fbpx

Feledhetetlen koncertek: V4 Octet – 2007

2020. november 19.

Jogos lenne a kérdés, honnan volt a nonprofit, akkor még be sem jegyzett Harmónia Jazzműhelynek annyi pénze, hogy ilyen nagyszabású rendezvénybe vágja a fejszéjét? Egyáltalán mi az a V4 Oktett és kikből áll?

Az igazság, hogy a Harmónia egy petákkal sem járult hozzá a költségekhez és ez nem is volt vegytiszta harmóniás koncert, ráadásul meghívott közönség előtt zajlott, noha – hála a harmóniások cseles természetének – elég nagyszámú igazolt jazzrajongó is jelen volt a meghívottak között. A pénz a kultuszminisztériumtól származott, hála Bogyay Katalin akkori államtitkárnak, és a csizma úgy került az asztalra, hogy az államtitkár asszony, aki előzőleg a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója volt, az intézet jazz kurátorát kérte fel, gondoljon ki valami ütős jazz rendezvényt, amellyel fényezhetnék a négy Visegrádi ország: Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország külügyminisztereinek budapesti találkozóját. A nevezett intézmény jazz kurátora pedig az akkori Harmónia Jazzműhely felét kitevő szerénytelenségem volt.

Arra jutottunk, hogy meghívunk két-két tehetséges fiatal zenészt mindegyik országból és arra is megkérjük őket, hozzanak magukkal fejenként két, ha nem is saját, de olyan szerzeményt, amely az ő országukban született. A kiváló zongorista-komponista-hangszerelőt, Nagy Jánost kértük fel a hangszerelésre és a próba levezetésére. A végén a Cseh Köztársaságból csak egy szerzemény érkezett, úgy hogy a házigazdák megtoldották az anyagot egy harmadik sajáttal.

A koncertre 2007. január 11-én került sor az Urániában és roppant sikeresnek bizonyult, korlátozott mennyiségű „repi” album készült róla, amelyet a Bartók Rádió és a Duna TV is közvetített annak idején, mi pedig most megosztjuk az anyagot a MagyarJazz olvasóival/hallgatóival.

 

A felállás:     

 • Bolla Gábor (Magyarország) – tenor- és szopránszaxofon
 • Wojciech Jachna (Lengyelország) – trombita
 • Jacek Namyslowski (Lengyelország) – harsona
 • Roman Janoska (Szlovákia) – hegedű
 • Petr Zelenka (Cseh Köztársaság) – gitár
 • Jiri Nedoma (Cseh Köztársaság) – zongora
 • Pecek Lakatos Krisztián (Magyarország) – bőgő
 • Peter Solarik (Szlovákia) – dob
 • Nagy János (Magyarország) – hangszerelés

 

A repertoár:  

 1. V48 (Jacek Namyslowski)
 2. Polymodal Blues (Oláh Kálmán)
 3. Cigányhimnusz (tradicionális, átdolgozta Bolla Gábor      és Szakcsi Lakatos Róbert)
 4. The Trap (Klaudius Kovac)
 5. Bydgosziz-Warsawa-Budapest ((Wojciech Jachna)
 6. Za Sedmero Horami (Petr Zelenka)
 7. Pannon Kelta Ballad (Nagy János)
 8. Epilog (Roman Janoska)

Az itt hallható koncert dátuma: 2007. január 11.

 

Fotó: Gordon Eszter