fbpx

Virtuális Nemzetközi Jazznap az idén is

2021. április 23.

Az indok mindenki előtt világos. A pandémia nem ölheti meg a zenét. A hazai kezdeményezésű Jazznap-hu két szempontból is újító nemzetközi viszonylatban. Egyrészt immár nyolc éve ingyenes koncertek keretében népszerűsíti a műfajt, másrészt pedig az idén nem csak magán a Nemzetközi Jazznapon, április 30-án, hanem már a megelőző két nap is felvillantja országunk tehetségesnél tehetségesebb zenészeit.

 Az ingyenesség a járvány előtt azért volt fontos, mert noha a zenészeket a tetthelyek kifizették, de a közönség ingyen látogathatta koncerteket, ami nagymértékben hozzájárult a műfaj szélesebb körű megismeréséhez. A három napra kiterjedő rendezvénysorozat pedig lehetővé teszi, hogy számos minőségi produkció ne egyszerre versengjen a klubba vagy koncertre járókénál jóval nagyobb online közönség figyelméért, hanem sokkal szélesebb skálájú tájékozódási lehetőséget biztosítson a hazai, illetve a külföldi nézőknek is.

Az NKA támogatásával létrejövő sorozat keretében. Debrecenből, Nagykanizsáról, Pécsről, valamint az elsőrangú fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházból, az iF Kávézóból, a Jedermannból, az Opus Jazzclubból, és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubból (BJC) élvezhet koncerteket az online közönség április 30-án, és a Jazznapot megelőző két napon, 28-29-én. 

            Az ingyenes jazznapi koncertek megálmodója, Zipernoszky Kornél által moderált kerekasztal beszélgetés lesz a bevezető program, melynek témája: Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? A résztvevők Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla. A házigazda, Zipernovszky Kornél arra lesz kíváncsi, hova soroljuk magunk és hova sorolják külföldön a magyar jazzt, hiszen a résztvevők egymásközt legalább már száz országban léptek fel.  Borbély Mihály magán a Jazznapon is játszik, ráadásul egy kvartettben a magyar etnojazz másik kiválóságával, Dresch Mihállyal a Budapest Jazz Clubban.

            A Ráday utca most is kitesz magáért, amennyiben a Jedermannból a többszörös díjnyertes fiatal zongorista, Oláh Krisztián kvartettjének a zenéjét élvezhetjük 28-án. Ugyanaznap az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív jazzrock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap-hu visszatérő vendége. A szomszédos Mátyás utcai Opus Jazz Club pedig Gyémánt Bálint triója ad újabb, és már megjelent szerzeményeiből álló koncertet április 29-én. Ugyancsak aznap lép fel a pécsi Metronóm Klubban Nagy Emma énekesnő, a MÜPA Jazz Showcase fődíjas zenekara is.

            Magán a Jazznapon este 9-kor Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duója lép fel. Nagykanizsa – jogos büszkeséggel – a Londonban már komoly hírnévre szert tett, de jelenleg itthon tartózkodó szülöttével, Gayer Mátyás zongoristával és Hofecker Dániel trombitással ékeskedik. Debrecen szintén helyi hírességgel, a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Banddel ünnepel aznap.

További információ:
Facebook: Nemzetközi Jazznap
Web: jazznap.hu, jazzday.com


BUDAPEST JAZZ CLUB / MEGNYITÓ

2021. április 28., szerda, 18:00-19:00
Online pódiumbeszélgetés: FB/BudapestJazzClub
Nemzetközi-e a magyar jazz?
Harcsa Veronika, Borbély Mihály és Szalóky Béla részvételével,
házigazda: Zipernovszky Kornél

 

ÁPRILIS 28.

JEDERMANN

2021. április 28., szerda, 19:00-20:00
Online koncert: FB/jedermann.budapest

Oláh Krisztián Quartet
Oláh Krisztián – zongora, ifj. Oláh Kálmán – szaxofon,
Orbán György – bőgő, Serei Dániel – dob

 

iF JAZZ KÁVÉZÓ

2021. április 28., szerda, 20:00-21:00
Online koncert: FB/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

Halper Quartet
Halper László – gitár, Kollmann Gábor – szaxofon,
Fekete István – trombita, Hárs Viktor - bőgő,
Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Sramkó János – dob

 

ÁPRILIS 29.

KANIZSAI KULTURÁLIS KÖZPONT

2021. április 29., csütörtök, 19:00-20:00
Online koncert: FB/kanizsaikultura

Gayer Mátyás – Hofecker Dániel Duo
Gayer Mátyás – zongora, Hofecker Dániel – trombita

 

OPUS JAZZ CLUB

2021. április 29., csütörtök, 20:00-21:00
Online koncert: FB/opusjazzclub

Gyémánt Bálint Trio
Gyémánt Bálint – gitár, Bartók Vince – basszusgitár, Szabó Dániel Ferenc – dob

 

METRONÓM JAZZ KLUB

áprili2021. s 29., péntek, 21:00-22:00
Online koncert: FB/MetronomJazzKlub

Nagy Emma Quintet
Nagy Emma – ének, Cseh Péter – gitár, Oláh Krisztián – zongora, Dénes Ábel – bőgő, Klausz Ádám – dob

 

ÁPRILIS 30.

KÖLCSEY KÖZPONT DEBRECEN

2021. április 30., péntek, 19:00-20:00
Online koncert: FB/KolcseyKozpont


Debrecen Dixieland Jazz Band
Kovács Marietta – hegedű, ének, Gyarmathy István – klarinét, Kovács János – trombita, Tóth Dániel – harsona, Zádor Tamás – gitár, Kerekes Imre – tuba, Pataji Géza – dob

 

HARMÓNIA JAZZMŰHELY / BUDAPEST JAZZ CLUB

2021. április 30., péntek, 19:50-20:50
Online koncert: FB/HarmoniaJazzmuhely

Borbély-Dresch Quartet
Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, furulya, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob

 

FONÓ BUDAI ZENEHÁZ

2021. április 30., péntek, 21:00-22:00
Online koncert: FB/fonobudaizenehaz

Geröly Tamás – Tóth Viktor Duo
Geröly Tamás – ütőhangszerek, Tóth Viktor – fúvós hangszerek

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005