fbpx

A szépség esztétikája // Stacey Kent és a Danubia Zenekar az Erkelben

2023. máj. 09.

Az igazi jazzdíva megérdemelt címére méltán érdemes énekesnő 2006 óta többször szerepelt magyar színpadon, és mindig nagy érdeklődés vette körül fellépéseit, és lemezei is eljutottak hozzánk. Rendszerint kvintettje kíséretével lépett fel, de ezúttal a 2010-es évtized végén, I Know I Dream c. lemezén is megismert módon, nagy létszámú szimfonikus zenekar kíséretével élvezhetjük majd lebilincselő előadását május 17-én.

Stacey Kent művészete közérthető, mindenki által „fogyasztható”, mégis eleganciát sugárzó zene. Középfekvésű kellemes hangja, kristálytiszta intonációja, könnyed, játékos előadásmódja azonnal meghódítja hallgatóit. Frazírozása egyedi, ritmusérzéke kifogástalan, remekül artikulál és otthonosan mozog a vokális jazz minden irányzatában. A standardeket és saját vagy mások szerzeményeit többnyire angolul, a brazil bossa novákat portugálul, a frankofon dalkincs darabjait természetesen francia nyelven adja elő. Természetes előadásmódja magával ragadó, személyisége kedves, derűs: úgy énekel, mintha mindig mosolyogna. Ebben a frusztrált világban üdítő oázist jelentenek koncertjei, lemezei.

Érdekesen alakult pályája, ugyanis az 1968-ban New Yorkban született és felnőtt lány gyermekkorában ugyan zongorázni tanult, de egyetemi éveiben összehasonlító irodalomtudománnyal foglalkozott. Persze a 80-as években élvezte a nagy amerikai metropolisz óriási jazzkínálatát. Aztán váratlan fordulattal Londonba költözött, ahol a patinás Guildhall zeneiskola hallgatója lett. A szigetországban aztán még inkább a jazz bűvkörébe került, és angliai sikerei, jól fogadott lemezei után Amerikában a Birdlandben is felléphetett. Népszerűségét új hazájában jól mutatja, hogy a Queen Elizabeth Hall „Big Band Legends” sorozatában olyan nagyzenekarok kísérték, mint Les Brown, Billy May és Ray Anthony. Az új évezredben többnyire kisegyüttesekkel járta a világot, amelyekben férje Jim Tomlinson volt a tenorszaxofonos, egyben több dal szerzője is. Inspirációként a swingkorszak nagyformátumú, bár mára már kevésbé ismert énekesnőit nevezi meg: Mildred Bailey-t és Lee Wiley-t.

Hogy mennyire népszerű hazánkban is, azt jól mutatja, hogy először 2006 nyarán lépett fel a Müpában, két évvel később Debrecenben, majd 2011 őszén a Budapest Jazz Clubban. A 2020-ban a MoMKultba tervezett koncertjére két évet kellett várni a vírusjárvány miatt. Végül tavaly május 23-án Songs from Other Places c. albumának bemutató koncertkörútja első állomása lett a budai kultúrközpont, amely aztán Nyugat-Európa legnevesebb jazzklubjaiban folytatódott Milánótól Londonig.  

Nagy örömünkre szolgál, hogy szinte napra pontosan egy év elteltével újra találkozhatunk Stacey Kent művészetével. A mostani koncert címe „A Brazilian Night”, tehát a vérpezsdítő latin zenei világ fülbemászó, melodikus brazil változatával bűvöli el majd a közönséget május 17-én a patinás Erkel Színházban. Nagy várakozással tekintünk az új „projekt” elé, amelynek sikerét garantálja a művésznő csodálatos tehetsége és az őt kísérő kitűnő hazai Danubia zenekar avatott játéka.    

Stacey Kent & Danubia Zenekar  •  2023. május 17. • 20:00 • Erkel Színház

 

 

Fotó: Jazzfest Budapest

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005