fbpx

Ki mit hallgat / Szaniszló Richárd

2020. augusztus 03.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik?

Szaniszló Richárd top 10-es listája:

Mivel nagyon aktív alkotói időszak volt ez nekem a bezártságnak "hála", jóformán alig hallgattam zenét.
Amit hallgattam az főkép arra szolgált, hogy megbékéljek az ilyen-olyan, akár létfenntartási gondokkal, nehéz élethelyzetek okozta érzésekkel.

 

  1. Randy Newman: Ébredések

Ebből emelném ki Randy Newman: Ébredések c. filmjének betétdalát. 
Ez amolyan békésen a világra szemlélődő hangulat nekem. 

  1. Pat Metheny: Secret Story

Pat Metheny: Secret Story albuma abba a világba repít vissza, ahol még minden jó volt, gyerekfejjel. Ez jól esett ebben az időszakban. 


  1. Shadows: Song for Duke

A 80-as évek slágerei, pop, rock műfajból szintén a teljes időutazás a béke szigetére. Shadows: Song for Duke c. száma például.

  1. Mitchel Forman: Gorgeous
Sok szóló vibrafon adaptáción is dolgoztam, mint pl. Mitchel Forman: Gorgeous c. dala.
Nagyon vidám és balladisztikus dalokon dolgoztam, tudatalatti lélekgyógyító céllal. 

  1. Vinnie Colaiuta és Allan Holdsworth: Joshua

Vinnie Colaiuta és Allan Holdsworth Secrets albumáról a Joshua c. szám, ez és az egész album a felszabadult dobolással, ahogy Vinnie nyúlt az anyaghoz nekem kinyitotta, mint mindig az agyam, a kreatív üzemmódot. 

 

  1. Makoto Ozone és Gary Burton Times Like These + Kirándulások Franciaországban 3.

Makoto Ozone és Gary Burton Times Like These duója, és a Kirándulások Franciaországban 3. része segített enyhíteni a Makoto-val közös elmaradt koncertet, fenntartotta a hitet, és még most is. Makoto 43 napig tartó mindennapos 1 órás online koncertjei viszont mindennapos zenehallgatások voltak. Megerősítendő lélekben a közös leendő duót.

  1. Pat Metheny: The Past in Us

Metheny: From This Place albumáról a The Past in Us c. szám egy megynyugtató szájharmonikás nóta, ami visszaadta a kezembe a harmonikát ezekre a hónapokra. A nagy egymásra találás smile

  1. Frank Zappa: Don't Eat the Yellow Snow

Zappa: Apostrophe(') albumáról a Don't Eat the Yellow Snow bármikor jöhet, ha a bohóckodás, zizi üzemmódjában vagyok. Ami gyakori nálam a szóviccgyártás mellett smile

  1. Al Di Meola: When Your Gone

A nagy erdei séták kísérője pedig gyakran Al Di Meola Cielo e Terra albuma volt. Erről a When Your Gone c. szám, ami gyakran forgott, kémlelve a tavaszodó eget, hallgatva a vidáman futkosó gyerekeim hangját.

 

 

 

Fotó: Lázár Miklós