fbpx

Ki mit hallgat / Borbély Mihály

2020. március 30.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Borbély Mihály top 10-es listája:

 

  1. Charlie Parker - Segment

Ha 16-17 éves korom táján nem ad kölcsön egy Bird lemezt az egyik barátom, azt hiszem akkor sem alakul másképp az életem. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb úgyis megtalált volna az a szenvedélyes hang, amely Parker szaxofonjából áradván megragadott, s a mai napig nagy hatással van rám.

 

  1. Bartók Béla - Zene húros hangszerekre ütőkre és celestára

Ugyanabban az időben, amikor műszaki középiskolai tanulmányaim mellett a zeneiskolában klasszikus klarinétot tanultam, és a népzene tiszta hangvétele is  megfogott, a későbbi Vujicsics együttes tagjaival akkor még egy fúvószenekarban játszottunk együtt, ráadásul a jazz is elkezdett komolyan érdekelni, tehát ugyanekkor ütött szíven Bartók Zenéje is. Igen, így nagybetűvel, hisz az első, meghatározó és megrendítő élmény a Zene húros hangszerekre ütőkre és celestára meghallgatása volt. Manapság sem telik sok napom Bartók muzsikája nélkül.

 

  1. J. S. Bach - Magnificat 

Ahogy Pilinszky mondja: "Számomra Bach elsősorban Isten-bizonyíték". Művészete mellett emberi nagysága és alázata is példaadó: S.D.G. (Soli Deo Gloria), vagyis egyedül Istené a dicsőség, írta művei végére. A Bibliával együtt Bach zenéje is iránytű számomra, "mindennapi kenyerem".

 

  1. Take 6 - Away In A Manger
Az emberi hang csodái, főként a capella megszólalásban mindig lenyűgöznek, s a lelki elkötelezettség a Take 6 esetében is köztudott.

 

  1. John Coltrane -  Both Directions at Once: The Lost Album
Ma már nem meglepetés, hogy a legfrissebb albumok között szerepel egy közel hat évtized után előkerült, és tavaly kiadott "újdonság".
Trane és klasszikus kvartettjének munkássága minden jazzmuzsikus számára irányadó, zenéjének spirituális magasságai ma is éltető erőt jelentenek számomra.

 

  1. Eddie Daniels - She Rote

Noha a klarinét volt hosszú ideig a fő hangszerem, a jazz felé fordulás a szaxofont tette legfontosabbá számomra. Aztán a nyolcvanas évek derekán felfigyeltem egy klarinétosra, aki a hangszer hagyományainak megújításával nagyjából ugyanazt a fantasztikus munkát végezte el, mint a szaxofon esetében Michael Brecker. Virtuozitás és magasfokú muzikalitás - talán nem véletlen, hogy épp a "To Bird with Love" lemeze a kedvencem.

 

A Spotify-on sajnos nincs fenn kedvenc E. Daniels lemezem...

 

  1. Keith Jarrett Quartet - Spiral Dance

Jon Christensen februári halála teszi szomorúan aktuálissá a következő felvételt. A Jarrett - Garbarek - Danielsson - Christensen zenekar különleges, emelkedett zenei világa ma is lenyűgöz. "Belonging" albumuk a hangokon túli zene birodalma...

 

  1. Chris Potter - Yasodhara

A mai szaxofonosok közül számomra Chris Potter testesíti meg leginkább "A Muzsikus"-t. Lenyűgöz bámulatos virtuozitással párosuló kreativitása, melyet leginkább "jelenidejű komponálás"-nak nevezhetünk.

 

  1. Szabados György - Az esküvő

Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk: Szabados György a magyar jazz Bartókja. Első lemezének viszontagságai, s későbbi hányattatásai sem törték meg, művészi hitvallása, emberi tartása minden magyar muzsikus számára példaértékű lehet.

  1. Muzsikás - Bartók album

Népzene - Bartók - Muzsikás... ilyen egyszerű az indok.

 

Fotó: Lázár Miklós