fbpx

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál

2022. szeptember 04.

Életörömre hangolunk!” - a hétvégén, vasárnapinduló, immár 24. alkalommal megrendezett eseménysorozat jelmondata, miután a pandémia miatti nehéz évek mindannyinkat sújtó nehézségeit leküzdve, újból előre tekintve, életörömmel telve, megint megélhetjük az együvé tartozás örömét.

 Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 4. és 12. között idén hét budapesti helyszínen, a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a beszélgetéseknek, könyvbemutatóknak otthont adó Bálint Házban, és idén először a Madách Színház Tolnay Szalonjában, valamint a Magyar Zene Házában is várják a látogatókat. Ezen kívül, ahogy az augusztusi sajtótájékoztatón elhangzott, a Szentély a viharban – a budapesti zsidók megmentése című szabadtéri kiállítást is megtekinthetik a „Cipők a Duna-parton” holokauszt emlékműnél.

Oldalunk profiljához hűen, a koncertek közül az idén sajnos igen kevés jazz, vagy valahogy a jazzhez kötődő koncerteket ajánlom olvasóink figyelmébe.

A sajtótájékoztatónak is helyt adott, Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában este hét órakor kezdődnek a programok. Itt az előző fesztiválok visszatérő vendégeként ismét színpadra lép hétfőn Malek Andrea és Jáger Bandi a Soulistic zenekarral, melyben Hárs Viktor basszusgitározik, Balogh Roland gitározik és Lakatos Pecek András dobol, és természetesen az alapító, Jáger Bandi zongorázik. Az ő különleges hangszerelésben szólal meg két gyönyörű zsidó mű, az „Ose shalom” és a „Jerushalajim shel zahav”, de az est során magyar szerzők örökzöld slágereinek feldolgozásait is hallhatjuk a jiddis és klezmer motívumokra épülő, vérpezsdítő ritmusú dalok mellett. A repertoárból, mint ígérték, nem marad ki a „Jiddishe Mame” és a „jiddis swing” leghíresebb, a 20. század első felének legnépszerűbb női vokális triójává vált Andrews Sisters 1937-ben írt „Bei Mir Bistu Shein” (Nekem gyönyörű vagy) című műfajteremtő dala, valamint Seress Rezső Szomorú vasárnapja sem.

Kedden, a kortárs zsidó-izraeli zenét a hagyományos haszid kultúra dallamkincsével ötvöző, szinte új zenei műfajt teremtő izraeli Nigun kvartett (nem tévesztendő össze az azonos nevű, magyar formációval) a titokzatos, rejtélyes zenei hagyományt kortárs jazzre hangszerelő koncertje a spirituális emelkedettség, az extatikus öröm és belső béke egységének álomszerű lelki élményét ígéri.

Valószínű, különben mi indokolná, hogy csak ugyanaznap talált szabadnapot koncert-naptárában Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi, akik a „Zsenik a zsiniben” idén ismét felbukkanó koncertjén este 7-től ezúttal a színházi szerepein kívül tehetségkutatókból is ismert Gubik Petrával a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a világ dalirodalmának számukra legkedvesebb műveit vonultatják fel. Elhangzanak majd többek között Boris Vian, Leonard Cohen, Edith Piaf, George Gershwin, Seress Rezső művei, de hallhatunk tőlük saját, közös szerzeményeket is.

Szerdán, a fesztivál rendhagyó produkciói közül kiemelendő a Nem tudhatom Radnóti és korunk című, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, amelynek résztvevői Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Lukács Miklós; továbbá aznap a Dohány utcai zsinagógában 20.00-órakor kezdődő, az idén 80 éves Barbra Streisand előtt tisztelgő koncert is izgalmasnak ígérkezik. Barbra Streisand legszebb dalait Szulák Andrea, Veres Mónika Nika, Gájer Bálint, László Boldizsár énekli a Lázár István vezette Don Lázi Swingtet kíséretével.

Természetesen érdemes tovább böngészni a fesztivál színes programjait, a klezmer, a szefárd és a klasszikus zene iránt érdeklődők is sok érdekességet találhatnak, és ahogy a sajtótájékoztatón megjelent művészek, újra életörömre hangolódhatnak a sok jó zenével.

 

 

 

Fotó: Somogyvári Péter, Zsidó Kulturális Fesztivál FB

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005