fbpx

Gitárőrület a XVII. kerületben - interjú Gyárfás Istvánnal

2022. december 02.

Idén lett Gyárfás István 60 éves, és ahogy lenni szokott, januártól decemberig ünnepeljük. Ekkora szülinapi bulija talán még nem volt, mint ami december 11-én, vasárnap saját „otthonában”, a Jazzpresszóban lesz.

A házigazda mi mást kérhetett volna a jazznek havi egyszer helyet adó Vigyázó Sándor művháztól, mint hogy gitárosok lepjék el a helyszínt. Így délután 6-tól este 10-ig gitárhúrok pengetését lehet majd hallani a Pesti úton.

A Gitárőrületről kérdezem Gyafit.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Tanár is vagy, mégpedig a Bartók Béla AMI-ban, ami ugyancsak a Pesti úton van. Sokan akarnak gitározni a fiatalok közül? Kik lépnek fel először december 11-én?
  • Gyárfás István: Amikor néhány éve Martonosi Gyuri barátomtól átvettem a házigazda szerepét, egyik fő célként tűztem ki, hogy a Zeneiskola jazztanszakán is (melynek vezetője vagyok) népszerűsítsem a jazzpresszót. Köztudott, hogy minden hónap második vasárnapján a hazai jazzélet kiválóságai látogatnak el hozzánk, és ajándékoznak meg bennünket felejthetetlen élményekkel ezeken a gyertyafényes, meghitt hangulatú estéken. Örömmel tölt el, amikor a nézők soraiban növendékeinket fedezem fel.
    Korábban a fő attrakció előzenekaraként több alkalommal is színpadra lépett néhány dal erejéig a Zeneiskola ifjúsági jazz-zenekara Hegyi Tibor kollégám vezetésével, valamint az általam irányított jazzgitár kamarazenekar (Babos Gyuszi mondaná: „Mojszejev együttes”). Most két kiemelkedően tehetséges tanítványom, Grócz Árpád és Győri Kristóf fog bemutatkozni szólóban és egy közös produkcióval.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Két gitár trióban is benne vagy. Az egyiknek az iF a törzshelye, mégpedig a Rieger Attilával és Szalay Gáborral közös Guitar Madness nevű quintetnek. Milyen zenét játszotok, és mikor fogtok vasárnap fellépni?
  • Gyárfás István: Az est első fellépő zenekara lesz a „Guitar Madness” (tréfásabb nevén „Gitármulatság”...). A formációt néhány éve alakítottuk Rieger Attila és Szalay Gábor barátaimmal, akikkel sok mindenben közös a zenei ízlésünk. Műsorunkon kimondottan három gitárra hangszerelt standardek szerepelnek, igazi csemegék a jazzgitározás hőseitől: Charlie Christiantől, Jimmy Raney-től vagy épp Jim Halltól. A ritmusszekcióban szereplő Soós Marci és Cseh Balázs neve garancia az igazi szvinges lüktetésre, az ízléses megszólalásra. Fergeteges gitárjáték, egyúttal pedig érzékeny kamaramuzsikálás is várható!

 

  • IR / Jazz.hu: Fél 8-kor nélküled fog színpadra lépni két nagyszerű gitáros. Miért épp rájuk esett a választás?
  • GYI: Legszívesebben minden gitáros barátomat színpadon látnám ezen az estén!!! Őszintén szólva kis hazánkban el vagyunk kényeztetve jobbnál jobb gitárosokkal.
    Gyémánt Bálint és Gotthard Misi (Mike) a fiatalabb generáció kiválóságai, rendkívül invenciózus muzsikusok, széllel szemben is felismerhető, egyéni hanggal. Ők egy-egy rövidebb saját blokkot fognak játszani, majd egy közös dal erejéig egyesítik erőiket. A kíséretet Soós Marci és Gyárfás Attila fogják biztosítani számukra.

 

  • IR / Jazz.hu: Az este zárásaként és egyben a klub évzárásaként is, talán mondhatom, suhanó csillagaiként, a Harmónia Jazzműhely általam megálmodott csapata fogja lezárni az estét.
  • GYI: Igazi öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ezekkel a hősökkel, mondhatnám „feketeöves nagymesterekkel” együtt léphetek színpadra az utolsó felvonásban. Ők ma idehaza a jazzgitározás „nagy öregjei”. (Tyű, de furcsa ezt így kimondani...) Előadásunkban László Attila és Juhász Gábor barátaim karakteres szerzeményei fognak felcsendülni, melyekben az érzékeny lírai előadásmód mellett markáns szvinges, latinos, sőt rockos elemek is bőségesen szerepelnek.
    Egy egészen különleges ritmusszekció, Lattmann Béla és Gyárfás Attila adja az atombiztos, mégis rendkívül inspiráló alapot a közös játékhoz.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: A legvégén lesz jam? Eljátsszátok mondjuk az „Autumn Leaves”-t vagy a „Body and Soul”-t? Csatlakozhat hozzátok más gitáros is?
  • Gyárfás István:  Aki engem ismer, az már hozzászokott ahhoz, hogy a fellépéseim végén bármi előfordulhat... Sosem felejtem el a „Jazz Café”-s éveket a Jászai Mari téren, ahol a „Live at the Jazz Café” című élő anyagunkat rögzítettük. A koncertek végén, az utolsó dalban gyakran csatlakoztak hozzánk a muzsikustársak, kollégák. (Meglepő módon épp mindenkinél volt hangszer...) Igazi örömzenélés alakult ki! Volt, hogy az utolsó dal záróakkordjára már annyi muzsikus állt a színpadon, hogy egyszerűbbnek tűnt, ha inkább a közönséget mutatom be a zenekarnak...

 

JazzPresszó • XVII. kerület, Pesti út 113. • december 11. (vasárnap) • 18:00

 Fotó: JazzPresszó

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005