fbpx

Gárdonyi László online koncertje New Yorkból

2022. október 30.

A Berkleen tanító Laszlo Gardony zongoraművész koncertjét vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lehet meghallgatni online.

A New York-i Klavierhausból jelentkező jazz-zongorista, zeneszerző professzor zongorázását a Youtube-on lehet követni, regisztrálás után.

A New York-i idő szerint este hétkor, azaz magyar idő szerint (hajnal 1-ről az óraátállítás miatt előrébb került) éjfélkor kezdődő koncertre az alábbi formon lehet regisztrálni, és itt lesz nézhető a koncert: https://youtu.be/EMYrtZlfBo
https://forms.gle/nXafktgJnbe162Xz9

Magának a helyszínnek is érdekes története, sőt magyar története van.

A helyszín, Klavierhaus

1993-ban alapította Gabor and Sujatri Reisinger New Yorkban, Manhattanben a 11th Avenue-n a Klavierhaust. A testvérek arról váltak híressé, hogy a művészek egyedi igényeit is teljesítettek, miközben magas színvonalú szolgáltatást nyújtottak, valamint az otthontól távol lévő zenészek barátokra leltek általuk.
Többek között velük dolgoztak együtt: Richard Goode, Sir András Schiff, Kurtag György, Angela Hewitt, Garrick Ohlsson, Herbie Hancock, Simone Dinnerstein, Yuja Wang, Geri Allen és Jack DeJohnette.
Klavierhaus koncertzongorái olyan helyszíneken szerepeltek színpadon, mint a Lincoln Center, a Carnegie Hall, a Kennedy Center, a Fehér Ház, a Kongresszusi Könyvtár, a Jazz at Lincoln Centerben, a Metropolitan Museum of Art, a Whitney Museum of American Art, és bekerült a Yale Hangszergyűjteményébe.

Gábor Reisinger 1957-ben született Budapesten, majd feleségével 1984-ben előbb Franciaországba, majd New Yorkba költözött, és testvérével 1993-ban megalapították a zongoraüzletet, a Klavierhaust, ahol nemcsak árultak zongorát, de felújítottak, restauráltak és újonnan építettek is.
Számtalan konzervatóriumi növendék, valamint zongoristákat oktató tanár talált a Klavierhausban debütálására és előadására lehetőséget, gyakran ingyenesen. Ilyen volt a két testvér közel három évtizedes nagylelkű elkötelezettsége a zene és a művészetek iránt – ez a jószívűség nemcsak számtalan amatőrt inspirált, hanem számos szakember nemzetközi karrierjének beindítását is elősegítette. 
Sujatri Reisingert valójában a léleknek "éneklő" zongorák elkészítésével kapcsolatos aggodalom motiválta arra, hogy Budapesten megszerzett mérnöki múltját alkalmazza az elegáns, egyedi gyártású zongora művészetének és mesterségének újrateremtésére.

 

Fotó: Klavierhaus

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005