fbpx

A Hajdu Klára Quartet jubileumi koncertje – Tizenöt év a jazzszerető közönség szolgálatában

2023. szeptember 25.

Az örvendetesen gazdag fővárosi jazzkínálat miatt nehéz volt elhatározni az elmúlt szombaton, hogy számomra két fontos koncert közül melyiket is válasszam. Végül a „szebbik nem” és az Opus mellett döntöttem, amit az is megkönnyített, hogy kedves barátom és kollégám, Somogyvári Péter a BJC-t célozta meg (az ő beszámolója már olvasható honlapunkon).

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

A két ünnepi esemény, ami mágnesként vonzott egyfelől a Bágyi Balázs New Quartet alapításának 10. évfordulója, és a stílszerűen Decade c. új lemezük bemutatója, egyben Balázs félévszázados fennállásának ünnepe is volt, a másik pedig a Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncertje.

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

A formáció másfél évtizeddel ezelőtti megalakulása annak idején már csak azért is logikusnak tűnt, mert Klára számára elkerülhetetlen volt szólókarrierje beindítása. Nemcsak kitűnő énekesnő, de avatott komponista és szövegíró volta miatt – minden sikeres korábbi tevékenysége dacára elengedhetetlen szüksége volt a maximális művészi szabadságra. Az eltelt évek eredményei, a koncertek és a lemezek a bizonyítékok a döntés helyességére!  Nos, ennek az elmúlt időnek a zenei kronológiáját idézte fel a remekül sikerült koncert minden pillanata.

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

A formáció legrégebben vele dolgozó tagja a bőgős Soós Márton, de a kiemelkedő tehetségű pianista – mellesleg számos hazai énekesnő kísérője – Cseke Gábor is már hat éve erősíti a négyest. Végül (mind korban, mind zenekari tagsága révén) legifjabb résztvevő, Richter Ambrus, aki dobosokban nem szűkölködő jazz szcénánk egyik nagy ígérete.  Persze egy ilyen ünnepi esemény nem lehet vendégművészek részvétele nélkül: Fekete-Kovács Kornél trombitán és szárnykürtön játszott, Borbély Mihály furulyán, klarinéton, tárogatón és szopránszaxofonon működött közre, Klára társa a művészi munkában és a magánéletben, Szakonyi Milán énekelt és gitározott, valamint tanítványa, Hárs Róza énekelt, aki a kiváló bőgős, Hárs Viktor lánya. (Az alma és a fája…) Persze nem egyszerre voltak a színpadon (leszámítva a záró- és a ráadás számot). Itt is szeretném elmondani, hogy – véleményem szerint – a vokális produkciókat kifejezetten feldobja egy vagy két fúvós szereplése. Igazán nem vagyok a trió kíséretek ellenzője, de – különösen élő koncerteken – őszintén szólva kissé egysíkúvá válik, ha csupán zongoratrió szerepel az énekes mögött… 

Klára kapcsolatteremtő képességét most is megcsodálhattuk, hiszen ez alkalommal még a tőle megszokott koncerthangulat megteremtésén túl a felidézett idők rövid ismertetése is indokolt volt.  Kedvesen, természetesen konferált, pár mondatban elmesélve a történéseket és/vagy a soron következő dalra vonatkozó legfontosabb információkat. Itt mondom el, hogy Klára öt lemezalbuma közül négyről vett dalok képeztek egy-egy zenei blokkot, ezek a  Come with Me, a Plays Standards, a Journey és a Fúvom az énekem voltak. (Csak az Oláh Krisztiánnal készített duó album maradt ki, hiszen az nem a kvartettel készült.)

A zenei „történetmesélést” tehát a 2013-as „Come with Me” c. lemez egyik nagy sikere a The Good Life indította. (A világsikerű dal szerzője Sacha Distel énekes-gitáros, Brigitte Bardot férje volt, talán ifjú olvasóink is hallották hírét a francia szex-bálványnak.)  Az album címadó dala következett, amelyet Soós Márton Sicily címmel komponált, majd az angol szöveget Klára írta és tette meg a saját feldolgozást a lemez címadójának. Ugyancsak erről az albumról hallhattuk még a Lullaby-t, amelynek mind a zenéjét, mind pedig angol szövegét Kára jegyezte! Mint elmondta, az ő szólókarrierje a megszokotthoz képest „fordítva” indult, mert első albumán főleg saját, ill. hazai szerzők dalai szerepeltek, és a második korong, a „Plays Standards”  hozta a megszokott gyakorlatot. A Chet Baker emlékének szentelt albumról a Gershwin fivérek But Not for Me c. számában már közreműködött Fekete-Kovács Kornél is, hiszen Baker emlékéről volt szó, no meg az említett lemezen Kornél is közreműködött. Ugyancsak erről a lemezről idézték az intim hangulatú „I Fall in Love too Easily”-t, amit duettben adtak elő Klára és a szárnykürtön remeklő Fekete-Kovács Kornél.

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

Klára azon kevés hazai énekesnők egyike, aki szívesen énekel anyanyelvünkön is, sőt a soron következő kedves, fülbemászó Nyár c. dal zenéjét és szövegét is ő írta és természetesen magyarul adta elő.  Szakonyi Milán is felkapta zöld gitárját és kellemes szólóval lepte meg a közönséget, Fekete-Kovács Kornél pedig a dal karakterének megfelelően most is szárnykürtön játszott.

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

A szünetben gratuláltam az utamba eső művészeknek, hiszen mindegyiküket személyesen ismerem, de nem akartam növelni a zsúfoltságot, mivel a pici pihenőszobát éppen eléggé megtöltötte a nyolc fellépő.

A második szett első darabja Gadó Gábor (zene) és Hárs Viktor (szöveg) Jonathan Livingstone c. szerzeménye volt. Ezt mesterének, a váratlanul elhunyt Winand Gábor emlékének szentelte Klára. A felvezető konferanszban elmondta, hogy kedvenc olvasmánya a kompozíciót ihlető Richard Bach: Jonathan, a sirály c. kötete. A madár a repülést nem a túlélés eszközének, hanem az önismeret és a szabadság útjának tekinti.  Szép gondolat… Ezt követte az első, Milánnal együtt komponált You’re Gonna Rise c. nóta, amely a „Dal 2019 Top 30”-ba is bejutott. Ennek kapcsán mondta  el Klára, hogy a jövőben még inkább kíván a dalszerzésre is koncentrálni.  Ugyancsak a Covid idején született a másik, Milánnal közös szerzemény, a Believe, amely Milán nagy gitár intro-jával indult és a szám közben is remek szólót hallhattunk tőle.  

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

Most aztán már éppen ideje volt Hárs Rózát a pódiumra hívni. Először egy szerzeményét énekelte saját zongorakíséretével, majd voltaképpen egy „magyar népzenei blokk” következett. Bármennyire is jazzbarát vagyok ezek a jazzes népdal-adaptációk képviselték számomra az est csúcspontját. Ehhez bizonyára hozzájárult Klára legutóbbi Fúvom az énekem c. lemezének alapos ismerete és bemutatókoncertje is (sőt jómagam írtam a lemezismertetőt honlapunkra), és természetesen a két énekesnő csodálatos interpretációja mellett Borbély Mihály  olykor intim, máskor frenetikus szólói is. (Hangszer-arzenáljában volt furulya, klarinét, tárogató és szopránszaxofon.)  Az előadott dalok az Árva madár, a Szomorú az idő és A pünkösdi rózsa voltak. Az ifjú Hárs Rózánál minden együtt van, ami egy énekesnőnél szükséges: kellemes énekhang, kitűnő szövegmondás, jó időérzék, és szinte rutinos előadókészség. Őszintén meglepődtem és sietve bevéstem naptáramba, hogy megnézzem az október 5-én esedékes fellépését az Elek István Quartet műsorában.

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

Ahogyan Klára elmondta Cseke Gábor „Chasing Clouds” c. szerzeményének felkonferálásában, hogy amikor a pianista saját szerzeményeit bemutató MAO koncerten meghallotta ezt a zeneművet, azonnal eldöntötte, hogy szöveget ír hozzá és repertoárjára tűzi. Ez csodásan sikerült is, mint azt már korábbi koncerteken és lemezen is tapasztalhattuk. A MAO fúvósait ezúttal csak Fekete-Kovács Kornél és Borbély Misi helyettesíthették, de remekül hozták a kórust. Az érdem a szerzőé volt, aki a hangszerelést ehhez a formációhoz igazította.  De nincsen jazzkoncert ráadás nélkül, erre Gershwin mindenki által ismert és kedvelt Summertime-ja volt a megfelelő.  Itt aztán a teljes nyolctagú „stáb” örömzenélt, és igazolta azt az állandóan visszatérő szlogenemet, mely szerint „AZ ÉLŐ ZENÉT SEMMI SEM MÚLJA FELÜL!”

 Hajdu Klára Quartet 15. születésnapi koncert

 

 

Opus Jazz Club, 2023. szeptember 16.
Fotó: Stépán Virág (köszönjük a remek fotókat)

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005