fbpx

Programajánlók

Bár minden (jazz)óhajunk így teljesülne. Ugyanis egy éve, hogy honlapunkon Samara Joy „Linger Awhile” c. nagysikerű albumát ajánló írásom egyik mondata így hangzott: „Már két európai turnéja is volt…reméljük, hogy hamarosan magyar színpadon is üdvözölhetjük.” Nos, április 8-án, számos nagy horderejű korábbi jazzkoncert színhelyén, a MoMKult színháztermében a Samara Joy Quartet hozza el a tavaszt a hazai jazzbarátok számára.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2024. február 23-án, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Orbay Lilla Standards

A hazai és külföldi jazzberkekben egyaránt jól ismert szerző sokirányú és sok évtizedre kiterjedő tevékenységének újabb állomása ez a kötet. Nincs még egy olyan magyar jazzszakíró (de külföldi példát sem tudnék felhozni), akinek legújabb könyve a 34-ik(!) lenne a sorban, miközben egyéb publikációit szinte lehetetlen számba venni. 

Első alkalommal rendezik meg Babos Gyula nevével és emlékére az első Babos Gitárversenyt.

Úgy látszik, nem véletlen, hogy a jazzgitár legnagyobbjai között is voltak magyar muzsikusok, mint Szabó Gábor, Zoller Attila és Bacsik Elek, de a hazánkba látogató – elsősorban amerikai – jazzikonok között is csaknem két tucat világhírű gitárművész akadt. Az idősebb rajongók még emlékeznek Szabó és Zoller hazalátogatásaira, valamint a Herb Ellis-Charlie Byrd-Barney Kessell és a John Mc Laughlin-Al Di Meola-Paco De Lucia gitárhármasok fergeteges fellépéseire, majd utóbbiak szólókoncertjeire is. Ezt követték Larry Coryell, majd John Abercrombie, az ezredforduló után pedig Jim Hall, Ralph Towner, Pat Metheny és Bill Frisell fellépései, sőt a BJC jóvoltából az újabb generáció olyan jeles képviselőit is megismerhettük, mint Kurt Rosenwinkel, Julian Lage és Jonathan Kreisberg a „Világsztárok a BJC-ben” koncertsorozat keretében.

Idén is megrendezi a Müpa, nagy sikerű tehetségkutatóját a Jazz Showcase-t. A háromnapos fesztiválon hat zenekar kap bemutatkozási lehetőséget nagy számú közönség előtt a helyszínen és online.

Rákosmentén a tavalyi Müpa Jazz Showcase különdíjas zenekara, a Nagy Noémi Quartet ad koncertet vasárnap.

A napokban olvashatták honlapunkon a Soso Lakatos Quartetnek a Budapest Jazz Clubban adott fergeteges koncertjéről írt beszámolómat, amelynek végén arról adtam hírt, hogy a formáció újabb fellépése a Háló Jazzklubban kerül sorra – a hagyományoknak megfelelően – a hónap második keddjén, azaz február 13-án. Az egyre népszerűbb jazzklub immáron másfél évtizede a hazai (és olykor) a külföldi jazzvilág jeles képviselőit lépteti fel.  A veterán jazzhegedűs Deseő Csaba művészeti vezetése, és az agilis klubvezető, Schön György intenzív szervezőmunkája eddig 143 emlékezetes jazzestet eredményezett!

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban 2024. február 9-én, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Luna Cohen és Révész Richard Quartet

A helyi művelődési házban havi rendszerességgel fognak jazzkoncerteket rendezni.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005