fbpx

Müpa Jazz Showcase – Sebestyén Patrik Sextet, Perpetuum, Szalóky Group - VIDEÓ

2020. február 15.

Pénteken indult a Müpában a tehetségbörze, aminek az eredményhirdetéséről már tudósítottunk. A mostani koncertbeszámolóban a szombati napról lesz szó. Nemcsak leírást fognak találni egyes zenekarokról, hanem mivel mindenkinek más az ízlése, szerettük volna, ha azok is belehallgathatnak a zenekarok produkcióiba, akik nem értek rá az adott napon. Sőt, mini interjút is adtak a fellépők, így a gondolataikat is meghallgathatják a zenéik közben.

Szombaton ismét 3 órakor kezdődtek a koncertek, ekkor már tele lett a Müpa. Ezen a napon két sextet is helyet kapott a nagyszínpadon: Sebestyén Patrik Sextet és Szalóky Group. Természetesen ezen a délutánon is megtudhattunk néhány információt a fellépőkről a konferanszié, Novák Péter segítségével.

Az első zenekar vezetőjével már készült a MagyarJazzen interjú, a Jazz-Csillagvizsgálóba, mert Patrik lett az egyik Az év fiatal Jazz-zenésze 2019 győztese. A műsorvezető kiosztott egy legizgalmasabb személyiségdíjat is Patriknak, mert nem csak trombitál, de énekel is. A zenekar tagjai: Sebestyén Patrik – trombita, Ifj. Oláh Kálmán – szaxofon, Farkas Zsolt – zongora, Stummer Márton – gitár, Miskolczi Márton – bőgő, Richter Ambrus – dob. A zenekarában különben ugyanennek a versenynek a 2018-as győztese dobolt: Richter Ambrus. De ebben a formációban nem csak ők a legfiatalabb jazz generáció kiemelt zenészei, hanem Farkas Zsolt zongorista, Oláh Kálmán Jr. szaxofonos és Stummer Márton gitáros is. Mindannyiukról volt már szó a MagyarJazzen egy-egy koncertbeszámolóban. A bőgős Miskolczi Marci pedig ugyancsak látókörben van, mert nemcsak ebben a zenekarban, hanem a vasárnapi Nagy-Babos Rebeka Quartet győztes formációjában is bőgőzött, sőt Bencze Alma is bevette az új quartetjébe. Tehát egy fiatal szupercsapat állt össze a tehetségbörzére. Saját szerzeményekkel érkeztek, melyek közül kimagaslottak Stummer Márton és Farkas Zsolt kompozíciói. A koncert első felében nekem hiányzott a kohézió, az összetartó erő, mintha mindahányan külön-külön karakterként álltak volna a színpadon, megmutatták milyen jól tudnak zenélni, hány féle stílusban, de mint különálló individuum, nem volt meg a zenekarban az egység. Azonban ez a negyedik számtól megváltozott, és kialakult egy csapat, egy zenekari struktúra. Ettől kezdve profi előadást hallhattunk.

 

A következő zenekar a Zászlótérben mutatkozott be. A zenekar vezetője, Girincsi Fruzsina, ugyancsak ismerős a MagyarJazz olvasóinak, a Jazz-Csillagvizsgálóban vele is készült interjú. A zenekar tagjai: Girincsi Fruzsina – ének, Takács Dániel – gitár, Sárosi Áron – basszusgitár, Telek Attila – dob. A koncertet megelőző beszélgetés során megtudhattuk, hogy a Perpetuum kísérletező zenét játszik, magukat experimentális art-pop műfajba sorolják. Valahol a pop, rock, metál és a jazz között helyezkedik el a zenéjük, ezt a videóban meg lehet hallgatni, jobban leírni úgysem tudom. Fruzsi egy energiabomba, kicsinek tűnt neki a színpad. Angolul is konferált időnként, tekintettel a nemzetközi zsűrire. Saját kompozíciókat játszottak, illetve egy-két magukra szabott feldolgozást. A zenekar tagjairól is már írtunk többször koncertbeszámolókban.

A Perpetuum lett a közönségszavazás nyertese.

 

A szombati nap utolsó fellépője a Szalóky Group volt. A zenekar tagjai: Szalóky Balázs – trombita, Raboczki Balázs - szaxofon, Gálffy Gergely – gitár, Farkas Zsolt – zongora, Maros Rudolf – bőgő, Müller Tamás – dob. Erről a formációról nem sokat tudhattunk, mert nemrég alakultak. Ők is saját szerzeményekkel érkeztek. A mini riportból megtudhattuk, hogy három zenekari tag is aktívan komponál, így Raboczki Balázs, Farkas Zsolt és Gálffy Gergely szerzeményeit is hallhattuk. Fantasztikusak voltak az arrangement-ok. Ebben a zenekarban is ismerős nevek tűntek fel. Szalóky Balázs édesapja Szalóky Béla, kitűnő harsonás. A videós interjúból megtudhatjuk, hogy Balázs külföldön tanult, és hazatérve alapította meg zenekarát. Igaz a 30-as, 40-es évek muzsikája is közel áll hozzá, de ez a formáció egész mást játszott. Igazi modern mainstream jazzt hallhattunk, rengeteg improvizációval, jó hangszereléssel, kifinomult játékkal és fülbemászó, de mégsem közönséges dallamokkal. Raboczki Balázs nevét is hallhattuk már, aki 2017-ben nyerte meg Az év fiatal jazz-zenésze díjat és egy zeneszerzői díjat is bezsebelhetett később, és itt is remekelt játékával és szerzeményeivel egyaránt. A zongoraszék pedig még ki sem hűlt, ismét Farkas Zsolt ülhetett rá. Mindkét zenekarban rendkívülit alkotott, és igaz, amit Balázs a riportban megjegyzett, hogy Zsolt már nem zenekarokban játszik, hanem zenekarok játszanak vele. Pallai Péterrel neki osztottuk a legjobb szólista díjat. Egy dolog volt csak zavaró a zenekarban, a rengeteg nagy kottaállvány, amitől pl. a gitárost nem is láthatta a közönség.

A londoni 606 Clubba kapott a zenekar vezetője meghívást.

 

A szombat délutáni koncertek után a Fesztivál Színházban ismét egy olyan zenekarvezető, Oláh Dezső koncertjét lehetett meghallgatni, aki valamikor maga is a Jazz Showcase-en szerepelt.

 

Fotók, videó: Irk Réka

Müpa, 2020. február 8. 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Müpa Jazz Showcase – Rodek Balázs Trió, Fekecs Ákos Project, shinterz. - VIDEÓ

https://magyarjazz.hu/koncertbeszamolok/417-a-mupa-jazz-showcase-dijazottjai

Ismét ifjú tehetségek a Müpában – egész hétvégén Jazz Showcase + Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpózium

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29