fbpx

Világsztárok Sopronban - nem csak ütősöknek – Horváth Kornél interjú

2020. március 27.

Nézzünk pozitívan a jövőbe, nyárra túl leszünk a víruson remélhetőleg, és csak Sopronba kell elugrani, hogy világsztárokkal találkozhassunk július 9-12. között. David Sanborn, Stanley Clarke, David Friedman is fellép a SopronDrumon, amit már 3. éve rendeznek meg a nyugati határnál.
Időközben kiderült, hogy sajnos minden fesztivál elmarad augusztus 15-ig.

 

A Kossuth-díjas és a brit Rhythm zenei magazin szavazásán 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresének megválasztott Horváth Kornélt, a fesztivál művészeti vezetőjét kérdeztem az idei fesztiválról.

 • MagyarJazz: 2018-ban kezdte el szervezni a SopronDrumot. Akkor Billy Cobham, Aaron Spears, Rolando Morales-Matos dobosok, de Richard Bona is fellépett. Tavaly többek közt Dennis Chambers, Tommy Campbell dobosok és az Incognito lépett színpadra. Idén egy szaxofonosra, egy basszusgitárosra és egy vibrafonos nemzetközi sztárra esett a választás. Miért pont mellettük döntöttek?
 • Horváth Kornél: David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman a nemzetközi jazz élet koronázatlan királyai, így nagy megtiszteltetés számunkra, hogy azon a hétvégén együtt lehetünk velük. Természetesen fontos szerepet játszott a meghívásukban az a tény is, hogy zenekaraikban világklasszis ütősök fognak játszani, így David Sanbornnal Billy Kilson dobos, Stanley Clarke-kal Jeremiah Collier dobos és Salar Nader tablás szerepel. David Friedman szólóban játszik vibrafonon. Természetesen a meghívott zenekarok többi tagja is nemzetközi hírű jazz-zenész, mint például a Grammy-díjas bőgős, basszusgitáros Ben Williams.

 • MagyarJazz: A fesztivál azért is különleges, mert mesterkurzusokat is tart néhány fellépő délelőtt és délután, sőt még rajtuk kívül is lesz jól ismert ütős. Kik ők?
 • Horváth Kornél: Billy Kilson a koncert napján délelőtt tart mesterkurzust, illetve három napon keresztül David Friedman vibrafon és improvizációs oktatást tart. Hasonlóképpen háromnapos mesterkurzust ad a New York-i Metropolitan Opera zenekarának ütőhangszerese, Rob Knopper. Magyarországot a kiváló dobos Szendőfi Péter képviseli az oktatói programban.

 

 • MagyarJazz: Melyik korosztályt várják a fesztiválra, pontosítom: a mesterkurzusra?
 • Horváth Kornél: Szívem szerint a 10 évesektől a 90 évesig mindenkit, mivel ezek az előadások, óriási zenei élményt nyújtanak a laikusok számára is. Természetesen számítunk a fiatal magyar ütőhangszeres generáció és az őket kísérő tanárok részvételére, hiszen részben nekik hoztuk létre a SopronDrum fesztivált. Nagyon fontos, hogy személyesen találkozhatnak példaképeikkel és közvetlen közelről kapják meg azokat a lenyűgöző energiákat, amit a meghívott ütőhangszeres sztárok képviselnek.
  A fesztivál fontos küldetése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítunk fiatal magyar ütőhangszeres együtteseknek. Idén többek között a SONUS Ütőegyüttes a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói adnak koncertet.

 

 • MagyarJazz: A dobgép ma már a jazz-zenekarokba is beszivárog. Mit gondol erről az új eszközről az, akinek saját technikája van, ráadásul több mint 100 hangoskodásra való eszköze is?
 • Horváth Kornél: A dobgép és az elektronikus hangszerek megjelenése a jazz műfajában is egy új stílust és új utat nyitott a kísérletező kedvű zenészeknek. Az improvizációs zenén belül, sokszor hihetetlen gazdagságú hangzásvilág jött létre ezen eszközök segítségével. Számomra azok a produkciók jelentenek igazi zenei élményt, ahol az akusztikus és az elektronikus hangszerek együtt szerepelnek egymást kiegészítve.

 

 • MagyarJazz: Mik lesznek a helyszínei a SopronDrum fesztiválnak? Néhány szóval be is mutatná ezeket a helyszíneket azoknak, akik még nem jártak ott?
 • Horváth Kornél: A nagykoncertekre idén is a Fertőrákosi Barlangszínházba várjuk a vendégeket - minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy méltán lehetünk büszkék a Dohnányi által az 1930-as években felfedezett és sokak által a világ egyik legszebb koncerthelyszínének tartott létesítményre.
  A kurzusokat és a kisebb koncerteket a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, Sopron belvárosában tartjuk.

 

 • MagyarJazz: Egészen röviden kérdezhetem a terveiről, milyen koncerteket vár még a SopronDrum előtt?
 • Horváth Kornél: Ha a vírus is úgy akarja a SopronDrum fesztivál előtt, egy rövid európai turnén veszek részt a Stanley Jordan Quartettel, melynek magyarországi állomása a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lesz június 28-án.

 

Köszönöm az interjút!

További információk: http://soprondrum.com/program/

Fotó: Gramofon archívum, SopronDrum, Facebook

 

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005