fbpx

Modern Art Orchestra – Opera Cinématique

2023. július 31.

A kora délutáni kezdés ellenére szinte teljesen megtelt a Harcsa Veronika Udvar a MAO koncertjére. Ez annál is inkább örömteli tény, mivel a méltán kedvelt jazz-színtér idén sajnos elköltözött megszokott helyszínéről a falu szélére, meglehetősen távolra az események epicentrumától, minimumra csökkentve az eshetőségét, hogy egy nem kifejezetten jazzkedvelő látogató, egy-egy koncertre spontán beesve szerezzen újszerű zenei élményeket.

Művészetek Völgye - MAO

Az értő közönséget szerencsére nem tántorította el a pár száz méteres kitérő a hazai jazz állócsillaga, a Modern Jazz Orchestra műsorának meghallgatásától. Az állócsillag kifejezés persze többes számban igaz leginkább a MAO-ra, hiszen igazi All-Star együttesről beszélhetünk. A Fekete-Kovács Kornél vezetésével működő big bandben ugyanis a műfaj kiemelkedő egyéniségei foglalnak helyet, mindannyian kiváló szólisták, sokan maguk is zenekarvezetők, illetve - nem utolsó sorban - a műfaj neves oktatói.

A műsort hallva arról is meggyőződhettünk, hogy sok kiváló szerző is ül a zenekarban, ugyanis a műsort kizárólag a zenekari tagok kompozíciói alkották.

A zenekar immár jelentős időre visszanyúló munkásságát figyelemmel követők megszokhatták, hogy szinte mindig valami különleges tematika jellemzi koncertjeiket, albumaikat. Ezúttal a korai magyar mozgófilmek köré szerveződött a műsor, amelynek alapját a Nemzeti Filmintézet 1900-1927 közti időszakot felölelő némafilm gyűjteményéből gondosan válogatott anyag adta. Az általában rövid, a XX. század elejének egy-egy hétköznapi vagy különlegesebb témáját (strandolás, aratás, divatbemutató, gyereknap stb.) bemutató önálló, pár perces filmecskékhez vagy filmrészletekhez igényes saját kompozíciókat alkottak a zenekar tagjai, amelyeket Fekete-Kovács Kornél rövid felvezetései után, tematikus blokkokban hallhattunk.

Művészetek Völgye - MAO

A filmeket a színpad két oldalán felállított, nem túl nagy képernyőkön lehetett követni. Az így létrejött rövid vagy legfeljebb közepesen hosszú vizuális-zenei kompozíciók izgalmas és kifejezetten szórakoztató élményt nyújtottak. Többek véleménye szerint jó lett volna a filmeket egy nagyobb kivetítőn, jobb minőségben látni. Bizonyára így van, de itt és most, ilyen adottságok mellett is abszolút létrejött az élmény. A gyönyörű természeti környezet legalább annyit hozzátett, mint amennyit az ideálisnál kisebb kivetítők talán elvettek belőle.

Művészetek Völgye - MAO

Művészetek Völgye - MAO

A zenei kompozíciók a sok szerzőnek és a sokféle témának köszönhetően változatosak voltak, időnként merítettek a filmrészletek korának zenei örökségéből, a vizuális témák klasszikus zenei asszociációiból (pl. tüzérnap – katonainduló motívum), de sok esetben egyszerűen csak a szerző filmrészlettel kapcsolatos saját impresszióit és / vagy asszociációit fejezték ki a legváltozatosabb zenei témák formájában. Frappáns zenei utalásokkal is találkoztunk, odaillő helyeken hangzott el egy-egy részlet a Himnuszból, illetve a Kossuth-nótából. Némely filmrészlet valóban rövid volt, érzésre akár egy percnél is rövidebb. Ezeknek a miniatűröknek a megzenésítése sem lehetett éppen egyszerű kompozíciós feladat, de nagyon jól sikerültek, akárcsak a néhány hosszabb - pár perces - filmrészlet komplex, szinte suite-szerű zenei anyaga. Úgy tűnt számomra, hogy a műsor művészi megközelítését meghatározta az a törekvés, hogy a zenét és vizuális anyagot egyensúlyba hozva hozzon létre komplex élményt, amit véleményem szerint sikerült is megvalósítani. Ehhez nagyban hozzájárult a hangszerelés, amely mindvégig jó ízléssel, elegáns visszafogottsággal használta ki a big band által rendelkezésre álló óriási potenciált. Természetesen nem hiányoztak a lehengerlő dinamikájú és hangerejű tuttik, de a zenekari apparátus egy-egy kisebb részét foglalkoztató, izgalmas, változatos, „levegős” hangszerelések is nagyon élvezetesek voltak, akárcsak a kiváló szólók. A zenekar hangzására a legjobb jelző szerény véleményem szerint az elegancia lenne.

Művészetek Völgye - MAO

Nyilvánvaló, hogy a produkció megszületése a filmek válogatásától a komponáláson, hangszerelésen át a műsorszerkezet összeállításáig és a vizuális technika - élő zene összehangolásáig bezárólag nagyon komoly mennyiségű és minőségű előkészítő munkát igényelt. A koncert alapján kijelenthető, hogy mindez megérte: igen magas művészi színvonalú, amellett kifejezetten szórakoztató élményben volt részünk ezen a nyári délutánon. Szívesen hallgattuk volna tovább!

Művészetek Völgye - MAO

 

Művészetek Völgye, Kapolcs, 2023. július  26.
Fotó: Csíkos Gábor (köszönjük Csíkos Gábornak a remek fotókat!!! - a szerk.)

 

  

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005