fbpx

Oláh Kálmán: vasárnap a BJO-val a BJC-ben, csütörtökön Andy Middletonnal az iF Caféban

2022. március 26.

Vasárnap Oláh Kálmán lép színpadra a Budapest Jazz Orchestrával a Budapest Jazz Clubban, csütörtökön pedig Andy Middletonnal az iF Caféban. Rövid interjú készült a Liszt-díjas zongoraművésszel a két est programjáról.

A vasárnapi tematikus esten a Budapest Jazz Clubban Oláh Kálmán big bandre írt szerzeményei lesznek hallhatóak. 2001-ben a Concerto for Jazz Orchestra című művét mutatták be a BJO közreműködésével. 2008-ban jelent meg közös lemezük a BJO tizedik évfordulójára, The Budapest Jazz Orchestra Meets Kálmán Oláh - Images, aminek anyaga és az azóta elkészült újabb kompozíciók is terítékre kerülnek az est folyamán.

  • MagyarJazz: Vasárnap a Budapest Jazz Orchestra tematikus estjén Oláh Kálmán kompozíciókat hallhat a közönség a BJC-ben. Mire számíthat a publikum, lesznek újak vagy a jól ismert darabjaidat játsszátok, esetleg big bandre írt kompozícióid kerülnek terítékre?
  • Oláh Kálmán: Lesznek régebbi kompozícióim a BJO-val közös lemezünkről, az 'IMAGES'-ről, illetve olyan standardekre készült hangszereléseim, melyeket Lakatos Pali 'The New Guitar Boss' c. lemezére hangszereltem néhány évvel ezelőtt. Ezek mellett lesz egy új darabom is, tulajdonképpen félig-meddig ősbemutató, mivel a Beethoven Fantasy c. viszonylag új szimfonikus zenekarra + jazz trióra írt darabomból készítettem egy big band változatot. Ez a verzió most lesz először bemutatva.

https://www.bjc.hu/programok/eloado/budapest-jazz-orchestra-1/

 

A Liszt-díjas zongoraművész csütörtökön pedig az iF kávézóban ad koncertet az amerikai Andy Middletonnal. A két művész barátság régre nyúlik vissza. A Bécsben élő jazz-szaxofonos fellépett már barátjával a Zeneakadémián és az Opusban is többek közt, március utolsó napján pedig az iF-et is beveszik.
Andy Middleton készített lemezt Joey Calderazzoval, Ralph Townerrel, Dave Hollanddal, de játszott a Bob Mintzer és a Lionel Hampton Big Bandben is. 2006 óta él Bécsben és tanít a zeneművészeti egyetemen.

  • MagyarJazz: Csütörtökön, március 31-én az if kávézóban különleges felállásban fogsz játszani. Nem ez az első fellépésed Andy Middleton amerikai szaxofonossal, játszottatok már együtt a Zeneakadémián, az Opusban is. Mióta ismered és mi az apropója a mostani koncertnek, miért jön hazánkba, esetleg készül közös lemezetek?
  • Oláh Kálmán: Andy-vel több ízben is felléptünk már Budapesten, többek között a Zeneakadémia Nagytermében, egy amerikai-európai zenészekből álló formációval, majd ezt követően a Solti-teremben is volt egy koncertünk csak közép-európai muzsikus barátaimmal, és ez a formáció a 'Middle-European Jazz Quintet' nevet kapta. Ezzel a zenekarral egyébként játszottunk már Szlovákiában és Ausztriában is. Egyik legemlékezetesebb koncertem Andy-val pár évvel ezelőtt Bécsben volt, a híres Porgy & Bess Jazzklubban, ahol Adam Nussbaum is velünk játszott. De játszott már velünk Andy szimfonikus darabomban is, pl. az Esterházy-kastélyban, ahol a Haydn-témák alapján készült művemet adtuk elő. 
    Ami a csütörtöki koncertet illeti az IF-ben, egy teljesen spontán telefonbeszélgetés után döntöttünk úgy, keressünk egy könnyen megszervezhető kis klubfellépést, a lehető legközelebbi időpontban, miután annyira rég játszottunk együtt, és olyan közel lakunk egymáshoz, mivel Andy továbbra is Bécsben él. Nekem az IF Café Budapesten a kedvenc klubom, mivel ott rendszeresen játszom házigazdaként minden hónapban, más-más vendégzenészekkel, és a jövő hét csütörtök még éppen nyitott volt, így kapóra jött a lehetőség. Természetesen köszönet Hoffmann Gyuri barátomnak a rugalmasságáért, hogy nyitott volt egy ilyen 'last Moment' koncert beszervezésére.

https://www.facebook.com/events/3078998052429256

 

 

Fotó: BJO, BMC

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005