fbpx

Én és a hangszerem – Soso Lakatos Sándor

2023. február 17.

Új sorozatot indítunk el 2023-ban. A klubokba, fesztiválokra járó jazzt kedvelő közönség a zenészekről csak-csak tud informálódni a világhálón keresztül, de azokról a hangszerekről semmit nem tudunk általában, amin játszanak a muzsikusok. Most itt az alkalom, hogy a jazz-zenészek – minket csak ők érdekelnek – mesélhessenek egy kicsit arról a tárgyról, amivel talán egész életükben több időt töltöttek, mint embertársaikkal. Miért fontos számukra, mit kell tudni róla, mi a kiválasztás alapja. Kérésemre közérthetően, valóban nem a zenész a zenésznek, hanem a zenész a közönségének mondja el a legfontosabbakat a hangszeréről.

Soso Lakatos Sándor

Elsőként a mindkét – szerkesztőségi és közönség – szavazáson a legjobbnak választott művészeket kérdeztem.

Soso Lakatos Sándor  a szerkesztőségi és a közönségszavazatoknál is az első helyen végzett az év jazz-szaxofonosa kategóriában. Az amszterdami egyetemen diplomát szerző szaxofonos már egész fiatalon kitűnt a mezőnyből. Ő is sok zenekarban játszik, melyek közül a legismertebbek: az ugyancsak legjobbnak választott jazz-zenekar, azaz a László Attila Fusion Circus, Szakcsi Lakatos Róbert Quartet, Bágyi Balázs New Quartet, Coltrane Legacy, Pataj György Jazz Quintet, Gányi Miklós Quartet és természetesen a saját zenekara, a Soso Lakatos Quartet.

- Milyen márkájúak a hangszereid?

Az altszaxofonom Selmer Mark VI 1955, a tenor per pillanat egy Thomann Antique. :) 

Soso Lakatos Sándor 

- Mióta játszol rajta?

Selmeren 23 éve, a Thomann tenoron 2 hónapja.

 

- Miért választottad ezt a hangszeredet? Mit tartasz fontosnak egy hangszer kiválasztásánál?

Amikor megkaptam 12 éveskoromban, nem értettem hozzá, édesapám választotta, mert tudta, hogy ez legjobb.

 

- Mikor cserélsz le egy hangszert másikra? Más zenészek ajánlanak új zeneszerszámot vagy áruházakban nézel körül?

A tenort azt cserélgetem viszonylag sűrűn. Tenoron nem találtam meg azt, ami az enyém...pl. volt egy 1931 Conn, ami hangilag a legjobb volt, viszont technikailag nagyon nehéz volt rajta játszani, ezért és anyagi okokból meg kellett válnom tőle...
Az altszaxofonom az pl. sokak szerint a legjobb az országban.

- Számodra mik a legfontosabb tulajdonságai egy hangszernek?

Elsődleges szempont, hogy legyen benne lélek, úgy rezonáljon, ahogy nekem jól esik, legyen tiszta, minőségi hangja legyen, nyíljon ki, dinamikailag legyen színes, több műfajban is lehessen használni, és a legfontosabb, hogy inspiráljon, nyújtson valamit, és nem utolsó szempont, hogy technikailag kényelmes legyen.

  

 

Fotó: Sztraka Ferenc

 

 

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005