fbpx

Fekete-Kovács Kornél – Different Aspects of Silence

2024. január 13.

A ma ránk zúduló információáradat közepette a jó indulattal üde színfoltoknak nevezhető szembejövő törmelék között időnként mérföldkövekkel is találkozhatunk. Súlyukból adódóan nem a kedvező széljárás sodorta elénk, jól esik megpihenni, feltöltődni mellettük. Megtalálni a magunk csendjét, amit csak a zene adhat. Fekete-Kovács Kornél februárban a BMC gondozásában megjelent „Different Aspects of Silence” című lemezén társaival segít megtalálni elveszített csendjeink hangjait.

Fekete-Kovács Kornél: Different Aspects of Silence

Nincs ellentmondás. A csend ellentéte a zaj. A csendet zenében többen is megfogalmazták, gondoljunk csak a Simon & Garfunkel „Sound of Silence” dalára vagy a profilunkba mégis csak jobban illő „Still Life, Still Life” című Keith Jarrett szerzeményre. A laboratóriumi csendszobában előbb-utóbb az őrület felé sodródva elvesztenénk tájékozódási képességeinket, és ugyanolyan indulattal nyitnánk ablakot, ahogy bezárjuk a káros zajok hallatán. Ahogy a kísérőfüzetben olvasható, Rumi, a 13. században élt legnagyobb perzsa szúfi misztikus filozófus és költő, kinek az albumon két versét is megzenésítették, arra bátorít, hogy nézzünk ki a zene ablakán a lelkünk kertjébe. „Ha csak egyetlen hangot is játszol, az megtöri a csendet, és mindenki mást megfoszt a saját belső zenéjétől. Ha csak egyetlen hangot is játszol, annak súlya kell legyen, és a legnagyobb hálával tisztelettel és felelőséggel kell megszólaltatnod.” - vélekedett a saját belső zenénket megérintő, felelőséggel játszott hangok megszólaltatására régóta készülő Fekete-Kovács Kornél.

Pár éve találkozott, és azóta többször is közös koncertet adott a cseh bőgős, Robert Balzar triójával, melyben Vít Křišťan zongorázik, valamint Kamil Slezák dobol. Közös zenei gondolkodásuk eredményeként a csend különböző aspektusai kilenc egymásra épülő darabban fogalmazódtak meg, Fekete-Kovács Kornél szerzeményei között, két Kristan és egy Slezák is a lemezre került. A kompozíciók Harcsa Veronika, és az Opus Jazz Clubban rendezett V4 Jazz Héten Illustrophere nevű együttesével megismert Dan Bárta énekével teljesedtek ki, hoztak igazán csodát. A már említett Rumi mellett segítettek lelkünk kertjébe visszatalálni Weöres Sándor, Magyar Ilka és William Blake témához válogatott versei is. 

Fekete-Kovács Kornél ezúttal is egy különleges, szellemes zenei megoldásokkal teli lemezt jegyzett. Számomra a nemzetközi felhozatalt is beszámítva, az utóbbi évek egyik legeredetibb, fontos gondolatokat közvetítő lemezét. Hangjait nem nehéz befogadni, csak a befogadásra megfelelő helyet kéne választani, ami semmi esetre konyhai tevékenységeink vagy épp kutyasétáltatás során, sem valamelyik közlekedési eszköz használata közben legyen. A zenéje visz magával, csak engedjük magunkat, hadd vigyen.

BMC Records, 2023

  1. Secret Passage (Křišťan)   3’ 38”
  2. Dob és tánc (Fekete-Kovács/Weöres)   7’ 08”
  3. The Guest House (Fekete-Kovács/Rumi)   7’ 27”
  4. Old Square (Slezák)   4’ 16”
  5. The Judgement (Fekete-Kovács/ Magyar Ilka)   8’ 52”
  6. He Is Here (Fekete-Kovács/ Magyar Ilka)   3’ 26”
  7. The Night (Fekete-Kovács/Blake)  3’ 06”
  8. Sacred Path (Křišťan)   4’ 12”
  9. Community of the Spirit (Fekete-Kovács/Rumi)   7’ 40”

 

Harcsa Veronika, Dan Bárta – ének
Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, elektronika
Vít Křišťan – zongora
Robert Balzar – bőgő
Kamil Slezák - dob

Lemezbemutató koncert:
2024. január 13. • 19:30 • Magyar Zene Háza

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005