fbpx

Journey – interjú Hajdu Klárával

2020. október 16.

Nemsokára megjelenik Hajdu Klára ötödik albuma, ami a Journey nevet viseli a közösségi hálón megosztott információk alapján. Legutóbbi, 2017-es Oláh Krisztiánnal készült „Deep in a Dream” című duó album óta sok változás történt a Hajdu Klára Quartet életében. De ami egészen biztosan nem változott, az Klára közvetlensége és maximalista hozzáállása a jazzhez.

Legújabb albumáról és persze a terveiről is kérdezem Klárát.

 • MagyarJazz: Gondolod, hogy az életben mindennek megvan a maga ideje? Azért kérdezem, mert épp, mikor dobos csere történt a zenekarban, akkor sikerült a lemezre is támogatást szerezned.
 • Hajdu Klára: Abszolút úgy gondolom, hogy minden a maga idejében történik, mint ahogy ez a lemez is pont akkor készül el, amikor egy nagy változás állt be a zenekarom életében. 2020 elején már tudtuk, hogy tagcsere történik a zenekarban és Hoff Marcellt Richter Ambrus váltja majd a dobos poszton, de a vírus miatt egészen a nyári koncertekig inkább csak a háttérben tevékenykedtünk. Egyébként nem pályáztam erre a lemezre, hanem jóval korábban egy alkotói pályázatot nyertem, ami valóban segítette kicsit a lemez elkészítését, hiszen mint az eddigi lemezeimet, ezt is szinte teljes mértékben saját zsebből finanszírozom.

 

 • MagyarJazz: Két éve Cseke Gábor lett a zenekar zongoristája, majd idén a dobos is változott. Marcell nagyon régóta folyamatosan a csapat tagja volt. Mennyire szereted a változásokat az életedben?
 • Hajdu Klára: Korábban ijesztőnek tartottam a változásokat, de ki szeret a komfortzónájából kilépni? Az élet sokszor állított elém olyan helyzeteket, hogy nem volt más választásom, mint alkalmazkodni. Aztán szépen megtanultam megbarátkozni a változással, hiszen az életben ez az egyetlen állandó dolog. Nagyon inspirál és lendületet ad, ha új tag érkezik a zenekarba, de ami a legfontosabb, Gábor és Ambrus érkezésével megszállt a nyugalom és a boldogság, hiszen nagyon passzolnak Soós Mártonhoz és hozzám, úgy emberileg, mint zeneileg. Nem csak remek muzsikusok, de nagyon jó emberek is. Élmény velük együtt lenni és zenélni.

 

 • MagyarJazz: Van mottója az új lemeznek? Mi volt az a gondolat, ami köré felépítetted a Journey albumot?
 • Hajdu Klára: Maga a Journey lett a mottó és eköré épült fel az anyag is. Ezt a szót a „You’re Gonna Rise” című dalomból ragadtam ki, hiszen a jelentése is arra emlékeztet, mekkora utat tett meg ez a szerzeményem, mikor bekerült „A Dal2019” Top30 dala közé és így sokakhoz eljuthatott. Erre az útra fűztem fel a többi dalt is a lemezen, de a szó spirituális jelentése is foglalkoztatott, hiszen folyamatosan változunk mi magunk is, ahogy haladunk az utunkon, csakúgy mint a zenénk. Olyan témákról éneklek, mint a természet és az évszakok változása, vagy ahogy egy kapcsolat változik és abban mi is, ahogyan váltja egymást a vágy, a félelem, a szomorúság, a remény vagy épp az elmúlás és az elengedés.

 

 • MagyarJazz: Időközben jelentek meg új dalaid, amikről hírt adtál. És a legutóbbi Opus koncertedről készült beszámolóban, Márton Attilától is megtudhattuk, hogy zeneszerzéssel töltötted a pandémia miatt kialakult szünetet. Mondanál az új dalokról néhány szót?
 • Hajdu Klára: A 2017-es duó lemez óta inkább csak dalokat jelentettem meg a digitális platformokon, most egyébként is efelé halad a zeneipar. Nem sokan adnak ki már teljes lemezt. A látszólag nagy szünet elég aktívan telt, hiszen az első hullám alatt online tanítottam és az otthoni teendők mellett ebben a stresszes helyzetben nehezen találtam meg azt a fajta nyugalmat, amiben elkap az ihlet. De pont ez a fura helyzet is hozta, hogy például egy olasz zongorista barátommal, Stefano Travaglinivel a vírus terjedése miatt napi kapcsolatban voltam, sokat segített, hogy mesélt nekünk a náluk kialakult borzasztó helyzetről és tanácsokkal látott el minket. Sok éve ismerjük egymást az online térben, követjük egymás munkásságát, de ebben a fura szituációban jutottunk el arra a pontra, hogy írtunk közösen egy dalt. Ő a zenéjét, én a szövegét. Viszont, mivel duóban kicsi az esélye, hogy a közeljövőben rögzíteni tudjuk, így a quartettel vettem fel előbb.
  Született még egy szövegem, Cseke Gábor csodás „Cloudchaser„ című kompozíciójához, amely végül a „Chasing Clouds” címet kapta a lemezünkön, de a párommal, Szakonyi Milánnal is újra volt időnk közösen alkotni, így az egyik ötletemből megszületett a „Believe” című dal, ami nagyon a szívünkhöz nőtt.

 

 • MagyarJazz: Más szerzők dalai is hallhatóak lesznek a lemezen?
 • Hajdu Klára: Lesz egy Oláh Szabolcs szerzemény is a korongon, az „Ígéret”, ami akkor lett nagy kedvencem, mikor Szabi a quartet vendége volt egy koncert erejéig, és együtt eljátszottuk ezt a dalt. Így most kölcsönkértem tőle erre az alkalomra. De van egy jazz standard is a lemezen Steve Kuhntól, a „The Saga of Harrison Crabfeathers” és egy csodaszép Queen ballada, a „Love Of My Life”. Mindkettőt Cseke Gábor hangszerelte.

 

 • MagyarJazz: Jövő héten lesz a Budapest Jazz Clubban a lemez bemutatója, amit már az új formációval vettél fel. Az egész lemez anyagát meghallgatatja a közönség?
 • Hajdu Klára: Igen, az egész anyagot eljátsszuk és biztosan készülünk 1-2 régebbi nagy közönségkedvenc dallal is.

 

 • MagyarJazz: Kézbe is lehet fogni a lemezt a pénteki koncert után?
 • Hajdu Klára: Úgy tervezem, hogy akkorra megérkezik a gyártótól a lemez...de természetesen nem lepne meg, ha esetleg nem készülne el, hiszen 2020 van. smile Viszont, ha mégsem érkezik meg, akkor előrendelhető lesz és digitálisan mindenképp elérhető lesz közvetlenül a koncert után a legismertebb oldalakon.

 • MagyarJazz: Már előbb mesélted, hogyan töltötted a karanténidőszakot, a lemez összeállításával, hangszerelésekkel biztos sok munkád volt. Milyen terveid vannak a közeli és távoli jövőre? Tudsz egyáltalán tervezni?
 • Hajdu Klára: Azért nem csak a lemezen dolgoztam, mert ahogy fent említettem, az online tanítás rengeteg munkával járt, így eleinte emellett pont elég volt minden nap főzni és vezetni a háztartást. De később, ahogy megszoktuk ezt a helyzetet, egyre könnyebben ment, lett idő és kedv alkotni is. Milánnal is készítettünk itthon néhány videót, volt egy Harmónia Jazzműhelyes karantén koncertünk is és egy szép mantra feldolgozást is felvettünk, amihez forgattunk egy klipet a természetben, ahová igyekeztünk gyakran elszökni, mikor már szűk volt a lakás és a belváros. Most egy kicsit óvatosabban szervezünk koncerteket, inkább a jövő tavasz és nyár az, amikorra már bátrabban merünk tervezni, az idei év vége még mindig nagyon lebeg. De szerencsére, még van 1-2 lemez-ötlet a fejemben, így lesz mivel elfoglalnom magam.

 • MagyarJazz: Mindenkinek felteszem ezt a kérdést, mert sok vita alakult ki ebben az ügyben: milyen nevet adnál a Máté Péter-díjnak, ha lehetőséged lenne átnevezni?
 • Hajdu Klára: Maradhatna Liszt Ferenc-díj, hiszen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a klasszikus zene mellett a jazz is helyet kaphatott, így azt gondolom, jogosan járhat jazz zenésznek is Liszt-díj.

 

Lemezbemutató koncert: 2020. október 23., 20:00, Budapest Jazz Club: https://www.bjc.hu/programok/eloado/hajdu-klara-quartet-journey-lemezbemutato-koncert/

Fotó: Szakonyi Milán, Stépán Virág

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29