fbpx

Astrud Gilberto: 83 éves korában meghalt a bossa nova énekesnő

2023. június 07.

Ha azt mondom „The Girl from Ipanema”, akkor mindenki tudja már, ki volt a Brazíliában született énekesnő, zeneszerző. 

ELhunyt Astrud Gilberto

Astrud Gilberto Astrud Evangelina Weinert Rioban nevelkedett, brazil és német szülők gyermekeként. 19 éves korában hozzáment João Gilbertóhoz a „bossa nova atyjához”, a híres gitáros-zeneszerző-énekeshez.   1963-ban az amerikai tenorszaxofonos sztár, Stan Getz és Joao Gilberto albumán lehetett először hallani a hangját.  A „The Girl from Ipanema” című dal angol verziójával Grammy-díjat nyert, valamint jelölték a legjobb női vokális előadói címre. A lemez több mint egymillió példányban kelt el, aranylemez lett, Astrud Gilberto pedig nemzetközi hírnévre tett szert.

Mesébe illő történet amúgy a lemezfelvétel, mert Astrud férjét kísérte el New Yorkba egy stúdiófelvételre, hogy a fordításban segítsen neki és ahova Stan Getz azért érkezett, hogy bossa nova darabokat vegyenek fel João Gilbertóval. A The Girl from Ipanema eljátszása után, a producer Creed Taylor azonnal el akarta készíteni a felvételt, de angol szöveggel, amihez szükségük volt egy női, angolul tudó énekesre, amire Astrud vállalkozott, bár előtte soha nem énekelt nagy színpadokon. Igaz, a borítólapon és a fülszövegből is kihagyták a nevét, ez mégis ugródeszkaként szolgált a számára, hogy saját szólókarrierjét elindítsa. Házassága tönkrement miután viszonya lett Stan Getz-cel, de Astrud és João zenei kapcsolata nem szakadt meg. 1965-ben megjelent a The Astrud Gilberto Album, amelyen az énekesnőt a zeneszerző-zongorista-gitáros Antonio Carlos Jobim zenekara kísérte.

Astrud fia, Marcelo tavaly azt nyilatkozta, hogy édesanyja a sajtóval küszködött, amiért a lapok gyakran a szexualitására fektették a súlyt művészete helyett. Megszenvedte a zeneiparban sem ritka nőgyűlöletet is. Úgy érezte eközben, hogy szülőhazájában nem becsülik meg igazán, mivel pont a katonai diktatúra idején hagyta el az országot, amikor azt hazaárulásnak tartották.

Astrud Gilberto neve 16 albumot fémjelez, a bossa nova népszerűsítése volt a célja. Együtt dolgozott több neves zenésszel is, mint Quincy Jones-szal és George Michael-lal, de Chet Bakerrel is rögzített egy dalt, a „Far Away”-t.

Gilberto 2002-ig rendszerese fellépett, 1992-ben megkapta a Latin Jazz USA életműdíjat, 2002-ben bekerült a Nemzetközi Latin Zene Hírességek Csarnokába, 2008-ban pedig Latin Grammy-életműdíjat kapott.

 

Astrud Gilberto: 1940. március 29. – 2023. június 5.

 

 

 

Fotó: YT

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005