fbpx

Birth of the Cool – 2 órás dokumentumfilm Miles Davis életéről és muzsikájáról

2019. augusztus 28.

Az afrikai-amerikai dokumentumfilm-készítő, Stanley Nelson aprólékos műgonddal, lendületes szerkesztéssel, lenyűgöző vágás-technikával és kiváló zenei érzékkel nyúlt hozzá a témához. Kivételesen érdekes hangfelvételekre tett szert, amelyeken az ikonikus trombitás önmaga beszél életéről, érzelmeiről és a zenéről.

Emellett Ron Carter, Jimmy Cobb, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Lenny White, Juliette Greco, Frances Taylor, Quincy Jones, Mike Stern, Santana, Marcus Miller, valamint barátok, rokonok, exfeleségek, volt szeretők, kritikusok, jazztörténészek, lemezipari és koncertszervező nagyágyúk sora is megszólal, miközben, hol az előtérben, hol a háttérben majdnem végig hallható Miles zenéje abban a sorrendben, ahogy a történet kibontakozik. A képi anyag a beszélő fejek mellett élő koncertfelvételeket, kiválóan szerkesztett korabeli hangulatképsorokat és egészen ritka fényképeket is tartalmaz. A történet az East St. Louisban töltött gyerekkortól a Charlie Parker és Dizzy Gillespie árnyékában megélt tanoncéveken keresztül, Miles karrierjének minden fontos állomását felöleli. Elmeséli a címadó lemezsorozat születését, az 1949-es párizsi jazz fesztivál élményét, szerelmét Juliette Grécoval, a kábítószerbe fulladó évek nyomorúságát, a nagy visszatérést a newporti jazz fesztiválon, a Coltrane-nel és Cannonball Adderley-vel alkotott ragyogó szextett diadalútját, majd a Gil Evans-szal folytatott páratlan kollaborációt, a fiatalított kvintett újításait Wayne Shorterrel, Hancockkal és Tony Williams-szal, a jazz-rock kiaknázását, miközben fény derül, gyakran saját szavaiból, Miles összes hibájára, erényére, gyengeségére, a korszakalkotó zenész minden fény- és árnyoldalára.

Élő jazztörténelmet látunk és hallunk.

Fantasztikus élmény, de szerintem főként jazz-rajongóknak, mert két óra nagyon hosszú idő a moziban, az utalások sokszor bennfentesek és az előtérben hallható zene inkább utalásszerű, ritkán bontakozik ki, de aki ismeri és szereti a műfajt, lenyűgözve fogja végigülni.

 

Fotók: Pannonia Entertainment

A filmben az alábbi zenék is felcsendültek:

 

Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz látható a film, augusztus 30-án, szeptember 15-én és 18-án van meghirdetett előadás. Vidéken eddig a következő filmszínházak jelezték, hogy műsorra tűzik:

Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház
Szeged, Belvárosi Mozi
Cegléd, Uránia Mozi
Szentendre, P'Art Mozi
Székesfehérvár, Barátság Mozi
Sopron, Elite Mozi
Kecskemét, Otthon Mozi
Soltvadkert, Városi Mozi
Szigetszentmiklós, Nádasdy Filmszínház

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005