fbpx

Szabó Gábor a Virág Benedek Házban

2022. szeptember 14.

A Virág Benedek Ház udvara adott otthont egy rendhagyó könyvbemutatónak. A lassan már egy évtizede nálunk élő olasz-magyar zenei szakíró, Stefano Orlando Puracchio legújabb könyvének bemutatóját a magyarországi Olasz Intézet támogatásával, egy beszélgetés keretében mutatta be a nagyérdeműnek.

A Gábor Szabó, il jazzista dimenticato {Szabó Gábor, az elfeledett jazzman[1]} olasznyelvű, az olasz közönség (és szakma) számára íródott mű 2022 tavaszán jelent meg a teramoi Demian kiadó gondozásában, és a világban – ha a két magyar (1993, átdolgozva, bővítve 2021) változatot egynek veszi, amit nem szabadna! - a második[2] önálló könyv a magyar gitáros Szabó Gábor életéről. A szerzőt Andrea Parente újságíró (Jazzit Magazine) - a végén pedig a közönség! - kérdezte. Megtudhattuk, hogy:

  • Szabó szerinte – olaszul - egy monstrum volt abban a pozitív értelemben, mint különleges, egyedi, monolit nagyság.
  • Az ¡mpulse!-kiadó látványosságként, különlegességét hangsúlyozva kezelte, elsősorban Bob Thiele üzleti szempontjaira figyelve.
  • Össze tudta kapcsolni Bartók és Kodály szellemiségét a jazzel.
  • Nagyon kéne egy angolnyelvű kiadvány is, hogy elfoglalhassa méltó helyét a nemzetközi zenetörténetben.
  • A könyv az olasz közönséghez szól, ezért az első néhány oldalon a magyar történelem bemutatása is szükséges volt ~1930-tól.
  • A Dreams {Álmok} és a Skye-lemezek a kedvencei.

Stefano Szabó Gábor nevét ugyan ismerte már, amikor Lena Horne életét dolgozta fel egy munkájában. Felfigyelt rá és alaposabban megismerte, majd lenyűgözte a munkássága – még 2017-ben. Aztán otthon zenészek között is kutakodott Szabó nevével, de a teljeskörű ismeretlenség és a szakmai gőg miatti elzárkózás sarkallta könyve megírására.

Andrea Parente (újságíró), Stefano Orlando Puracchio (szerző), Cobino István (tolmács)

Stefano szerint az nem járja, hogy miközben Amerikában Buffalo Bill lábnyoma köré múzeumot és élményközpontot szerveznek, addig az egyik legnagyobb hatású magyar zenész körül itthon csönd honol.  Szerinte az erre – zenére! - szakosodott intézményeknek kéne felkarolni a különféle egyéni kezdeményezéseket, hogy Szabó Gábor művészete elfoglalhassa méltó helyét az ország kultúrájában.

Stefano előzőleg a progresszív zenei irányzatokat dolgozta fel 3 kötetben (Progressiv Rock vol. 1-3.). Ekkor került kapcsolatba a Mini munkásságán keresztül Török Ádámmal. A beszélgetés végeztével a fél Mini (Török Ádám - fuvola, Németh Károly – elektromos zongora) és Fehér Ádám (gitár) játszott 3 olyan darabot, amely kapcsolódott a szabói életműhöz:

Mizrab (Szabó Gábor), Sombrero Sam (Charles Lloyd), Este a székelyeknél (Bartók Béla).

Megjegyzem még, hogy a tolmács nagyon jó munkát végzett!

 

[1] A hivatalos magyar fordítás szerint!
[2] Stefano szavaival, de tulajdonképpen a harmadik!

  

 

Virág Benedek Ház, 2022., szeptember 10.
Fotó: Libisch Károly

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005