virtuóz játéka hallható.

 

November 7. – Müpa
JACOB COLLIER
Ritkán találkozik az ember olyan mélységű és termékeny képzelőerővel, amilyennel Jacob Collier büszkélkedhet. Az idén még csak a huszonnyolcadik születésnapját ünneplő, Londonban élő előadóművészt sokan generációja egyik leginnovatívabb zenészének tartják. 2012-ben saját készítésű YouTube-videóival Jacob legendává vált a zenei világban, és olyan nagyságok dicséretét vívta ki, mint Herbie Hancock és Quincy Jones, aki máig egyengeti Jacob művészi pályáját.

 

November 7-8. – RAM Színház / Get Closer
MARIO BIONDI
Mario Biondi, akit akár az olasz Barry White néven is hívhatnánk! A szicíliai születésű énekes, az érzékien búgó bariton az egyik legnépszerűbb soul- és R’n’B énekes. Tizenhét évesen már Ray Charlesszal léphetett színpadra. Készített már albumot Leon Ware, Chaka Khan, Al Jarreau és James Taylor közreműködésével is.

 

November 10. – Opus Jazz Club
Lengyel Jazznapok: PIOTR WOJTASIK QUINTET: To Whom It May Concern (PL)
A lengyel trombitás, Piotr Wojtasik már a 80-as évek vége óta igen intenzíven jelen van hazája jazzéletében, ahol játékát ''igazi revelációnak'' minősítették. Saját zenekaraival és közreműködőként is végigturnézta Európa neves fesztiváljait, klubjait, rendszeresen dolgozik külföldi, főként amerikai muzsikusokkal. Koncertezett többek között Dave Liebmannel, Kenny Garrett-tel, 2006-ban New Yorkban pedig a vezetésével került rögzítésre a We Want To Give Thanks című album, olyan jazzlegendákkal, mint a Reggie Workman – Billy Hart ritmusszekció, illetve a Gary Bartz – Billy Harper szaxofonpáros.

 

November 13. – RAM Színház / Get Closer
EMMET COHEN
Újra Magyarországra érkezik a világhírű zongorista, Emmet Cohen. Tehetsége gyorsan megmutatkozott, csodagyereknek számított, háromévesen már zongorázott. Emmet Cohen minden hangot teljes odaadással megszólaltatva egyedi hangvétellel és utánozhatatlan átéléssel játszik. Alig húsz éves volt, amikor megjelentette első, In The Element című lemezét, melyen Joe Sanders és Rodney Green játéka hallható. Az elmúlt évtizedben rendszeresen koncertezett Ron Carter, Benny Golson, Jimmy Cobb és Kurt Elling oldalán is.

 

November 14. – Müpa
MAKAYA MCCRAVEN
Makaya McCraven a zenekarvezető dobosok új generációjának egyik kiemelkedő tehetsége, egy „ütem-tudós”, akinek nevéhez a 2020-as év egyik legjobb lemeze fűződik, nem mellesleg magyar származású - ráadásul zenész családból -, hiszen édesanyja, Zsigmondi Ágnes a legendás Kolinda együttes énekese, furulyása. McCraven a kortárs jazzt a műfaj történetének egymásra rétegezésében látja, maga pedig a groove-központúsággal, a hiphopos törtütemekkel adja hozzá a frissességet. Övé az egyik legizgalmasabb aktuális megszólalás.

 

November 14. – RAM Színház / Get Closer
BILLY COBHAM BAND
A történelem során mindössze néhány alkalommal illetek zenészeket olyan jelzővel, mint „hangszerének a mestere”. Billy Cobham ezen kevés művészek egyike. Már évtizedek óta világklasszis dobosnak számít. A világ egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobosa, egy elképesztő erejű, észbontó technikájú, ugyanakkor rendkívül érzéki dobos és zeneszerző.

 

November 19. – Magyar Zene Háza
THE BAD PLUS
A Bad Plus az abszolút eredeti zenekarok egyike, úgy is, hogy rengeteg feldolgozást játszik az avantgárd jazz formáció, számtalan originális popdalt ültet át jazzbe – igencsak eredeti módon. A kvartett demokratikus egységként működik, világos elképzelésekkel halad előre, és nem hajlandó megfelelni a konvencióknak. A szellemes és bátran kreatív, több mint két évtizede aktív Bad Plus a Magyar Zene Házába egy hangszeresen is új, kvartett felállással érkezik – zongora helyett gitár és szaxofon egészíti ki az alapító ritmusszekciót –, és ősszel megjelenő friss albumát mutatja be.

 

November 22. – Erkel Színház / Get Closer
JAN GARBAREK GROUP FEAT. TRILOK GURTU
Jan Garbarek szaxofon játéka félreismerhetetlen védjegyévé vált. Számtalan lemezbemutató, koncert a világ legjelentősebb koncerttermeiben, Keith Jarrett-vel vagy a Hilliard Ensemble-val közös munkái teszik játékát egyedülállóvá. Garbareket soha nem érdekelte a kritikusok címkéi, amivel megpróbálták zenéjét kategorizálni. Nincs szüksége magyarázatra. Garbararek jelenlegi kvartettjének tagjai: Rainer Brüninghaus (zongora), Yuri Daniel (basszusgitár) és Trilok Gurtu (dob, ütőhangszerek).

 

November 30. – Erkel Színház / Get Closer
JOHN McLAUGHLIN & THE 4th DIMENSION
John McLaughlin, a gitár egyik legnagyobb mestere újra Budapestre érkezik 4th Dimension nevű zenekarával, amelyet az egyik legjobb fúziós együttesnek tartanak a világon. A zenekar többi tagja is világhírű mestere a zenének: Étienne Mbappé basszusgitáros, Ranjit Barot dobos és Gary Husband billentyűs.

 

Fotó: GetCloser, Müpa, Opus, Magyar Zene Háza

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005