fbpx

Midas mutatványa // Christian McBride & Inside Straight – Live at the Village Vanguard

2022. február 19.

Ennek a lemeznek története van. 2022 novemberében lesz a 65. évfordulója a Village Vanguard első élő felvételének, akkor Sonny Rollins koncertjét vették fel. 2007-ben mozgalmas év volt McBride számára: a Carnegie Hallban lépett fel szeptember 18-án pont Sonny Rollins-szal és Roy Haynes-szel (Rollins első fellépésének 50. évfordulóját ünnepelték), és megkereste a Village Vanguard tulajdonosa, Lorraine Gordon az azóta a kortárs amerikai jazz Midas királyává vált bőgőst és basszistát, hogy lépjen fel a klubjában. Egy kikötése volt, mert jól ismerte vonzódását más műfajokhoz, hogy ne legyen funk, ne legyen pop, igazi jazz szóljon. Ekkor alakult meg az Inside Straight, amelyben még Carl Allen dobos, Steve Wilson szaxofonos, Eric Reed zongorista és egy McBride által felfedezett őstehetség, Warren Wolf vibrafonos játszott. Egy hét eredménye egy lemezszerződés lett a Mack Avenue-val.

Ettől kezdve törzsvendég a Village-ben, és elkezdődött a máig tartó sikerszéria: amihez nyúl, arannyá változik. De legalábbis Grammy-vé. Például 2008-ban csatlakozott John McLaughlinhoz, Chick Coreához, Kenny Garretthez és Vinnie Colaiutához a Five Peace Bandhez, lemezük természetesen díjat kapott. A Newport Fesztivál zenei igazgatója, Christian McBride olyan zenészek mellett mutatta meg, hogy ért az igényes szórakoztatáshoz (a teljesség igénye nélkül) mint Roy Hargrove, Wallace Roney, Joe Henderson, McCoy Tyner, Chick Corea, Freddie Hubbard, Pat Metheny, Diana Krall, Paul McCartney, Sting és James Brown. Kétségtelen, hogy McBride ma az egyik legsokoldalúbb zenész a színtéren. De 2011-ben kiadta első big band albumát is, ez a "The Good Feeling", amit szintén Grammy-vel értékeltek.

De vissza a lemezhez! 2014-ben két formációval lép fel a Vanguardban. Frenetikus sikerrel. Hogy hogyan nyomták a második héten a trióval, azt onnan tudhatjuk, hogy megjelent lemezen 2015-ben: Christian McBride Trio - Live at the Village Vanguard. Előtte pedig az Inside Straight lépett fel, amit hét évvel korábban alkalmi formációnak szánt, abban a hiszemben, hogy a lekötött klubkoncertek után mindenki megy vissza eredeti kenyéradó formációjához (csak már Peter Martin ült a billentyűk mögött). Az Inside Straight: Live at the Village Vanguardot tehát ugyanúgy 2014-ben vették fel a legendás klubban, de most jött el az ideje a megjelentetésének.

A felvételekhez rövid ajánló: Warren Wolf „Sweet Bread”-je elegáns keretre épül, szoprán szaxofon-vibrafon párhuzamra, megágyazva lazán szaggatott zongora akkordokkal, a ritmusszekció intenzív groove-os támogatásával, majd karakteres szólókkal. A bőgős jegyezte „Fair Hope Theme” és a „The Shade Of The Cedar Tree” esetében McBride ötöse kedvére swingelhet, ezer darabra szedve a dallamot, az intenzív hangzásból és ötletes hangszerelésből nem engedve. Itt érződik leginkább, hogy a bőgősnek van egy big band formációja is. Steve Wilson komponálta „Ms. Angelou”-nak egy Muhammad Ali táncát idéző elegáns szaxofonszóló az alapja. Az Inside Straight hangzás klónját Wolf második kompozíciójában, a „Gang Gang”-ben már értjük: érdekes és egyszerű frázisból indul, intenzív megállíthatatlannak tűnő száguldás követi, kollektív jamboree. McBride „Uncle James”-e kényelmes délelőtti promenád 6/8-ban a pavilonok előtt, ahol kényelmesen megállunk a zenészek produkcióiba belehallgatva. Az altszaxofonos, bizonyos Steve Wilson különösen elemében van.

Aki ízlelgetni szeret, a legutolsó felvétellel, a „Stick and Move”-val kezdje, ott minden finomság tálalva van: remek szólók, kiváló összhang, virtuozitás. Itt említsük meg azért a hatodik fontos fellépőt: a közönséget, akik értőn reagálnak le minden ötletet. Ötletben pedig itt nincs hiány. A bőgős felvett konfokban nem csak azt említi meg, hogy a zenekar hét éve itt született, de meg is hív minket azonnal a jövő évi koncertre. Erről már lemaradtunk, a Vanguardban egyébként is csak 123 hely van, nem egyszerű bejutni.

De jó hírem is van: március elején a GetCloserFesten Budán a MOMkultban láthatjuk és hallhatjuk azt a formációt ezzel a zeneanyaggal. Christian McBride és társulata pedig garantáltan ért az igényes szórakoztatáshoz. 
https://getcloserconcerts.com/koncert/christian-mcbride-inside-straight-2022/

 

Christian McBride & Inside Straight - Live at the Village Vanguard (2021)
Előadó: Inside Straight
Kiadó: Mack Avenue (MAC1192)
Megjelent: 2021

 

Tracklista:

  1. Sweet Bread  
  2. Fair Hope Theme  
  3. Angelou  
  4. The Shade of the Cedar Tree 
  5. Gang Gang 
  6. Uncle James  
  7. Stick & Move

 

Komponista:

Christian McBride (2,4,6,7)
Steve Wilson (3)
Warren Wolf (1,5)

Zenészek:

bőgő: Christian McBride
alt- és szopránszaxofon Steve Wilson
zongora: Peter Martin
dobok: Carl Allen
vibrafon: Warren Wolf

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005