fbpx

SZABÓ GÁBOR EMLÉKMŰSOR A ROCKMÚZEUMBAN

Ahogyan erről korábban hírt adtunk a közelmúltban a Rockmúzeumban megnyílt Szabó Gábor kiállításhoz kapcsolódóan vasárnap (szeptember 29-én) többórás rendkívül érdekes műsorsorozat várta a nagyhírű hazánkfiára emlékező közönséget.  

Szabó Gábor emléknap

A programsorozat első eseménye a múzeum Szabó-kiállításának tárlatvezetéssel való megtekintése volt. Libisch Károly, a kiállítás kurátora és „spiritusz rektora”, a vaskos Szabó-monográfia szerzője kimerítő ismertetőt adott Szabó Gábor életéről és munkásságáról, amelyet az eredeti lemezborítók sokaságával és a vitrinekben látható más dokumentumokkal illusztrált.  Itt hívjuk fel olvasóink figyelmét arra, hogy a rendkívül érdekes kiállítás október 27-ig még megtekinthető, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között a Rockmúzeumban (XIII. ker. Kárpát u. 23.).

Szabó Gábor emléknap

A második rendezvény egy kerekasztal beszélgetés volt (asztal nélkül), amelynek moderátora Nemes-Nagy Péter, az ország első számú blues szakértője és a hazai pop-rock történet dokumentátora, a meghívott résztvevők pedig Szigeti Péter az LFZE tanára, Libisch Károly és e sorok írója voltak. A két veterán jazzrajongó (Sz.P. és M.A.) személyesen is találkoztak Szabó Gáborral 1974-ben és 78-ban, a két „hivatalosnak” minősíthető hazalátogatása alkalmával. Szóba került Gábor amerikai pályája, jazztörténeti jelentősége, naivitásával visszaélő amerikai kapcsolatai és korai halála. Zipernovszky Kornél jazztörténész, aki már a legkorábbi időkben is foglalkozott az akkoriban agyonhallgatott világsztár magyar muzsikussal, betegsége miatt nem vehetett részt a rendezvényen.  

Szabó Gábor emléknap

Végül 6 órától következett az est fénypontja, az emlékkoncert, amit már nagyon várt a közönség, hiszen Szabó Gábor szellemét felidézni zenéjével lehetett igazán.  A 2009-ben alakult Rambler együttes fergeteges koncertet adott, mégpedig két vendégművésszel: a vajdasági Magyarkanizsáról érkezett Kurina Kornél gitárossal és Kanizsa Gina énekesnővel. Természetesen kizárólag vagy Szabó szerzeményei hangzottak el, vagy olyan kompozíciók, amelyek repertoárján szerepeltek (olyannyira, hogy lemezfelvételeken is megtalálhatók.) Utóbbiak tipikus példája a Chico Hamilton együttes óta Szabóval baráti kapcsolatban lévő Charles Lloyd Sombrero Sam. c. szerzeménye.) Somló Tamás (zene) és Adamis Anna (szöveg) „Az eső és én” c. remek dalát Szabó első hazalátogatása alkalmával a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítették hanggal és képpel is. (Kovács Kati énekelt, Másik János zongorázott, Pege Aladár bőgőzött, Kőszegi Imre dobolt és Dely Robi kongázott).

Mondanom sem kell, hogy a Rambler zenekar Szabó Gábor egyik ikonikus lemezének címadó daláról kapta elnevezését, és világsztárrá vált hazánkfia mindmáig nem eléggé ismert életművének ápolása, zenéjének megismertetése céljából alakult immáron 15 éve. Álljon itt eme nemes cél „harcosainak” neve: Dr. Kispál Gyula, aki gitárosként Szabó hangszeres játékát képviseli, társaira vonatkozóan már csak azért sem nevezek meg „elődöket”, mivel Gábor pályája során számos muzsikus társaságában játszott. Egyébként Nagy Dénes bőgőzött, Nagy Csaba dobolt és Fekete Attila kongázott.

Szabó Gábor emléknap

A két vendégművészről csak annyit, hogy Gina egyike a magyar jazzvokál legnagyobb ígéreteinek, az a capella  vokálegyüttes, a Jazzation tagja,  szólistaként pedig a vocalese énekstílus legnagyobb hazai előadóművésze.  Ezt igazolta nemcsak ragyogó éneke (angolul és akár portugál nyelven), hanem szövegírói talentuma is (Sombrero Sam és magyar népdalok). Szöveg nélküli vokálja a Little Boat-ban különösen lenyűgöző volt.

Szabó Gábor emléknap

Szabó Gábor emléknap

Kurina Kornél azért volt meglehetősen ismerős, mert a Magyar Rádió szépemlékű  Márványtermi koncertjein többször feltűnt a vajdasági gitárfenomén (a hegedűs Frankie Látó  társaságában is). Szenvedélyes játéka, frenetikus szólói – számomra – most is az est igazi meglepetését jelentették.

Szabó Gábor emléknap

A koncert nagy élmény volt. Bevallom nekem már csak azért is, mert a két vendégművészen kívül senkit sem ismertem. A zenekarvezető elektromosan erősített akusztikus gitáron, Kurina Kornél pedig elektromos (lap)gitáron olyan szólókkal kápráztatott el minket, hogy csak bámultunk. (Biztosan Szabó Gabi is elégedett lett volna.) A többiek is remekül kísértek, Gina pedig hozta a tőle megszokott magas színvonalat, olvasóink észrevehették, hogy nincs olyan koncertje, amiről ne írnék a legelismerőbb hangon. Itt is nagyon feldobta a produkciót, hiszen csaknem minden számban énekelt.

Szabó Gábor emléknap

Szabó Gábor emléknap

Szabó Gábor emléknap

 Sajnos az erősítés olyannyira nem volt a helyzet magaslatán, hogy a muzsikusok is panaszkodtak utólag Libisch Karinak. (Szóvá sem tettem volna, ha nem hallom ezt tőlem „illetékesebbektől” is, pedig pár évtizedes rutinommal magam is észleltem a helyszínen…) De mindezek ellenére csodás élményekkel távoztunk, jóllehet én csaknem hat órát töltöttem a helyszínen, de megérte – és ez a fontos! Mert mint már sok-sok koncertbeszámolóm végén elmondtam: az élőzene élményét, a szemünk előtt, fülünk hallatára születő zenei produkció megszületését semmi sem tudja felülírni. Ezért van az, hogy sokszor igazibb katarzist érez a hallgató egy élő koncerten, mint otthon a legjobb hi-fi berendezésen a világ legjobb előadóművészeit hallgatva…

Szabó Gábor emléknap

A koncert műsora:

  • Slugs’ Blues (Charles Lloyd)
  • Rocky Raccoon (John Lennon-Paul McCartney)
  • Stormy (Szabó Gábor) – /Save Love (John Legend)/
  • Az eső és én (Somló Tamás-Adamis Anna)
  • The Beat Goes On (Sonny Bono))
  • Spellbinder (Szabó Gábor)
  • Breezin’ (Bobby Womack-Szabó Gábor)
  • Sombrero Sam (Charles Lloyd-Kanizsa Gina)
  • Zingaro /Retrato em branco e preto/   (Antonio Carlos Jobim)
  • Gypsy Queen – Tiszán innen, Dunán túl – A csitári hegyek alatt (Szabó Gábor/Magyar népdalok) /Egyveleg/
  • Little Boat (O Barquinho)   (B. Kaye-R. Menescal-R. Boscoll)
  • Dear Prudence (Szabó Gábor)

ráadás:  People  (Jule Styne-Bob Merrill)

 

Közreműködtek:

A  Rambler együttes: 

Dr. Kispál Gyula    gitár
Nagy Dénes   bőgő
Nagy Csaba  dob
Fekete Attila  ütőhangszerek   (kongák)

 

vendégművészek: 

Kanizsa Gina   ének  (2., 3., 4., 5., 8., 9., 10., 11., 12.)
Kurina Kornél   gitár

 

Rockmúzeum, 2024. szeptember 29.
Fotó: Fekete Bimala Dorottya

  

 

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005