fbpx

Jazz Londonból és New Yorkból

2024. január 02.

December 29-én a zalaegerszegi Mimosa Lounge-ben adott duókoncertet Angyal Laura énekesnő, dalszerző (New York) és Gayer Mátyás jazz-zongorista (London). A fiatal zenészek nem első alkalommal lépnek fel együtt. Ismeretségük helyszíne New York volt, ahol több koncertet is adtak a szintén zalai Farkas Norbert bőgőssel.

Jazz Londonból és New Yorkból

Angyal Laurát sokan ismerik a hazai jazzéletből, hiszen számos hazai jazzhelyszínen is fellépett, amióta 2015-ben lediplomázott a School of Jazz and Contemporary Music-ban. Ezenkívül, a leghíresebb New York-i jazzklubokban is játszott (Small Jazz Club, Smoke), de egy vokális projekt keretében a Carnegie Hallban is énekelt. Több saját duó, trió és kvartett formációban koncertezik és gyermekeket is tanít.

Jazz Londonból és New Yorkból

Gayer Mátyást szintén nem kell különösképpen bemutatni az olvasóknak, hiszen aki a jazz eseményeket követi, az biztosan találkozott a nevével az elmúlt évtizedekben. A tehetséges zongorista öt éve Londonban él. Amikor a koncert végén arról kérdeztem, hogy mi történt vele az idén és milyen tervei vannak 2024-ben, akkor megegyeztünk abban, hogy ez a jelenlegi tudósítás kereteit meghaladja. Így aztán egy külön anyag készül majd belőle. Annyit azért előzetesen elárulhatunk, hogy számos világsztárral lépett fel idén és jövő évben is egy sereg koncertje lesz. Szakmailag szintet lépett ebben az évben, és hihetetlen elszántsággal készül a következő évadra. Emellett több lemez is megjelenik, ahol közreműködőként vagy saját formációjával szerepel. Az európai fellépések mellett az Egyesült Államokba is tervez utazást, koncertekkel.

Jazz Londonból és New Yorkból

 A duókoncert anyagát Laura és Mátyás közösen állították össze, amelyben jazz szerzemények, popslágerek feldolgozásai, latin számok és Laura saját szerzeményei is elhangzottak. A kellemes hangulatú kétrészes estén - a megszokottól eltérően - Gayer Mátyás elektromos zongorán játszott. Ezt nemcsak a szükség hozta így, hanem ez egybecseng azzal a törekvéssel, hogy Gayer Mátyás új utakra is kíván lépni, kitörve a ráaggatott modern mainstream skatulyából. Laura pedig szintén új dolgokkal próbálkozik elsősorban a zeneterápia területén. Ezek a törekvések jelzés értékűen megjelentek ezen a fellépésen is. Nagyon jó kis kávéházi jazz volt. Köszönet az előadóknak és a szervezőknek.

Jazz Londonból és New Yorkból

Repertoár:

What you wont do for love-Bobby Caldwell
A Night in Tunisia-Dizzy Gillespie
Crazy Love-Van Morrison
Chega de Saudade-Antonio C. Jobim
White walls-Angyal Laura
Spooky-Mike Sharpe
Open Your Eyes-Bobby Caldwell
Dreams-StevieNicks
Driftin'-Herbie Hancock

Rich Girl Hall and Oates Dindi-Antonio C. Jobim
Overjoyed-Stevie Wonder
Afro blue-Mongo-Santamaria
Sing it back Moloko-Bette Davis
Eyes-Kim Carnes

Jazz Londonból és New Yorkból

 

Nagykanizsa, 2023. december 29.

Fotó: Halász Gyula

 

  

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005