fbpx

Kurt Elling és Bill Frisell is Budapesten lép fel tavasszal

2023. április 02.

Fantasztikus tavaszi koncertekről már adtunk hírt, amik a JazzFeszt Budapest keretében jönnek létre Budapesten, de más helyszíneken is megfordulnak sztárok.

Bill Frisell április 27-én ad duó koncertet a bőgős Thomas Morgannel. A 2017-ben az ECM-nél kiadott közös albumuk, a Small Town bemutatójára kerül sor a Magyar Zene Házában. A két zenész közös beszélgetése bizonyította, hogy lehet country zenét a jazz-zenével összehozni, ahol mindkét muzsikus a saját szellemes, bensőséges hangját, kifejezésmódját használja a párbeszédben. A New York-i Village Vanguardban felvett album tartalmaz feldolgozásokat és saját kompozíciókat, kettő közülük a két nagy mester, Lee Konitz és Paul Motian előtti tisztelgés. 

****

A BJC-ben május 3-án dupla koncerttel várja a közönséget a kétszeres Grammy-díjas énekes, Kurt Elling. A tavaly hazánkban fellépő amerikai jazzénekes, aki kivételes hangterjedelméről és gazdag hangszínéről ismert, legújabb projektjével érkezik a Budapest Jazz Club színpadára. A SuperBlue albuma nagy sikert hozott a lélekkel, érzelemmel teli és kifejező hangjáról ismert énekesnek. A formáció húzóegyénisége, az ördögi technikájáról és egyedi, basszus hangokat is megszólaltató hét húros gitárjáról ismert Charlie Hunter blues-os, RnB-s hangzása is meghatározó. A legkeresettebb férfi jazzénekesek között jegyzett Elling hatalmas népszerűségének köszönhetően legtöbbször többezer fős koncerttermekben és fesztiválokon lép fel. Ezt az exkluzív fellépést azért vállalta, mert a SuperBlue hangzása egy klubkoncert alkalmával tud igazán kiteljesedni.

****

A BJC világsztár sorozatának fontos tavaszi állomása a május 18-i Jure Pukl vezette nemzetközi all-star formáció koncertje. A szlovéniai születésű szaxofonos országának legnagyobb hírű jazz-zenésze, aki erre az estére az amerikai világklasszis bőgős, Joe Sanders mellett a kortárs jazz meghatározó egyéniségét, Ralph Alessi trombitást, és a magyar, ám a tengerentúlon is ismert nevekkel turnézó Németh Ferenc dobost hívta meg ANOROK nevű projektjének hazai bemutatójára.

 

 

Fotó: BJC, Magyar Zene Háza

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005