fbpx

SZOBORAVATÓ

2024. január 17.

Születésnapján, január 12-én a Bem Rockparton bensőséges megemlékezést követően felavatták a 75 éves korában tavaly elhunyt Török Ádám szobrát. Ámmer Gergő szobrászművész kisméretű, de mint a méltatás során elhangzott, óriási tartalommal bíró alkotása az egykor a Mini koncertjeinek otthont adott Andrássy Palotában működött I. kerületi művelődési házzal szemközti oldalon kapott helyet.

Török Ádám szobor

Kiderült, az Andrássy Palotát rövidesen felújítják, így abban nem lett volna sok értelme elhelyezni a bronzszobrocskát. Így már tervezve is a szemközti oldalra lett, a látványba a Duna vizét is beleszőtte az alkotó. Előtte a forgalmas bicikli út miatt nem lehetett az ünnepséget megtartani, viszont a járdasarkon elég nagy és biztonságos hely fogadta a péntek délután öt órára a szoboravatóra érkezőket. Szép számban gyülekeztünk, eljöttek a Miniben hosszabb-rövidebb ideig játszott zenészek, a barátok, a pár évtizeddel ezelőtt a hosszan kígyózó sorban bebocsátásra várók, és természetesen ott volt a család is.

Török Ádám szobor

Fürkésztük egymás arcát, talán ő lehetett az a lány, akit mind bámultunk, az a kopaszodó szemüveges meg nem az lobogó hajú, nyáron is bőrnadrágba járó srác volt, ki tudja. Persze sokan felismertük egymást, beindult a sztorizás, és gondoltunk azokra, akik már nem tudtak eljönni. Aztán elcsendesedtünk, a magyar népzenei alapokat fúziós jazz és rock elemekkel ötvöző kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band egyik alapítója, Fehér Zsombor furulyán egy rövid összeállításba tömörítve idézte fel a legendás Mini dalokat.

Török Ádám szobor

A Török Ádámról szóló „Fuvolalovag” (1997) mellett számos, a rock történetének legnagyobbjait társadalmi háttérrel bemutató könyv szerzője, Göbölyös N. László mesélt tinédzserkori élményeiről, mikor a csodált „nagyfiú” szóba állt a kiskamasszal, majd ahogy az évek multával a korkülönbség egyre jobban eltűnt és barátok lettek. Ádámnak, aki a legkisebb koncertet sem tudta félgőzzel lejátszani még harmincöt év után sem, köszönhetően vált híressé a Bem rakpart 6. alatti klub. A szemközt elhelyezett kis szobor fiatalkori széttört álmainknak, lázadásainknak is emléket állít, nagy valószínűséggel zarándokhely lesz.

Török Ádám szobor

Török Ádám szobor

Ámmer Gergő az alkotás folyamatába beavatva elmondta, Ádám zenéjének szabadságát, folyamszerűségét kívánta megjeleníteni. Bár soha nem játszott így, fekvő helyzetben, fuvolájával a kezében, a felszabadultságot sugallva, mezítláb ábrázolta, mintha a zenével, a természettel eggyé válva, a Duna hullámai fölött lebegne a végtelenbe.

Török Ádám szobor

Végül mindenkit áthívott a túloldalra megnézni a szobrot. Átérve villogó mobilok kereszttűzében vettünk búcsút a saját útján mindvégig megalkuvás nélkül járó kereszteslovagtól, akiért rajongtunk, aki az út királya volt és maradt, akit kamaszkorunk óta a szívünkbe zártunk.  

Török Ádám szobor

A Mini 1974 óta, Papp Gyula, és a helyére került Gallusz György utáni billentyűse, az örökséget életben tartó és tovább vivő új formáció zenekarvezetője, Németh Károly szervezésében január 20-án Török Ádám emlékkoncert lesz a Magyar Zene Házában! A Mini-életmű legnagyobb slágerei mellett új dalokkal hajtanak fejet a tavaly 75 évesen elhunyt legenda előtt.

Török Ádám szobor

 

 

Bem Rakpart, 2024. január 12. 

Fotó: Somogyvári Péter

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005