fbpx

Megnyílt a budapesti székhelyű Snétberger Stúdió

2023. március 26.

A Kossuth- és Liszt-díjas gitárművész, Snétberger Ferenc elkötelezett a hátrányos helyzetű fiatal zenészek támogatásában. A felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ alapítványa 2011 óta karolja fel a roma származású zenei tehetségeket és ad képzést számukra.

A Snétberger Alapítvány 2020-ban határozta el, hogy egy budapesti székhelyű stúdiót alakít ki, ami a felsőörsi alapképzésben résztvevő diákok továbbtanulásában, zenei karrierjének elindításában tud segítséget nyújtani, ahol szabadon alkothatnak, gyakorolhatnak, sőt felvételek is készülhetnek professzionális körülmények között. A felsőörsi komplexum megmarad, de ott csak iskolai szünetekben folyik oktatás, az új helyszínen pedig egész évben várják a tehetségeket. A Blaha Lujza tértől egy percre, a Bacsó Béla utca 10-12.-ben két év alatt átalakított, újjáépített, impozáns központ, remek körülmények között várja tegnaptól a zenészeket, akik mesterkurzusokra, próbákra, koncertekre, felkészítésre és stúdiófelvételre is használhatják az új épület termeit. A felújítás tervezője, a gitárművész László Attila kurátor fia, László Tamás volt, a kivitelező pedig Galacon Kft.
A master class programjukon végzett kiemelten tehetséges zenészeknek portfóliókat készítenek a helyszínen, plusz lemezfelvételre is van lehetőségük.

Az alapítvány tagjai fogadták a megjelenteket: Snétberger Ferenc és felesége, Snétberger Angela alapítók, Kőműves Judit (ügyvezető igazgató), valamint az alapítvány kurátorai Paul Ágnes és Bányai Klaudia.

Sajnos a Központ feletti lakást nem tudta megvenni az alapítvány az ősszel indított adománygyűjtésből befolyó pénzből, hogy a Budapestre több napos kurzusokra, koncertekre, felvételekre érkező vidéki fiatalok elszállásolását meg tudják oldani. Nem adták fel az álmukat, várják az adományokat saját alapítványuk számlájára: https://www.snetbergercenter.org/hu/Tamogatom

A szombati sajtótájékoztatón Paul Ágnes és Snétberger Ferenc elmondták, hogy a Stúdió nem jöhetett volna létre a dán Villum/Velux Fonden Alapítvány 320 millió és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 200 millió forintos támogatása nélkül. A VisFontis Alapítvány elnökének, Ottrubay Ágnesnek a profi dobfelszerelésért mondtak köszönetet. A Snétberger Stúdió megálmodásában Jens-Joergen Pedersennek, a Velux Foundation elnökének külön köszönetet mondtak, akinek emlékét őrzik.

Az 50 fő befogadására alkalmas közösségi térhez tartozik a hangszigetelt stúdióban egy Steinway and Sons D típusú zongora és egy professzionális Yamaha dobszet.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a modern, high-tech hangstúdiót (és a közösségi teret) részben ki is adják külsős produkcióknak, hogy a magas költségeket valamelyest mérsékelni tudják.
Szeretnék, ha a nagy múltú ECM Records, ahol Snétberger Ferenc felvételei, lemezei készülnek, ezen a helyen találna új helyszínt, így a nemzetközi világba is be tudnának kapcsolódni.
A stúdió bérlésével kapcsolatban itt érdeklődhetnek: http://www.snetbergerstudio.com/kapcsolat/

A Snétberger Zenei Tehetségközpont ifjú titánjainak legközelebbi koncertje a Zeneakadémián, április végén lesz.

 

Kapcsolódó cikkek: Snétberger Alapítvány adománygyűjtésbe kezdett

Snétberger Ferenc Deutscher Jazz Preis díjat kapott

SNÉTBERGER 65!

Egy régen várt találkozás // A Snétberger Trió újra a MoMKult színpadán

Snétberger tehetségek a Zeneakadémia színpadán

 

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005