fbpx

Ki mit hallgat / Ávéd János

2020. április 06.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Ávéd János top 10-es listája:

Ez nem a 10 kedvenc zeném, nem is átfogó kép. Sokkal többet írnék ide szívem szerint, de ennyire van most hely. Kicsit rossz érzés is rágondolni arra, ami kimaradt. :)

 

  1. Chu Berrym Roy Eldridge - Body and Soul

Ősforrás

 

  1. Art Tatum - Body and Soul

A zongorázás határai.

 

  1. Olivier Messiaen - Kvartett az idők végezetére

Ehhez nem illik írni semmit.

 

  1. Charlie Parker Jam Session - Ballad Medley
Ez volt az első nagy hatású felvétel, ami a jazz felé irányított. Murányi Ákos szaxofonos mutatta nekem a walkmanjében a mindszenti művelődési házban.
 

 

  1. Lennie Tristano - Line Up
Ősforrás

 

  1. KrzysztofPenderecki - "De Natura Sonoris No. 2" (performed by Polish National Radio Symphony Orchestra)

Bujdosó Márton zeneszerző barátom hívta fel erre a darabra a figyelmemet. Érdemes olvasni az írásait facebookon. Szerinte ez a darab szoros kapcsolatot mutat Bartók - Az éjszaka zenéjével, ami régóta nagy kedvencem. Pendereckit volt szerencsém élőben hallani négy éve, amikor a Rádiózenekart vezényelte.

 

  1. Hayden Chrisholm - All of me

Szerintem az egyik legkomolyabb technikájú szaxofonos. Matthew Mitchell barátom egyik régi barátja még Új-Zélandról. Most Belgrádban él, és balkáni népzenével foglalkozik.

 

  1. Lee Konitz - Cherokee (Alone Together)

Ősforrás

 

  1. Kris Davis - The Very Thing (Diatom Ribbons)

Esperanza Spalding éneklése számomra semmihez sem hasonlítható egyedi élmény.

  1. J.S. Bach: h-moll mise - Agnus Dei

Ősforrás. Ecsedi Zsuzsa tanárnő ajánlatából loptam a linket: https://www.evangelikus.hu/gyogyito-zenetol-az-oromzeneig?fbclid=IwAR3WqBpLcRCDVtX6oDo6BxjArMd4H3TrCyXgAfl_mTwHvtohhaB-7MBsRUY
Ha tehetem minden nap meghallgatok egy zenetörténeti példát az ő válogatásából.

 

Fotó: Irk Réka

© 2019-22 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005