fbpx

"Olaszországhoz nem elsősorban a munka köt, hanem az inspiráció." - interjú Oláh Kálmán zongoraművésszel

2020. január 14.

A Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, aki a jazzben és a klasszikus zenében ugyanúgy otthon érzi magát, idén több évfordulót is ünnepel. Igaz, nem szerepel semmiféle manipulált listán, de ettől még a koncertlátogatók kedvence, egyik legjobb zongorista, aki telt házas koncerteket ad itthon és külföldön is.

Oláh Kálmánt már decemberben próbáltam interjúra kérni, de Olaszország déli részén dolgozott, így az új év kezdetén kérdezem a 2020-as évről, koncertekről és természetesen a terveiről is.

 • MagyarJazz: Tavaly sokat voltál Olaszországban. Milyen munka köt az országhoz?
 • Oláh Kálmán: Engem Olaszországhoz nem elsősorban a munka köt, hanem az inspiráció. Ami persze nagyon fontos a munkáimhoz. Bár akad néhány koncert fellépés, illetve mesterkurzus is, a nyaralások mellett sokszor kifejezetten azért utazom Olaszországba, hogy ott alkossak, több művem részletei ott születtek.

 

 • MagyarJazz: Idén 50 éves leszel, sőt az első zenekarod, a Trio Midnight is évfordulót ünnepel. Milyen koncertekkel készülsz? Melyik irány lesz meghatározóbb, a komolyzenei vagy a jazz?
 • Oláh Kálmán: Természetesen a jazz, mivel elsősorban jazz-zongorista vagyok. Az utóbbi darabjaim azonban legalább annyi klasszikus zenei elemet tartalmaznak, mint jazzt.  A 30. évfordulóját ünneplő Trio Midnight esetében a már megszokott kreatív, maximálisan improvizatív kamarazenélés a legfőbb irány. Ugyanakkor lesznek olyan koncertjeim is idén, ahol a kreatív improvizáció mellett a szimfonikus zenekari munkáim is helyet kapnak. Ilyen lesz például az 50. születésnapom alkalmából szervezett szerzői estem, ami október 28-án lesz a Müpa nagytermében. Ezen a koncerten egy szimfonikus zenekar és kiváló magyar jazzmuzsikus társaim mellett John Patitucci lesz a sztárvendég. Érdekes egybeesés, hogy ebben az évben ünnepli a Magyar Jazz Szövetség is a 30. jubileumát, a belgiumi Dinant Jazz Night fesztivál pedig a 20.-at.  Az utóbbin szinte minden évben felléptünk olyan jazzlegendák társaságában, mint pl. Lee Konitz. Legutóbb Joe Lovano és Philip Catherine volt a Trio vendége. Idén júliusban ismét fellépünk, és együtt ünnepeljük a fesztivál és a Trio Midnight jubileumát. De a legközelebbi nagyobb koncert különlegesség ebben az évben február 18-án lesz a Zeneakadémia nagytermében, ahol Balázs János zongoraművésszel és Lendvai József hegedűművésszel lépek fel, és Paganini témákra készült variáció-sorozatomat fogom előadni.

 

 • MagyarJazz: Nagyon rég jelent meg lemezed. Biztos rengeteg kompozíciód gyűlt össze, akár a jazz, akár a komolyzene területén. Tervezed, hogy 2020-ban újra kiadsz albumot vagy a zenemegosztókra feltöltesz egy lemeznyi anyagot?
 • Oláh Kálmán: Sajnos a lemezkiadás hanyatlása miatt az utóbbi években teljesen elment a kedvem attól, hogy új lemezt vegyek fel. Legutóbbi lemezemről a ‘Michel Legrand Songbook’ -ról alig hallott a magyar közönség, pedig rengeteg munkám volt ebben a projektben. Úgy gondolom, hogy ez elsősorban a hanglemezkiadó cég hibája. Tavaly New Yorkban 3 kiváló amerikai muzsikussal (Tim Ries, John Hebert és Billy Drummond) felvettünk egy teljes lemezanyagot, ami mind a négyünk saját kompozícióit tartalmazza. Nagyon szeretném, ha ebben az évben megjelenne ez a lemez, itthon vagy külföldön. Remélem, találok a kiadásához egy olyan céget, aki egy kis promóciót is belerak a dologba. Ezúton is szeretném kihasználni a lehetőséget smile és jelezni a kedves lemezkiadó cégek felé, hogy bátran keressenek meg engem személyesen, amennyiben érdekelné őket ez a lehetőség!

 

 • MagyarJazz: Milyen zenekarokkal, milyen összeállításokban koncertezel? 
 • Oláh Kálmán: Január 17-én a Rádió Márványtermében, a ‘Klasszikus és Jazz’ koncertsorozat keretén belül lépünk fel Klenyén Csabával és Barcza Horváth Józseffel. 23-án pedig a bécsi Filharmónia-bál műsorában adunk koncertet régi barátommal, Josef Gross szaxofonossal és Rácz Ernő kiváló klasszikus nagybőgőssel nemrég alakított közös zenekarunkkal.
  Legújabb állandó formációmmal, az Oláh Kálmán quartettel, melyben kisebbik fiam, Oláh Kálmán junior szaxofonozik, Barcza Horváth József bőgőzik és Balázs Elemér dobol, nemrég Németországban turnéztunk, és szeretném ettől az évtől intenzívebben folytatni ezt a formációt. A Trio Midnight mellett, természetesen létezik még az Oláh Kálmán Sextet is, illetve a Budapest Jazz Orchestra-val is lesz több közös fellépésünk. Emellett február elején Bolognában is fellépek egy új jazzklubban, ahol olasz zenészekkel játszom. Márciusban 2 alkalommal is fellépek a Müpában. 10-én László Attila gitárversenyében közreműködök, melynek a hangszerelését Oláh Krisztián, fiam csinálta. Majd 21-én Szakcsi Lakatos Bélával lesz 2 zongorás koncertünk, ami az egyik legizgalmasabb ‘kaland’ számomra, mivel Bélával általában semmit nem szoktunk előre megbeszélni és kipróbálni. Minden egyes hang ott születik majd a színpadon.

 

 • MagyarJazz: Jelenleg kik adnak inspirációt? Milyen zenéket hallgatsz? Van olyan, akivel szívesen lépnél színpadra a következő években?
 • Oláh Kálmán: Őszinte leszek: az utóbbi időben nagyon kevés zenét hallgattam. De lehet, hogy nem is árt néha egy ilyen időszak, hogy kicsit kitisztuljon a fülem… smile
  Azt hiszem, ebben az évben aktuális lenne, hogy végre felvegyük azt a közel 2 órányi zenét, amelyet szimfonikus zenekarra és valamilyen jazz formációra írtam az elmúlt években. Ehhez persze jelentős anyagi támogatásra lenne szükségem…

 

 • MagyarJazz: Röviden kérdeznélek a gyermekeidről is. Krisztián új zenekarával koncertezik igen sűrűn, Kálmán és keresztfiad Jancsi idén fejezik be az egyetemet. Mindannyian nagy tehetséget kaptak tőletek, ami szorgalommal párosul. Hogy érzed, tudsz még tanácsokkal szolgálni számukra?
 • Oláh Kálmán: A legnagyobb boldogság az életemben az, hogy figyelemmel kísérhetem fiaim és keresztfiam pályafutását és fejlődésüket. Fantasztikus érzés látni, hogy hihetetlen tempóban, szinte hétről-hétre fejlődnek, és megszállottan dolgoznak, imádják a zenét, és nagy sikereket aratnak. Fiaim, Krisztián és Kálmán közös zenekarukkal február 7-én fellépnek a Müpában, ahol Rick Margitza lesz a vendégük, majd ezt követően közös lemezt is készítenek.
  Azt hiszem, mostanában ez jelenti nekem a legnagyobb inspirációt!

  

Köszönöm, és örülök, hogy az Érdi Jazz Fesztiválon megünnepelhetjük a Trio Midnight 30. évfordulóját.

 

 

 Fotó: Dobó László

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005