fbpx

Én és a hangszerem – Fekete-Kovács Kornél

2023. március 30.

Új sorozatot indítunk el 2023-ban. A klubokba, fesztiválokra járó jazzt kedvelő közönség a zenészekről csak-csak tud informálódni a világhálón keresztül, de azokról a hangszerekről semmit nem tudunk általában, amin játszanak a muzsikusok. Most itt az alkalom, hogy a jazz-zenészek – minket csak ők érdekelnek – mesélhessenek egy kicsit arról a tárgyról, amivel talán egész életükben több időt töltöttek, mint embertársaikkal. Miért fontos számukra, mit kell tudni róla, mi a kiválasztás alapja. Kérésemre közérthetően, valóban nem a zenész a zenésznek, hanem a zenész a közönségének mondja el a legfontosabbakat a hangszeréről.

Elsőként a mindkét – szerkesztőségi és közönség – szavazáson a legjobbnak választott művészeket kérdeztem.

Fekete-Kovács Kornél a szerkesztőségi szavazásnál az első helyen végzett, a közönségszavazásnál egy szavazat különbséggel a második lett. A trombitás, szárnykürtös, zeneszerző és hangszerelő, hazánk egyik legismertebb, legkedveltebb big bandjének, a Modern Art Orchestrának egyik alapítója és a vezetője. Nemrég jelent meg saját albuma, a Different Aspects of Silence. Egy kis plusz információ: ma, március 30-án az Opus Jazz Clubban, este 8 órakor meg is hallgatható és nézhető mindkét hangszer.

 

- Milyen márkájúak a hangszereid?

TROMBITA - gyártó: Van Laar manufaktúra, típus: OIRAM V-FLOW
SZÁRNYKÜRT - gyártó: Van Laar manufaktúra, típus: OIRAM Ach

- Mióta játszol rajtuk?

2015-ben vásároltam őket.

 

- Miért választottad ezeket a hangszereket? 

Hosszas próbálgatás, felderítő munka után felkerestem személyesen a műhelyt, ahol a manufaktúra gyártja a hangszereket. Itt majd minden típust végigpróbáltam, és a két, fent említett darab nyerte el leginkább a tetszésemet. A vásárlás időpontjában ez a gyártó még inkább csak szárnyait nyitogatta, így ezek a hangszerek akkortájt még a hasonló, kézi gyártású mesterhangszerekhez képest alacsonyabb árúak voltak. Mára már ez nem igaz. A cég hírnévben és árakban is felzárkózott a nemzetközi normákhoz. Nagyon jó hangszerek!
A gyártó és a manufaktúra alapítója sajnos az elmúlt karácsony napján meghalt. Remélem, folytatja majd valaki ezt a kiváló munkát!

- Mikor cserélsz le egy hangszert másikra? Más zenészek ajánlanak új zeneszerszámot vagy áruházakban nézel körül?

Amikor elkezdem azt érezni, hogy a hangszer nem támogat. Amúgy a két hangszerem közül a trombitánál néha van ilyen érzésem, de a szárnykürtnél még nem jutott eszembe, hogy lecseréljem.

- Mit tartasz fontosnak egy hangszer kiválasztásánál? Számodra mik a legfontosabb tulajdonságai egy hangszernek?

Azt a megszólalást kell reprodukálnia a hangszernek, amit az ember belül hall. Ez a legfontosabb szempont. A másik, hogy technikailag segítse az embert játék közben. Ez a hangszerfejlesztők feladata, hogy egyre jobb, okosabb trükkökkel teszik kényelmesebbé, illetve ezáltal komplexebbé a játék lehetőségeit.

 

  

Fotó: Irk Réka

 

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005