fbpx

Soso Lakatos Sándor Avant-Garde Bop Quartetje a Hálóban

2024. február 11.

A napokban olvashatták honlapunkon a Soso Lakatos Quartetnek a Budapest Jazz Clubban adott fergeteges koncertjéről írt beszámolómat, amelynek végén arról adtam hírt, hogy a formáció újabb fellépése a Háló Jazzklubban kerül sorra – a hagyományoknak megfelelően – a hónap második keddjén, azaz február 13-án. Az egyre népszerűbb jazzklub immáron másfél évtizede a hazai (és olykor) a külföldi jazzvilág jeles képviselőit lépteti fel.  A veterán jazzhegedűs Deseő Csaba művészeti vezetése, és az agilis klubvezető, Schön György intenzív szervezőmunkája eddig 143 emlékezetes jazzestet eredményezett!

Soso Lakatos Sándor Avant-Garde Bop Quartet

Ezúttal Soso Lakatos Sándor Avant-Garde Bop Quartet névre hallgató együttese ígér vérpezsdítő modern jazzt, mégpedig a műfaj leginkább időtálló hard-bop stílusában. Soso a hazai jazzszaxofonosok egyik legjobbja, aki elsősorban az alt-hangszer mestere, de szívesen vált tenorra is, amikor az előadott darab karaktere ezt kívánja. Társai: Szakcsi Lakatos Róbert a zongoránál, a ritmustandemben pedig a legkeresettebb hazai bőgős, Orbán György és a fantasztikus szenzitív dobos Pecek Lakatos András foglal helyet.

Mindenekelőtt Soso, de a többiek is játszottak már a Hálóban különféle formációk tagjaként, saját együttese élén azonban első alkalommal szerepel a kitűnő szaxofonos. Soso már tinédzserként feltűnt érett játékával és sikerrel szerepelt külföldön is San Sebastianban és Londonban. Mégis hét éven át tovább képezte magát Hollandiában és Amerikában is. Hazatérése után pedig a hazai jazz egyik kiemelkedő zenésze lett, számos együttes vezető szólistája. Itthon és külföldön is nagy sikerrel szerepel, több más koncerthelyszín mellett Pekinget is meghódította.

Egyébként mind a négyükre jellemző, hogy sokoldalú, keresett muzsikusok, bármely felállásban és „projektben” megállják a helyüket. Rájuk aztán igazán érvényes a megszokott közhely, hogy „nem kell őket bemutatni”, hiszen nincs olyan jazzbarát, aki nem találkozott volna bármelyikükkel az évek során. Szakcsi Lakatos Robi briliáns zongorajátékával és számos lemezen való szereplésével vált ismertté. Orbán Gyuri sokoldalúsága és intenzív játéka mellett alapítója a Coltrane Legacy együttesnek, amelyben Molnár Sándor és Soso a két szaxofonos. Pecek Lakatos András is azok közé tartozik, akik minden stílusirányzatban otthonosan mozognak.  

A Háló hagyományának megfelelően a kellemes környezet mellett vonzó jelenség a koncert szünetében a zenészekkel való ismerkedés lehetősége, azt követően pedig beszélgetés pályájukról, amelynek során a közönségnek is van lehetősége a kérdezésre.

Kellemes és tartalmas program vár azokra, akik kedden este 7 órakor felkeresik az S4 rendezvénytermet pár lépésre az Astoriától a Semmelweis utcában.

 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kapunyitás: 18:15.


Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén. Sorozatszerkesztő, művészeti vezető: Deseő Csaba.
 

Helyszín: Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4, V. kerület, Semmelweis u. 4.

Soso Lakatos Sándor Avant-Garde Bop Quartet

Fotó: Háló Jazz Klub

Egy kis ízelítő:

 Háló Jazz CLub

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005