fbpx

Feledhetetlen koncertek: Jam Session a Ráday Könyvesház Pincéjében – 2003

2020. október 25.

A Harmónia Jazzműhely kalandos történetében a mai magyar jazzvilág krémjét szólaltatta meg olyan elvarázsolt helyeken, mint a Nyitott Műhely, a Dob utcai Szenes Pince, az Állatorvosi Egyetem klubja, Londonban a Spitz, a Bulls Head jazz kocsma vagy a legendás 606 Club, majd 2009 óta a Budapest Jazz Club. Ezek a koncertek végre ismét és itt hallhatók. A felvételeket nem Rudy van Gelder vagy George Martin készítette, pedig a zenészek megérdemelték volna. smile Jó szórakozást!

Erről a koncertről beszámoló is készült:

A Ráday Könyvesház alatti második világháborús légvédelmi pincében rendezett ötödik jam sessionünk Kerekes Gyuri számára és számomra is feledhetetlen maradt. Mondhatni flotta demonstrációt tartott a magyar tizenéves utánpótlás akkori krémje. Ott állt a pódiumon mind a négy kamasz, aki még abban az évben a  Next Generation formációt alkotva harmadik lett Spanyolországban a Getxo Nemzetközi Jazz Fesztivál versenyén és megkapta a közönségdíjat is. Ők voltak ott a legfiatalabbak, de a Ráday pódiumán is.

A legidősebb az alt-szaxofonos Lakatos Szoszó volt a maga 15 évével, a tenoros Bolla Gabi 14, a bőgős Pecek Lakatos Krisztián, aki akkor még alig érte fel hangszerének a tetejét, pedig csak 13. Amit Krisztián magasságban akkor még hiányolt, azt bőven pótolta agilitással. Aznap ragadt rá harmóniás körökben a „Speedy Gonzales” becenév. Korelnökük a 16 éves dobos, Mihalik Ábel volt.  Őket egészítette ki zongorán az erősen idősödő 19 éves Cséki Kálmán. A harmadik számra beszállt a nagyszerű gitáros Oláh Szabolcs is, aki akkor, már közel a nyugdíjas korhoz, 21-ik évét taposta. Őt hangszerén a záró számban a 36 évével már aggastyánnak tekinthető, élvonalbeli Bende Zsolt váltotta, míg a zongoránál Pecek Lakatos Adorján foglalt helyet, kinek korát nem tudjuk megállapítani, de ő is a matuzsálemi kategóriába tartozott, habár egy időre átengedte a billentyűket 12 éves fiának, az ifjabbik Adorjánnak. Aznap este meggyőződhettünk arról, hogy a jazznek van jövője az országban.

Pecek Lakatos Krisztián abban az évben megnyerte az Országos Jazzbőgő versenyt, amelyen a zsűri elnöke John Pattitucci volt, akivel utána együtt lépett fel az utóbbi koncertjén.

Bolla Gábor még azon a nyáron bejutott a Montreux Nemzetközi Jazz Fesztivál szaxofonos versenyének döntőjébe, ahol ő volt az egyetlen tizenéves és az egyetlen magyar.  Ugyancsak 2003 őszén megalakította  saját kvartettjét, amely a következő évben az Avignon Nemzetközi Jazz Fesztiválon első helyezést ért el és a közönségdíjat is megkapta.

Az itt hallható koncert dátuma: 2003. március 23.

 

Fotó: Harmónia archívum, Kerekes György, Mihalik Ábel