fbpx

Én és a hangszerem – Fonay Tibor

2023. január 27.

Új sorozatot indítunk el 2023-ban. A klubokba, fesztiválokra járó jazzt kedvelő közönség a zenészekről csak-csak tud informálódni a világhálón keresztül, de azokról a hangszerekről semmit nem tudunk általában, amin játszanak a muzsikusok. Most itt az alkalom, hogy a jazz-zenészek – minket csak ők érdekelnek – mesélhessenek egy kicsit arról a tárgyról, amivel talán egész életükben több időt töltöttek, mint embertársaikkal. Miért fontos számukra, mit kell tudni róla, mi a kiválasztás alapja. Kérésemre közérthetően, valóban nem a zenész a zenésznek, hanem a zenész a közönségének mondja el a legfontosabbakat a hangszeréről.

Elsőként a mindkét – szerkesztőségi és közönség – szavazáson a legjobbnak választott művészeket kérdeztem.

Fonay Tibor mind a szerkesztőségi, mind a közönségszavazatoknál az első három helyezett közé került az év végi szavazáson. Sőt, a közönségszavazáson még a legjobb bőgősnek is megválasztották az olvasók. Próbálom összegyűjteni, mely zenekarokban játszik, de azt hiszem ez lehetetlen: Révész Richárd Latin Quartet, Binder Quartet, Sárik Péter Trió, Lantos Zoltán Open Source, Subtones, Kalmár Zoltán Quartet, Tálas Áron Trio, …

- Milyen márkájúak a hangszered?

A hangszerem egy Fender American Ultra Jazz Bass V. 

 

- Mióta játszol rajta?

Valamivel több mint egy éve vásároltam. Azóta nagyjából ez a fő hangszerem. 

 

- Miért választottad ezt a hangszeredet? Mit tartasz fontosnak egy hangszer kiválasztásánál?

Nem volt sok hangszerem, mindegyikkel hosszabb időre tervezek. Minden életkorban egy kicsit mást tartottam fontosnak. A jelenlegi formációkban, ahol közreműködöm, fontos, hogy egy klasszikusabb, hagyományosabb, simulékonyabb hangzást hozzak. Ugyanakkor adott esetben, egy szóló szituációban jó, ha elő tud ugrani a mélyből a hangszín, és erre ez a hangszer tökéletesen alkalmas. 

 

- Mikor cserélsz le egy hangszert másikra? Más zenészek ajánlanak új zeneszerszámot vagy áruházakban nézel körül?

Nem cserélgetek gyakran, viszont szeretek kipróbálni hangszereket. Ha valami megfog ezek közül akkor elgondolkodom a vásárláson, de ez általában hosszabb procedúra. Nekem fontos tényező, hogy ki tudom-e használni vagy csak otthon állna, mint egy ereklye. 

 

- Számodra mik a legfontosabb tulajdonságai egy hangszernek?

A számomra legfontosabb tulajdonságok a teljesség igénye nélkül:
Hangszín, játszhatóság, súly, elektronika, küllem... 

  

 

Fotó: Irk Réka

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005