fbpx

Az internetes jelenlét…a mindennapok része - interjú Szaniszló Richárddal

2020. március 20.

Április 5-én lesz Makoto Ozone és Szaniszló Richárd koncertje a Zeneakadémián. Igaz, még egyeztetés alatt áll a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezőinek részéről az esemény, de Szaniszló Richárdot, az egyik legjobban ismert hazai vibrafonost kérdeztem a koncertről is, és még sok minden másról.

 • MagyarJazz: Vibrafonon nagyon kevesen játszanak az országban. Kik rajtad kívül, akik ezt a hangszert választották?
 • Szaniszló Richárd: Kruza Richárd volt az első, akit hallottam gyerekkoromban, majd Kelemen Endrét a Szekszárdi Jazz Quartetből. Beamter Bubi nevét később olvastam csak, ahogy Tommy Vig neve is hazaköltözésekor vált ismertté számomra. Káldor Péter nevét is olvastam Turi Gábor: Azt mondom: jazz könyvében.

 

 • MagyarJazz: Miért választottad ezt a hangszert?
 • Szaniszló Richárd: A sok Pori Jazz Fesztivál nézése gyerekkoromban – mert vártam a dobszólós részeket – magával hozta a jazz dallamvilágának megkedvelését is. Aztán 1989-ben a Vasvári Pali barátom lemeze a Don’t Stop, és a Spyro Gyra Point of View albuma elvitt a latin és jazz rock világba. Innen már nem volt megállás.

 

 • MagyarJazz: Nemrég egy híres vibrafonos hangszerét kaptad meg, aki júliusban fog hazánkba látogatni a SopronDrumra. Mióta vagy kapcsolatban a mesterrel és miért pont téged választott, akinek átadta hangszerét?
 • Szaniszló Richárd: David Friedmannal, akit barátomnak tudhatok, 2006-ban kerültem kapcsolatba, amikor egy youtube videómra dicsérőleg kommentelt. Aztán tartottuk a kapcsolatot továbbra is, miután 2012-ben Győrben óriási sikerű koncertet adtunk közösen. Sokat látta a youtube videókon, milyen régi, pici a hangszerem, és nemes egyszerűséggel szeretetből nekem vásárolta vissza a saját régi vibrafonját. Ő olyan lélek, akinek ez a fajta nemes cselekedet teljesen természetes. Tudta, sose tudnék egy ilyet megvásárolni.

 

 • MagyarJazz: Térjünk rá az áprilisi koncertre, ami reméljük megvalósul, mindenesetre jegyet lehet rá venni: https://btf2.jegy.hu/program/makoto-ozone-es-szaniszlo-richard-koncertje-utos-nap-btf-2020-110801/ . Úgy tudom, régi barátságban vagytok. Mit kell tudnunk Makoto Ozone-ról?
 • Szaniszló Richárd: Makoto-t 2004-ben egy Bartók Rádiós interjú kapcsán ismertem meg, Gary Burtonnel koncertezett itt. 1986-ban már láttam a televízióban őket. Gary Burtonnel 35 évig játszottak együtt Chick Corea mellett duóban. 2012-ben már igent mondott a velem való játékra, de a koncert anyagi okokból nem jött össze. Azóta mindennapi kapcsolatban voltunk egy közösségi portálon. 2014-ben Bécsben találkoztunk Makoto egyik koncertjén, ott is arról beszéltünk, neki is, nekem is Budapest a cél, hogy itt játsszunk. Most végre sikerült. Igaz, a mostani helyzet miatt tolódhat a dátum. Meg kell említenem Rácz Zoltánt, az Amadinda együttes vezetőjét, aki felkért arra, hogy mutassam be a hazai jazz vibrafonozást. Ő az, aki végül előkészítette ezt a koncertet Makoto-val. Egy klasszikus végzettségű, ámde jazz vibrafonosnak ez egy óriási elismerés Rácz Zoltántól.

 

 • MagyarJazz: Quartet formációban fogtok fellépni. Mivel készültök és hogyan?
 • Szaniszló Richárd: Alapvetően duó koncert lesz, melynek első részében Bögöthy Ádám bőgőssel és Hidász Tamás dobossal fogjuk Makoto egy szvitjét előadni. Aztán duó szerzeményeink lesznek vegyesen.

 

 • MagyarJazz: Ezen kívül még milyen koncertekre készülsz rövid és hosszú távon?
 • Szaniszló Richárd: Varga Gábor jazz-zongoristával júniusban, majd egy most elmaradt improvizációs kurzusom lesz Jászberényben, később, júliusban a Vörös László-féle Red Stone Quartet tagjaként két koncert, majd szeptemberben Varga Gáborral, aztán Bögöthy Ádámmal Érden.

 

 • MagyarJazz: Április 30-án, a Nemzetközi Jazznap alkalmából kerekasztal beszélgetésen fogsz részt venni a BJC-ben. Miről fogtok beszélgetni?
 • Szaniszló Richárd: A most kialakult helyzetről, hogyan egyeztethető össze az egzisztencia a művészi karrierrel, Budapest kiemelkedő szerepe a régióban. A vidéki jazz élet hogyan viszonyul a fővárosi jazz élethez.

 

 • MagyarJazz: A korona vírus át fogja alakítani egy időre a hazai koncertezést (is). Az élő zene átkerül az online világba. Úgy érzem és azt mutatják a számok is ezalatt a rövid idő alatt, hogy az emberek sokkal jobban szeretik az élő bejelentkezéseket FB-on vagy YouTube-on, mint a régi koncertfelvételek meghallgatását. Így részesei lehetnek egy csoportos találkozásnak, igaz az online térben, de ha jól irányítja a közvetítő az eseményt, akkor egy közösségbe csöppen a netező. A streamingelést menyire tartod jónak?
 • Szaniszló Richárd: Én magam is ki fogom próbálni. Jó dolognak tartom. Az internetes jelenlét, a jazz koncertjeim felvétele 2004 óta a mindennapok része. Talán ez segített a koncertek mellett, hogy a Vic Firth cég figyelmét is fel tudtam kelteni. Szeptember óta endorserként vagyok jelen a cégnél. A streaming újdonság lesz viszont nekem is.

 

 • MagyarJazz: Szomorúan hallottuk, hogy tegnap meghalt Kruza Richárd. Milyen kapcsolat fűzött hozzá, hiszen ő is vibrafonos volt a balesetéig?
 • Szaniszló Richárd: Személyesen nem ismertem. 10 éve nagyon beteg volt. Közeli barátja Deseő Csaba írt, hogy mi történt. Mivel a legelső vibrafonos volt, akinek bakelit lemez felvételét vagy ezerszer meghallgattam gyermekkoromban, meglehetősen érzékenyen érintett. Nagyban köszönhetem Neki, hogy vibrafonos lettem.

 

Köszönöm az interjút!

 

módosítás - 03.30.: A hétvégén bejelentették, hogy elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

 Fotó: Lázár Miklós, Szaniszló Richárd

 

 

 

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005