fbpx

VELÜNK MARADSZ BÉLA BÁCSI! Nem nekrológ

2022. október 02.

Talán hármonegyed órája, egy angliai autópályán haladva kaptam a hírt. Irk Réka telefonált. Sírt a telefonban. Én is majdnem. Egyszerre annyi minden jutott az eszembe. Nem is szabadna múlt időben gondolni rá vagy írni róla, mert ő és a zenéje velünk marad.

Szakcsi Lakatos Béla

Noha öt évvel vagyok idősebb nála, de a háta mögött ösztönösen én is gyakran "Béla bácsi"-ként utalok rá, mert a mi magyar jazzvilágunkban ő még a bácsinál is több. Ő az atyamester, a pater familias. Ugyanakkor fiatalabb és fiatalosabb mindnyájunknál.

Nem tudom, mi a nagyobb: a szíve vagy a tehetsége?

Szégyellem magam, ha arra gondolok, hogy egy ilyen kaliberű művész "kapupénzért" játszott annak idején a Harmónia Jazzműhely rendezvényein a Nyitott Műhelyben. Még az évszázad első tizedében kértük meg, hogy minden szeptemberben és januárban ő legyen az évadnyitó attrakció a rendezvényeinken. Nyugodtan rábólintott, pedig tudta, kis amatőr, non-profit szerveződés (akkor még alapítvány sem) voltunk. Ez volt a szíve. Ő volt és marad a zászlóshajónk.

Amit pedig a billentyűkből elővarázsolt, arra egyszerűen nem találom a szavakat. Álljon itt, hogy a két kedvenc magyar jazzalbumom, amit mindmáig örömmel hallgatok és amin mindmáig újabb és újabb gyönyörűségeket tudok felfedezni, az a New Gipsy Jazz formációval felvett "Na dara" és a Lukács Mikivel kettesben rögtönzött "Check it out Igor".  Ez a két lemez tartalmazza számomra Béla szívét, humorát, érzékenységét, hatalmas fantáziáját és pajkos alkotó kedvét.

Nomeg, az a sok varázsos évadnyitó, vagy amikor megénekelteti a közönséget, vagy az a szeretet amivel a fiairól vagy drága feleségéről beszél - az mind ő és ezt senki nem veheti el tőlünk.

Velünk maradsz.

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla

 

Fotó: Harmónia Jazzműhely, 2022. szeptember 2.

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005